Ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ

Ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ

Με μέτρα, όπως η δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων, προειδοποιεί τους κακοπληρωτές της ΔΕΗ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γιώργος Αδαμίδης, καθώς οι οφειλές προς τη ΔΕΗ στο τέλος Ιουλίου ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ.

«Πιστεύουμε ότι θα προχωρήσουμε σε ρυθμίσεις. Αν δεν προχωρήσουν, τότε θα επανέλθουμε αναλαμβάνοντας και το κόστος της δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων», τόνισε σχετικά ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, εξηγώντας ότι στόχος είναι οι κακοπληρωτές, και όχι όσοι έχουν πραγματική αδυναμία πληρωμής.

Ο κ. Αδαμίδης σημείωσε ακόμη, ότι αν και η ΔΕΗ είχε ζητήσει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να μην επιτρέπεται η αλλαγή παρόχου (και άρα ηλεκτροδότησης) στους καταναλωτές που έχουν ανεξόφλητο λογαριασμό στον προηγούμενο πάροχο, το αίτημα δεν έγινε δεκτό, και κατ’ επέκταση η ΔΕΗ δεν μπορεί να εισπράξει τα χρωστούμενα.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει, ακόμη, ακριβής καταμέτρηση για το πόσοι είναι αυτοί που μπορούν αλλά δεν πληρώνουν, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει δηλωμένο ενδιαφέρον οφειλετών για ένταξη στο πρόγραμμα των 36 δόσεων που έχει ξεκινήσει η ΔΕΗ, οπότε οι όποιες δράσεις θα εξεταστούν μεθοδικά.

Η κατανομή των οφειλών, έχει ως εξής:

– Τα 280 εκατομμύρια ευρώ αφορούν σε οφειλές υψηλής τάσης, εκ των οποίων τα 250 εκατομμύρια είναι χρέη ενεργοβόρων βιομηχανιών «μεταξύ των οποίων η ΛΑΡΚΟ και ο Μυτιληναίος».

-Τα 220 εκατ. ευρώ τα οφείλει το κεντρικό κράτος, εκ των οποίων περίπου, τα 110 εκ. αφορούν τους ΟΤΑ – και από αυτά, το μεγαλύτερο μέρος αφορά κυρίως σε οφειλές των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ).

– Τα 1,5 δισ. ευρώ τα οφείλουν οι καταναλωτές στη μεσαία και χαμηλή τάση. Εξ αυτών, τα 300 εκατ. αφορούν 440.000 «τελικούς» καταναλωτές, δηλαδή πρώην πελάτες της ΔΕΗ, και η επιχείρηση τα διεκδικεί μέσω της δικαστικής οδού.Σχόλια