Ξυδάκης: Δεν καταλήξαμε γιατί οι προτάσεις της Τουρκίας ήταν ριζοσπαστικές

Ξυδάκης: Δεν καταλήξαμε γιατί οι προτάσεις της Τουρκίας ήταν ριζοσπαστικές

«Μετά από δυόμισι μήνες συζητήσεων είχαμε συμπλησίαση πάνω σε πρακτικά θέματα και αυτό είναι το πρώτο θετικό. Δεν καταλήξαμε, διότι οι προτάσεις της Τουρκίας ήταν ιδιαίτερα ριζοσπαστικές για την πλειονότητα των κρατών, δεν υπήρχε διπλωματική προετοιμασία και υπήρχαν αντιδράσεις» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης, στον «Αθήνα 9.84».

«Όσον αφορά στην Ελλάδα, υπάρχει μια πρόοδος σε σχέση με την Τουρκία για τις επιστροφές που μπορούν να γίνουν, επιταχυνόμενες και γρήγορες, ώστε να δοθεί και ένα μήνυμα στους παράτυπους μετανάστες να μην ακολουθούν αυτή την οδό. Νομίζω ότι θα υπάρξει πρόοδος και με αντικαταστάσεις απευθείας από το έδαφος της Τουρκίας. Το υπόλοιπο εξαρτάται πάλι από τη θέληση των Ευρωπαίων, αν μπορούν να σεβαστούν τη συμφωνία για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από το έδαφος της Ελλάδας… Η Ευρώπη πιέζει ώστε να αλλάξει κάτι μέχρι τις 17 Μαρτίου, αλλά το νομικό, θεσμικό πλαίσιο βασίζεται σε μια διμερή συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας, για την εφαρμογή και την επιτάχυνση της οποίας γίνονται διμερείς επαφές. Δεν είναι εύκολο η Τουρκία να ανταποκριθεί σε όλο αυτό, αλλά φαίνεται ότι γίνονται κάποια βήματα. Επιτέλους, για πρώτη φορά, τους τελευταίους δύο μήνες είχαμε και κάποιες επιστροφές που είχαν αξία. Η Τουρκία έδειξε ότι, όταν θέλει, συνεργάζεται» συμπλήρωσε ο κ. Ξυδάκης.

Στο ερώτημα εάν ειναι διαχειρίσιμη η αναλογία «επιστρέφουμε έναν παράτυπο και δεχόμαστε έναν νόμιμο που δικαιούται άσυλο» απάντησε: «Όχι. Με τους παρόντες ρυθμούς δεν γίνεται. Φτάνουν 1.500 – 2.000 άνθρωποι και οι επιστροφές δεν είναι αντίστοιχες… Άρα, υπάρχει ένα θετικό, επιβαρυντικό ισοζύγιο..

Σχόλια