Χιλιάδες μαχητές εξοπλισμένοι από την Τουρκία μεταφέρονται στη Συρία

Χιλιάδες μαχητές εξοπλισμένοι από την Τουρκία μεταφέρονται στη Συρία

Τουλάχιστον δύο χιλιάδες σύροι αντάρτες ξαναμπήκαν στη χώρα από την Τουρκία την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να ενισχύσουν τους μαχητές που προσπαθούν να αποκρούσουν επιθέσεις από πολιτοφυλακές των οποίων ηγούνται Κούρδοι της Συρίας, δήλωσαν σήμερα πηγές των ανταρτών.

Οι αντάρτες, με όπλα και οχήματα, οδηγούνται μυστικά στα σύνορα από τουρκικές δυνάμεις στη διάρκεια της νύχτας, προτού κατευθυνθούν στο προπύργιο των ανταρτών Αζάζ, δήλωσαν οι πηγές.

«Μας επιτράπηκε να μεταφέρουμε τα πάντα από ελαφρά όπλα μέχρι βαριούς όλμους και πυραύλους και τα άρματα μάχης μας», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Αμπού Ίσα, διοικητής του Μετώπου Λεβέντ, της ομάδας των ανταρτών που διαχειρίζεται το συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ-Σαλάμα, μιλώντας με ψευδώνυμο και υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας στον δρόμο που οδηγεί από το ένα συνοριακό πέρασμα στο άλλο μέσα σε τέσσερις ώρες», πρόσθεσε, λέγοντας πως οι μεταφερόμενοι αντάρτες δεν προέρχονται από το σκληροπυρηνικό Μέτωπο Νόσρα ή άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Την Κυριακή, η συριακή κυβέρνηση είχε πει πως τούρκοι στρατιώτες περιλαμβάνονταν μεταξύ των 100 ενόπλων που εισήλθαν στη Συρία συνοδευόμενοι από 12 ημιφορτηγά γεμάτα βαριά πολυβόλα, σε μια συνεχιζόμενη επιχείρηση εφοδιασμού των ανταρτών.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία που καταγράφει τις εξελίξεις του πολέμου στη Συρία, επιβεβαίωσε από την πλευρά του πως εκατοντάδες μαχητές των ανταρτών με όπλα έχουν διασχίσει ήδη ένα συνοριακό πέρασμα με προορισμό την Αζάζ.

Άλλη πηγή των ανταρτών δήλωσε πως ο τουρκικός στρατός έχει εντείνει τη διανομή πυρομαχικών και βαρέως στρατιωτικού υλικού τις τελευταίες δύο ημέρες προκειμένου να ενισχύσει τους αντάρτες να αντιμετωπίσουν την μεγάλη επίθεση την οποία έχει εξαπολύσει ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του.

Η επίθεση έχει βοηθήσει τον συριακό στρατό να φθάσει σε απόσταση 25 μιλίων από τα τουρκικά σύνορα για πρώτη φορά μέσα σε δύο χρόνια.

Στο μεταξύ, ο συριακός στρατός, υποστηριζόμενος από σφοδρούς ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, ανακοίνωσε ότι κατέλαβε την πόλη Κανσάμπα στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Λαττάκεια.

Η κατάληψη της πόλης στη βορειοανατολική ορεινή περιοχή επιτρέπει στον στρατό και στους υποστηριζόμενους από το Ιράν συμμάχους του να ξεκινήσουν ευρύτερες επιχειρήσεις για την ανάκτηση της πόλης Τζσρ αλ Σούγκουρ από τους αντάρτες, βορειοανατολικά της Κανσάμπα στην επαρχία Ιντλίμπ.

Ο στρατός δήλωσε πως η ανακατάληψη της περιοχής αυτής της Λαττάκειας του επιτρέπει να ξεκινήσει μια μεγάλη επιχείρηση για την ανάκτηση της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας τελεί υπό τον έλεγχο ισλαμιστικών ομάδων.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια