«Ξήλωσαν» τον κυβερνήτη της φρεγάτας «Κανάρης»

«Ξήλωσαν» τον κυβερνήτη της φρεγάτας «Κανάρης»

  • Τέλος το Πολεμικό Ναυτικό για τον «ατζαμή» κυβερνήτη που δεν είδε τη γεμάτη κόκκινους σημαντήρες βραχονησίδα
  • Η θητεία του δεν θα ανανεωθεί στις επόμενες κρίσεις, αποπέμφθηκε και ο διευθυντής κατεύθυνσης 
  • Ίσως υπάρξουν κυρώσεις και για τον διευθυντή του θαλάμου επιχειρήσεων του αρχηγείου στόλου καθώς και του ΓΕΝ

Λένε πως τη βραχονησίδα Αταλάντη την ξέρουν και τα… βότσαλα των ακρογιαλιών του Σαρωνικού!

Ο κυβερνήτης της φρεγάτας Κανάρης – οποίος μόλις είχε αναλάβει τα καθήκοντά του και η περιπολία από την οποία επέστρεφε ήταν από τους πρώτους πλόες που αναλάμβανε στο συγκεκριμένο πηδάλιο – μάλλον δεν την γνώριζε όμως.

Το ατόπημα θεωρήθηκε αρκούντως σοβαρό, ούτως ώστε ο συγκεκριμένος κυβερνήτης να «ξηλωθεί» πάραυτα, καθώς δεν δικαιολογείται η προσάραξη ενός τέτοιου σύγχρονου σκάφους με άριστες καιρικές συνθήκες έξω από την μπούκα του ναυστάθμου σε τόσο γνώριμα νερά. Το Π.Ν. δεν μπορεί να του παραδώσει ξανά πηδάλιο και στις επόμενες κρίσεις δεν θα ανανεωθεί η θητεία του!

Ταυτόχρονα, αποπέμφθηκε και ο διευθυντής ναυτιλίας-κατεύθυνσης του πλοίου, ο οποίος βρισκόταν στον θάλαμο επιχειρήσεων, ενώ παραμένει άγνωστο ακόμη εάν θα υπάρξουν κυρώσεις για τον διευθυντή του θαλάμου επιχειρήσεων του αρχηγείου στόλου, καθώς και του ΓΕΝ. Η ΕΔΕ θα καταδείξει εάν υπάρχουν ευθύνες και σε άλλα μέλη του πληρώματος της φρεγάτας, καθώς και στου αξιωματικούς βάρδιας στους θαλάμους επιχειρήσεων του αρχηγείου στόλου και του ΓΕΝ.

Η φρεγάτα Κανάρης, είχε λανθασμένη πορεία από την αρχή και όταν το πιλοτήριο αντελήφθη το σφάλμα, έκαναν όπισθεν ολοταχώς και δεξιά αλλά ήταν πλέον αργά. Η φρεγάτα προσέκρουσε στον ύφαλο με την πλώρη και σφήνωσε στα αβαθή. Τα τρία ρυμουλκά του πολεμικού ναυτικού, δεν ήταν ικανά σε ισχύ για να το αποκολλήσουν και για τον λόγο αυτό εκλήθη ισχυρό ιδιωτικό ρυμουλκό. Τελικά η φρεγάτα έδεσε στον ναύσταθμο και άρχισε η επίπονη επιχείρηση απομάκρυνσης των πυρομαχικών και άντλησης των καυσίμων έτσι ώστε να ρυμουλκηθεί στη δεξαμενή ξηρού τύπου όπου και θα διαπιστωθεί το μέγεθος των ζημιών. Θεωρείται ήδη δεδομένο ότι έχει υποστεί σοβαρή βλάβη αν όχι πλήρη καταστροφή το σόναρ της πλώρης δια του οποίου διεξάγονται οι ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις.


Σχόλια