Χονγκ Κονγκ: Tρόμος από τη μυστηριώδη εξαφάνιση πέντε εργαζομένων σε εκδοτικό οίκο!

Χονγκ Κονγκ: Tρόμος από τη μυστηριώδη εξαφάνιση πέντε εργαζομένων σε εκδοτικό οίκο!

Εργάζονταν για τον οίκο Mighty Current στο Χονγκ Κονγκ – τη βρετανική αποικία η κυριαρχία της οποίας πέρασε από την Βρετανία στην Κίνα το 1997 – για τα όχι και τόσο φιλικά βιβλία του απέναντι στην κινεζική κυβέρνηση.

Στο βιβλιοπωλείο του Causeway Bay, έναν από τους εμπορικούς ναούς του Χονγκ Κονγκ, μπορούσε να βρει κάποιος πληθώρα βιβλίων για τα παρασκήνια της κινεζικής εξουσίας, την ιδιωτική ζωή ηγετών και τα πιθανολογούμενα σκάνδαλα διαφθοράς.

Πάντως, η μυστηριώδης εξαφάνισή τους –εκτιμάται ότι βρίσκονται στα χέρια των κινεζικών αρχών – έχει σπείρει τον τρόμο στο Χονγκ Κονγκ, την πρώην αυτή βρετανική αποικία, όπου αρχίζει να παγιώνεται το αίσθημα ότι το Πεκίνο θέλει να αυξήσει την επιβολή του.

Τα βιβλιοπωλεία βγάζουν από τα ράφια τους έργα πολιτικού περιεχομένου. Εκδότες και ιδιοκτήτες των καταστημάτων στα οποία πωλούνται βιβλία που είναι απαγορευμένα στην ηπειρωτική χώρα αισθάνονται πλέον ότι απειλούνται.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η περίπτωση του 65χρονου εκδότη Λι Μπο, ενός εκ των πέντε αγνοουμένων κι αυτό γιατί ο Λι Μπο εξαφανίστηκε ενώ βρισκόταν στο σπίτι του, στο Χονγκ Κονγκ, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ήρθαν στο Χονγκ Κονγκ για να αρπάξουν κάποιον. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζιν Ζονγκ, ο οποίος εκδίδει έργα που είναι απαγορευμένα στην Κίνα.

«Αν αυτό γίνει ο κανόνας και μπορούν να απαγάγουν εδώ ανθρώπους όποτε να ‘ναι (…) αυτό θα είναι ένα μεγάλο χαστούκι», σημείωσε.

Οι τρεις εξαφανίστηκαν ενώ βρίσκονταν στη νότια Κίνα, ενώ ο τέταρτος στην Ταϊλάνδη.

«Ως ελεύθερη κοινωνία, θα πρέπει να προσφέρουμε ένα ελεύθερο βήμα για να μπορούν να εκφραστούν διαφορετικές φωνές», υποστήριξε ο Πολ Τανγκ, ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου People’s Recreation Community, το οποίο προτείνει στους αναγνώστες του τίτλους που είναι απαγορευμένοι στην Κίνα, όπως άλλωστε και καμιά δεκαριά ακόμη βιβλιοπωλεία του Χονγκ Κονγκ.
«Πρόκειται για λευκή τρομοκρατία. Κανείς δεν ξέρει μέχρι που θα φτάσει αυτό», ανέφερε ο Τανγκ.

Οι βουλευτές που είναι υπέρμαχοι της δημοκρατίας έχουν εξοργιστεί, όπως άλλωστε και οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ που πιστεύουν ότι ο Λι έχει απαχθεί από το Πεκίνο. Καταγγέλλουν πως: «Η Κίνα καταπατεί την αρχή της μιας χώρας, δύο συστήματα».

Να επισημάνουμε πως Κίνα και Βρετανία συμφώνησαν – όταν μεταβιβάστηκε η κυριαρχία της περιοχής αυτής στο Πεκίνο – να διατηρηθεί για 50 χρόνια ο τρόπος ζωής και οι ελευθερίες που ίσχυαν στο Χονγκ Κονγκ όταν ήταν βρετανική αποικία. Ως εκ τούτου, οι κινεζικές υπηρεσίες ασφάλειας δεν έχουν το δικαίωμα να επέμβουν στην ημιαυτόνομη αυτή περιοχή.

Η εξαφάνιση των πέντε ανθρώπων ενισχύει ωστόσο την πεποίθηση ότι μεγαλώνει η επιθυμία επέμβασης του Πεκίνου στην πολιτική ή την εκπαίδευση.

Το 2014 δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από το Πεκίνο στις επόμενες εκλογές για την ανάδειξη του επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης.

Πρόσφατα εξάλλου πολλές φωνές κατήγγειλαν «πολιτικούς» διορισμούς στα πανεπιστήμια.

Αν επαληθευτεί η υποψία ότι ο Λι απήχθη, «αυτό θα είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι η κεντρική κυβέρνηση δεν θέλει πια να δείχνει την παραμικρή ανοχή σε ο,τιδήποτε θα μπορούσε να τη φέρει σε αμηχανία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο βουλευτής και υπέρμαχος της δημοκρατίας Κουόκ Κα Κι ο οποίος πρόσθεσε πως: «Αν το ανεχθούμε αυτό, θα γίνουν κι άλλα προς αυτήν την κατεύθυνση, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πούμε όχι».

Το κατάστημα που εργάζονταν οι πέντε αγνοούμενοι παραμένει κλειστό εδώ και αρκετές ημέρες.

Στο βιβλιοπωλείο του Τανγκ, οι πελάτες μπορούν να ξεφυλλίσουν στοίβες βιβλία με τίτλους που είναι μερικές φορές ακόμη και προκλητικοί, όπως: «Η μυστική ερωτική ζωή του Τσου Εν Λάι», πρώην πρωθυπουργού της Κίνας.

«Ο λαός του Χονγκ Κονγκ θα πρέπει να απολαμβάνει τις ελευθερίες αυτές. Αυτό που συνέβη αποδεικνύει ότι η υπόσχεση των 50 ετών είναι μόνον ένα σλόγκαν», ανέφερε ένας πελάτης του βιβλιοπωλείου.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

Σχόλια