Υπόθεση χρυσού: Η κατάθεση- ντοκουμέντο του εκτελωνιστή που καταρρίφθηκε

Υπόθεση χρυσού: Η κατάθεση- ντοκουμέντο του εκτελωνιστή που καταρρίφθηκε

Της Ελένης Τσιάβο

Σε υπόθεση- «φιάσκο» φαίνεται πως οδηγούμαστε για το φερόμενο ως κύκλωμα παράνομης εμπορίας χρυσού. Η ανακρίτρια διαφθοράς προχωρά σε ανάκληση και των οκτώ ενταλμάτων προσωρινής κράτησης στην υπόθεση της φερόμενης λαθρεμπορίας, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμα και εντός της ημέρας αναμένεται η αποφυλάκιση των κατηγορουμένων όπως είπαν οι δικηγόροι σε δηλώσεις τους. Η ανακρίτρια διαφθοράς οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή μετά από έγγραφο της ΑΑΔΕ στο οποίο φέρεται να βεβαιώνεται ότι δεν οφείλονται δασμοί και φόροι για την εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία.

Που στηρίχτηκε όμως το κατηγορητήριο;

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, καθοριστικής σημασίας αποτέλεσε η κατάθεση του εκτελωνιστή, η οποία προκάλεσε τις γνωστές εξελίξεις με την προφυλάκιση και του τηλε- ενεχυροδανειστή αλλά και τον οκτώ ακόμη εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Υπόθεση χρυσού: Οι δηλώσεις του δικηγόρου Απόστολου Λύτρα στο ereportaz

Η κατάθεση του εκτελωνιστή 

Συγκεκριμένα ο εκτελωνιστής κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του τόνισε χαρακτηριστικά:

«Είμαι εκτελωνιστής και ασκώ το εν λόγω επάγγελμα από το 1978. Έχω διεκπεραιώσει πάρα πολλούς εκτελωνισμούς εξαγωγών και εισαγωγών σε διάφορα είδη εμπορευμάτων, μεταξύ των οποίων και χρυσό και θεωρώ ότι έχω αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο.

Ερώτηση: Σε περίπτωση που κάποιος πραγματοποιεί παράνομη εξαγωγή χρυσού σε μορφή σκράπ προς τρίτη χώρα, χωρίς να φέρει παραστατικά και αποκρύπτοντας το εμπόρευμα, διαπράττει λαθρεμπορία ή όχι;

Απόκριση: Ναι διαπράττει.

Ερώτηση: Τι απώλειες έχει το κράτος στην ανωτέρω περίπτωση λαθρεμπορίας;

Απόκριση: Σε περίπτωση λαθρεμπορίας χρυσού σε μορφή σκραπ κατά την εξαγωγή, επιβάλλονται οι δασμοφορολικές επιβαρύνσεις που αντιστοιχούν στην εισαγωγή χρυσού (σκραπ) από τρίτη χώρα. Άρα οι απώλειες του κράτους σε σε δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις για παράνομη εξαγωγή χρυσού είναι Φ.Π.Α 24% επί της αξίας του εμπορεύματος, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό/ εθνικό δασμολόγιο.

Ερώτηση: Μπορείς να μας παραθέσεις ένα παράδειγμα;

Απόκριση: Ναι. Για παράνομη εξαγωγή χρυσού αξίας 10.000 ευρώΧ 24%= 2.4000,00ευρώ. Επομένως, οι δασμοφορλογικές απώλειες θα είναι 2.400,00.  Εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι η αξία του χρυσού κατά την παράνομη εξαγωγή του, υπολογίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή πώλησης στο δελτίο τιμών της τράπεζας της Ελλάδος.

Ερώτηση: Σε περίπτωση που κάποιος πραγματοποιεί εξαγωγή ρολογιών παράνομα προς τρίτη χώρα χωρίς να φέρει παραστατικά και αποκρύπτοντας αυτά διαπράττει λαθρεμπορία;

Απόκριση: Ναι

Ερώτηση: Τι απώλειες έχει το κράτος σε αυτήν την περίπτωση της λαθρεμπορίας;

Απόκριση: Ομοίως σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό δασμολόγιο , έκαστο ρολόι με αξία άνω των 1.000 ευρώ, επιβαρύνεται με φόρο πολυτελείας 10%, σε αυτό προστίθεται δασμός ανάλογος της αξίας του ρολογιού και ΦΠΑ 24%.

Το έγγραφο της κατάθεσης του μάρτυρα:

Κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού: Έγγραφο της ΑΑΔΕ ανατρέπει την υπόθεση!


Σχόλια