17:50 Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Υπόθεση Novartis: Η αναφορά της Τσατάνη και οι νέες καταθέσεις για παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου

Υπόθεση Novartis: Η αναφορά της Τσατάνη και οι νέες καταθέσεις για παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου

Τρεις, τουλάχιστον, νέες μαρτυρίες αναμένεται να προσφερθούν στην έρευνα που διενεργείται από τη Δικαιοσύνη αλλά και στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής από εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς οι οποίοι φέρονται να δέχτηκαν παρεμβάσεις από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ 

Μια εξ’ αυτών είναι η συνταξιοδοτηθείς, πλέον, εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη η οποία χειρίστηκε την δικογραφίας του εκλιπόντα επιχειρηματία, Ανδρέα Βγενόπουλου.

Οι υπόλοιποι εισαγγελείς είναι εν’ ενεργεία και –κατά πληροφορίες της «ΜΠΑΜ»- είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν την… πλούσια εμπειρία τους όταν και εάν τους ζητηθεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών κύκλων οι συγκεκριμένες καταθέσεις, μετά και εκείνη της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου, αναμένεται να επεκτείνουν ακόμη περισσότερο την ακτίνα της έρευνας καθώς είναι προφανές ότι πλέον δεν έχουμε να κάνουμε με την υπόθεση Novartis αλλά με συνδετικούς κρίκους μιας αλυσίδας που παραπέμπει σε υπόθεση «παραδικαστικού».

Η αναφορά της Τσατάνη και η ανολοκλήρωτη έρευνα

Στις 22 Φεβρουαρίου 2016 η τότε εισαγγελέας Εφετών Αθηνών, Γεωργία Τσατάνη, με χειρόγραφη αναφοράς της που δημοσιεύει η «Μ» στον Άρειο Πάγο καταγγέλλει ωμές παρεμβάσεις του Δ. Παπαγγελόπουλου οι οποίες αφορούσαν τον χειρισμό της στην υπόθεση Βγενόπουλου. Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα «περί τα μέσα Νοεμβρίου του 2015 μετέβην στο γραφείο του Δ.Παπαγγελόπουλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης, κατόπιν δικής μου τηλεφωνικής πρωτοβουλίας, ώστε να μου εξηγήσει και να λυθούν οι τυχόν παρανοήσεις, σε σχέση με τα διαδιδόμενα από τον ίδιο περί δικαστικού πραξικοπήματος. Ήθελα να του ζητήσω να προστατεύσει το κύρος της Δικαιοσύνης και να παύσει να διαδίδει τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς». Και συνεχίζει: «Του εξέθεσα ότι κατά νόμο χειριζόμουν την υπόθεση Βγενόπουλου, όμως πιεστικά μου ζήτησε να επιστρέψω τη δικογραφία στην εισαγγελέα Διαφθοράς, από την οποία, όπως μου δήλωσε, παρανόμως ενεργώντας την αφήρεσα για να ευνοήσω εμπλεκόμενα πρόσωπα. Επί λέξει μου δήλωσε ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς ευρίσκεται δικονομικά εις στάδιο περαίωσης και η εν λόγω εισαγγελέας προτίθεται να ασκήσει ποινική δίωξη εις βάρος των υπόπτων, τους οποίους με την ενέργειά μου σκόπευα να ευνοήσω, κατά την άποψή του. Εξέφρασα την απορία μου για το γεγονός γνώσεως εκ των προτέρων δικανικής κρίσεως της εισαγγελέως.»

H Γεωργία Τσατάνη

Η κ. Τσατάνη ισχυρίζεται ότι μετά τη συνάντηση «οι πιέσεις του κ.Παπαγγελόπουλου άρχισαν να γίνονται ακόμη περισσότερο πιεστικές και να συνοδεύονται από πρωτοφανείς για τα δικαστικά χρονικά απειλές» και περιγράφει δύο κλήσεις του αναπληρωτή υπουργού στο κινητό της τηλέφωνο, πρωί Κυριακής, 22 του περασμένου Νοέμβρη: «Είπε ότι ήθελε να μου μιλήσει. Απάντησα ότι βρισκόμουν καθ’ οδόν για την οικία μου. Από εκεί του τηλεφώνησα η ίδια. Σε συμβουλευτικό δήθεν ύφος, μου συνέστησε εκ νέου να επιστρέψω τη δικογραφία που «χειρίζομαι παράνομα» στην εισαγγελέα Διαφθοράς και άμεσα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ξεσπάσει σε βάρος μου άγριος πόλεμος. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι έχω στα χέρια μου ένα απόστημα που θα σκάσει σε βάρος μου και για να κάνω Χριστούγεννα με την οικογένειά μου.»

Εκείνη την περίοδο ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε μιλήσει για «συμβουλευτικού χαρακτήρα» επικοινωνία.

«Δεν προσπάθησα να κάνω παρέμβαση. Δεν επεδίωξα καμία επικοινωνία μαζί της. Εκείνη μου τηλεφώνησε», είχε πει προσθέτοντας: «Στη συνάντησή μας, σχεδόν κλαίγοντας ζήτησε τη βοήθειά μου γιατί μερίδα του Τύπου της καταλόγιζε ότι αφαίρεσε παράνομα τη δικογραφία Βγενόπουλου λίγο πριν ασκηθεί ποινική δίωξη, με σκοπό να αποτρέψει τη δίωξη. Επίσης, δημοσιεύματα της απέδιδαν ότι χειρίσθηκε δικογραφίες που αφορούσαν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και μολονότι ο σύζυγος και η κόρη της ήταν υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ δεν δήλωσε αποχή. Μου ανέφερε ότι φοβάται μήπως της ασκηθεί πειθαρχική δίωξη διότι αυτό θα εμπόδιζε την προαγωγή της. Της απάντησα ότι αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση της κι ότι θα τη βοηθήσω όσο μπορώ. Της συνέστησα όμως να είναι προσεκτική στο μέλλον διότι η νομική μου άποψη ήταν ότι τη δικογραφία Βγενόπουλου δεν έπρεπε να τη ζητήσει από την Εισαγγελία Διαφθοράς (…)».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις συγκεκριμένες καταγγελίες την περίοδο της απόλυτης «ηγεμονίας» Παπαγγελόπουλου είχε ξεκινήσει έρευνα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Σε αυτή κλήθηκε και η κα Τσατάνη η οποία μάλιστα συνάντησε απέναντί της έναν ένθερμο «συνήγορο» του κ. Παπαγγελόπουλου. Την Τασία Χριστοδουλοπούλου. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η συγκεκριμένη επιτροπή ουδέποτε ολοκλήρωσε της εργασίες της καθώς και ότι η μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει η πρώην εισαγγελέας καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο της ακόμη εκκρεμεί.

Δείτε εδώ ολόκληρη την αναφορά της Γ. Τσατάνη 

Και άλλες μαρτυρίες

Εκτός από την υπόθεση Τσατάνη υπάρχουν και άλλοι εν ενεργεία εισαγγελικοί λειτουργοί οι οποίοι φέρονται έτοιμοι να συνεισφέρουν στην έρευνα που έχει ως στόχο να σπάσει ένα συγκεκριμένο «απόστημα» δικαστικής και παραδικαστικής εξουσίας. Πρόκειται για εισαγγελικούς λειτουργούς οι οποίοι έζησαν από κοντά, ακόμα και στο πετσί τους, την «δύναμη» του πρώην υπουργού. Πολλοί εξ αυτών πλήρωσαν την ηθική αδυναμία να ενδώσουν στις άνωθεν εντολές. Εκδιώχθηκαν πειθαρχικά. Εν τέλει δικαιώθηκαν αλλά έχασαν χρόνο και κυρίως υπέστησαν ψυχολογική φθορά. Για διάφορες υποθέσεις που πήγαν μέχρι τέλους. Ακόμη και εκείνη ενός τραπεζίτη.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΜΠΑΜ της Κυριακής 29.9.2019 

Διαβάστε εδώ όλες τις αποκαλύψεις για την υπόθεση που προκαλεί σεισμό στη Δικαιοσύνη 

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας