Ζαφειρένιο Ιωβηλαίο για την Βασίλισσα Ελισάβετ (εικόνες)

Ζαφειρένιο Ιωβηλαίο για την Βασίλισσα Ελισάβετ (εικόνες)

Η βασίλισσα Ελισάβετ τον Σεπτέμβριο του 2015 κατέρριψε το ρεκόρ μακροβιότητας στον θρόνο, το οποίο κατείχε μέχρι τότε η προ προ γιαγιά της, η βασίλισσα Βικτωρία.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, η πρεσβύτερη των μοναρχών σε όλο τον κόσμο, κατέρριψε σήμερα ένα νέο ρεκόρ γιορτάζοντας το ζαφειρένιο Ιωβηλαίο της που σηματοδοτεί τα 65 της χρόνια στον βρετανικό θρόνο.

Η βασίλισσα που γιόρτασε τα 90 της χρόνια τον Απρίλιο, ανήλθε στον θρόνο σε ηλικία 25 ετών, το 1952, μετά τον θάνατο του πατέρα της Γεωργίου ΣΤ’, που πέθανε σε ηλικία 56 ετών.

Είναι παράδοση η βασίλισσα να περνά κατ΄ιδίαν τη σημερινή ημέρα, στο κτήμα της στο Σάντριγχαμ, στην ανατολική Αγγλία, και να επιστρέφει στο Μπάκιγχαμ λίγες ημέρες αργότερα.

Η επέτειος γιορτάστηκε σε όλη τη χώρα, κυρίως στο Γκριν Παρκ και στον Πύργο του Λονδίνου όπου ρίφθηκαν 41 κανονιοβολισμοί προς τιμή της.

Αναμνηστικά νομίσματα κόπηκαν ειδικά για την επέτειο. Πρόκειται για χρυσά νομίσματα των 5 στερλινών και των 1.000 στερλινών, βάρους ενός κιλού, που πωλούνται αντί 50.000 στερλινών έκαστο.

Πάνω στα νομίσματα χαράχτηκε μια φράση που η Ελισάβετ είχε πει σε ομιλία της με την ευκαιρία των 21ων γενεθλίων της από το Κέιπ Τάουν όπου πραγματοποιούσε περιοδεία μαζί με τους γονείς της και την μικρότερη αδελφή της απευθυνόμενη στην Κοινοπολιτεία: «Όλη μου η ζωή, είτε είναι μεγάλη είτε σύντομη, θα αφιερωθεί στην υπηρεσία σας».

Τα βρετανικά ταχυδρομεία, το Royal Mail, εξέδωσαν επίσης γραμματόσημο των πέντε στερλινών στο γαλάζιο χρώμα του ζαφειριού.

Ένα πορτρέτο της βασίλισσας, όπως το φωτογράφησε ο Ντέιβιντ Μπέιλι, διανεμήθηκε από τα Ανάκτορα. Στη φωτογραφία η βασίλισσα φορά γαλάζιο φόρεμα, και ένα περιδέραιο φτιαγμένο από 16 μεγάλα ορθογώνια ζαφείρια γύρω από τα οποία υπάρχουν μικρά διαμάντια, που κλείνει με το ίδιο κούμπωμα συνδυασμένο με το ίδιο ζευγάρι κρεμαστά σκουλαρίκια. Τα κοσμήματα ήταν δώρο του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄στον γάμο της το 1947.

Με την πάροδο των ετών, η βασίλισσα πρόσθεσε στο δώρο του πατέρα της μια τιάρα -που φιλοτεχνήθηκε από περιδέραιο που ανήκε αρχικά στην πριγκίπισσα Λουίζ του Βελγίου– και ένα βραχιόλι για να συμπληρώσει το αρχικό σετ. Κόντινε το περιδέραιο ώστε η μεγαλύτερη πέτρα να κρέμεται για να αναδεικνύεται περισσότερο.

Τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε ότι θα αναθέσει σε άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας τον ρόλο της ως επικεφαλής δεκάδων φιλανθρωπικών οργανώσεων, ακαδημαϊκών θεσμών και αθλητικών συλλόγων.

 

 

 

 

 

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια