«Ζητάει» η κυβέρνηση, δεν κάνουν… πίσω οι δανειστές

«Ζητάει» η κυβέρνηση, δεν κάνουν… πίσω οι δανειστές

Για τρίτη ημέρα, συνεχίζονται σήμερα οι συζητήσεις της κυβέρνησης με το… κουαρτέτο των δανειστών, με την ελληνική πλευρά να έχει εισπράξει πολλά όχι στις εκκλήσεις της για εξαίρεση των στεγαστικών δανείων από τα distress funds αλλά και στις αυξήσεις αντί μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου.

Έτσι, οι προσδοκίες ήδη έχουν μειωθεί, χωρίς να είναι σίγουρο πως δεν θα πάνε ακόμη παρακάτω.

Συγκεκριμένα:

«Κόκκινα δάνεια»: Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος, εχθές οι θεσμοί έβαλαν «πάγο» στην πρόταση του υπουργού Οικονομίας κυρίου Γιώργου Σταθάκη να εξαιρέσει τα δάνεια των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων από την εκχώρησή τους σε τρίτους (distress funds).

«Δεν το συζητάμε, εμείς τα έχουμε εξαιρέσει, μόνον επιχειρηματικά δάνεια θα δοθούν» επιμένουν πηγές της κυβέρνησης. Μπροστά στην θέση αυτή, οι δανειστές ζητούν «εδώ και τώρα» νομοθεσία για να μπορούν να εκχωρηθούν όλα τα στεγαστικά δάνεια, χωρίς διακρίσεις.

ΑΔΜΗΕ: το σχέδιο Σκουρλέτη για να δοθεί το 100% του ΑΔΜΗΕ στο κράτος συναντά δυσκολίες. Οι θεσμοί συμφωνούν να κρατήσει το δημόσιο το 51%, αλλά θέλουν να ασκεί διοίκηση ο ιδιώτης με μειοψηφικό ποσοστό. Οι συνομιλίες με τον κύριο Σκουρλέτη θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες.

– Ταμείο των 50 δισ. ευρώ: το θέμα θα συζητήσει σήμερα με τους θεσμούς ο Eυκλείδης Τσακαλώτος. Είναι από τα προαπαιτούμενα που έχουν καθυστερήσει και πρέπει να συμφωνηθούν οι όροι υπό τους οποίους θα μεταβιβαστεί προς αξιοποίηση στο νέο Ταμείο κρατική περιουσία ύψους 50 δισ. ευρώ, σε βάθος 30ετίας.

Φορολογία: η επαναφορά των αποδείξεων δεν ήταν στα προαπαιτούμενα. Με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κύριο Τρύφωνα Αλεξιάδη το κουαρτέτο θα συζητήσει:

Α) για τη μορφή που θα λάβει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Β) το Βελγικό σύστημα καταπολέμησης της απάτης ΦΠΑ

Μέχρι αύριο Παρασκευή θα κλείσουν και οι αλλαγές στο νέο μισθολόγιο αλλά και άλλες αλλαγές σε αγορές και επαγγέλματα σύμφωνα με τις συστάσεις του ΟΟΣΑ.Σχόλια