Ζήτημα ελάφρυνσης χρέους θα θέσει ο Ομπάμα ερχόμενος στην Αθήνα

Ζήτημα ελάφρυνσης χρέους θα θέσει ο Ομπάμα ερχόμενος στην Αθήνα

Διπλό μήνυμα αναμένεται να στείλει από την Αθήνα ο Αμερικανός Προέδρος κ. Μπάρακ Ομπάμα: Αυτό της αναγνώρισης των θυσιών του ελληνικού λαού αφενός  και ζήτημα για ελάφρυνση του χρέους αφετέρου.

Μετά από ενημέρωση που έκανε στην αμερικανική πρωτεύουσα ο κ. Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Ομπάμα, ξεκαθάρισε το τι θα πρέπει να περιμένει η Ελλάδα από την επικειμενη επίσκεψη του αμερικανού προέδρου.
Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο Λευκό Οίκο, ειπώθηκε συγκεκριμένα ότι ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. θα αναγνωρίσει τις θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες πολίτες στα χρόνια της κρίσης, με την υπόμνηση ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει προσωπικά ασχοληθεί με το ελληνικό ζήτημα.
Την ίδια ώρα, αφού θα απονείμει τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για όσα έχουν γίνει ως τώρα ως προς τη νομοθέτηση και εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, εκτιμάται πως θα αναφερθεί, σύμφωνα με τον κ. Μπ. Ρόουντς, και στη «δουλειά», που πρέπει ακόμη να γίνει.
Αναφορικά με το θέμα του χρέους ειδικότερα, ο Λευκός Οίκος συντάσσεται με το ΔΝΤ για διευθέτηση του χρέους, χαρακτηρίζοντας το θέμα αυτό απολύτως κρίσιμο για την επιστροφή της βιωσιμότητας στην ελληνική οικονομία. Στο σημείο αυτό εξάλλου, ο κ. Μπ.Ρόουντς εμφανίστηκε σίγουρος για την επιτυχία των ελληνικών προσπαθειών, υπό δύο όρους:
Τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αφενός, τη συμφωνία των θεσμών για διευθέτηση του ελληνικού χρέους αφετέρου. «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες αυτές έως ότου Πρόεδρος φύγει από τη θέση του», υποσχέθηκε επίσης ο στενός συνεργάτης του.

ΔΝΤ26

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε πως «ο Πρόεδρος Ομπάμα βρίσκεται σε απόλυτη ταύτιση με το ΔΝΤ, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να διευθετηθεί». Ειδικότερα, «θα ζητήσει ελάφρυνση χρέους», ενώ «θα επαινέσει την κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις», με την προσθήκη ότι «υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει».

Μάλιστα αποκάλυψε ότι ο κ. Μπ. Ομπάμα εδώ και χρόνια ήθελε να επισκεφθεί τη χώρα μας. Επιθυμία η οποία διαμορφώθηκε στη βάση της βαθιάς φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών, της ταύτισης απόψεων σε θέματα οικονομικής σταθερότητας, συνεργασίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά και της συνεργασίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Από την Αθήνα τέλος, ο Πρόεδρος Ομπάμα θα εκφωνήσει την αποχαιρετιστήρια ομιλία του (εκτός αμερικανικής επικράτειας). Σύμφωνα με τον κ. Μπ. Ρόουντς, η ομιλία αυτή θα εστιασθεί στις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων σε Ελλάδα, Ευρώπη και κόσμο.

Φρούριο η Αθήνα- 5000 αστυνομικοί στους δρόμους

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα βρεθεί στη χώρα μας στις 15-16 Νοεμβρίου και για αυτόν τον λόγο θα υιοθετηθούν πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, τα οποία μάλιστα θα ξεπερνούν ακόμη και εκείνα που είχαν ληφθεί για την επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον το 1999.

Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί από την Αθήνα και την επαρχία θα κινητοποιηθούν προκειμένου να μετατραπεί το κέντρο της πρωτεύουσας σε απόρθητο φρούριο, όπως αναφέρει η Real, ενώ θα υπάρξει και πλήρης κινητοποίηση των ειδικών υπηρεσιών της Αστυνομίας, με τους σκύλους της υπηρεσίας Κ9, το τμήμα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, αλλά και κλιμάκια των μυστικών υπηρεσιών σε διαρκή συναγερμό.

Φωτογραφία: AP/ Pablo Martinez Monsivais

Επιπλέον, τα εναέρια μέσα της αστυνομίας θα είναι επιφορτισμένα από την από αέρος επιτήρηση των χώρων τους οποίους θα επισκεφθεί, αλλά και θα μείνει ο Ομπάμα, ενώ αεροσκάφη F-16 θα συνοδεύσουν το Air Force 1 από την ώρα που θα εισέλθει στο ελληνικό FIR, μέχρι τη στιγμή που θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό πού θα μείνει ο Αμερικανός Πρόεδρος, μεταξύ των ξενοδοχείων που εξετάζονται, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι η «Μεγάλη Βρετανία», το Intercontinental όπου είχε διαμείνει το 1999 ο Μπιλ Κλίντον, ακόμα και ο «Αστέρας» στη Βουλιαγμένη. Αλλά αυτή η πληροφορία θα ανακοινωθεί την τελευταία στιγμή.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται στην Αθήνα μεταφορικά αεροσκάφη της USAF που θα μεταφέρουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (εργαλεία επιτήρησης, οχήματα μεταφοράς και οπλισμός) για τα περίπου 500 άτομα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που θα είναι άμεσα επιφορτισμένα με την ασφάλεια του Ομπάμα.

Πέρα από το αυτονόητο γεγονός ότι η επίσκεψη ενός Αμερικανού προέδρου απαιτεί ύψιστα μέτρα ασφαλείας, στις ελληνικές αρχές έχουν προκαλέσει «πονοκέφαλο» η επίθεση με χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία, αλλά και η προκήρυξη των «Πυρήνων της Φωτιάς» που καλεί σε δυναμικές ενέργειες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα. Εξάλλου, ήδη ακυρώθηκε η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα στην Πνύκα.

Απειλές από τους Πυρήνες της Φωτιάς

Λίγα 24ωρα πριν την άφιξη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς καλεί τους αναρχικούς να κάνουν σαμποτάζ στην επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ.

«Στις 15-16 Νοεμβρίου επισκέπτεται την Ελλάδα ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama. Η αριστερή κυβέρνηση, που μέχρι χθες διαδήλωνε κάτω από το σύνθημα «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», τώρα θα τον υποδεχθεί με τιμές. Η φιέστα της εξουσίας θα μετατρέψει την Αθήνα σε μία πόλη υπό στρατιωτική κατοχή, με χιλιάδες μπάτσους στους δρόμους να επιβάλλουν την ισχύ του καθεστώτος. Οι αναρχικοί, ως ο μόνος εσωτερικός εχθρός της εξουσίας, μπορούμε να γίνουμε ο καταλύτης της σύγκρουσης και να τους χαλάσουμε τη γιορτή… Μπορούμε να τους επιστρέψουμε ελάχιστη από τη βία που
ασκούν καθημερινά πάνω μας… » επισημαίνουν τα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.

tsatani

«Οι πολιτικοί, οι πλούσιοι, οι μεγαλοεκδότες, οι αξιωματούχοι του αστυνομικοστρατιωτικού μηχανισμού και οι δικαστές αποτελούν τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς που στέλνουν τη ζωή μας καθημερινά στο απόσπασμα. Αυτοί είναι τα κεφάλια της εξουσίας. Και τα κεφάλια δεν είναι αλεξίσφαιρα» αναφέρεται στο κείμενο που αποδίδεται σε μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς όπου εκτοξεύονται νέες απειλές.

Στο κείμενό τους αναφέρονται στην Εύη Στατήρη, συζύγου του μέλους των Πυρήνων της Φωτιάς Γεράσιμου Τσάκαλου κατηγορώντας την εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη ότι «είχε κρίνει ως απαράδεκτη την αίτηση αποφυλάκισης της Εύης (που τελικά κέρδισε την ελευθερία της, μετά από απεργία πείνας)».

 

                                   Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Ζήτημα λίγων εβδομάδων να έχουμε καλά νέα για την ελάφρυνση του χρέους

 

Ακυρώνεται η ομιλία Ομπάμα λόγω φόβου για νέο τρομοκρατικό χτύπημα!

 Σχόλια