Ζητήθηκε η παραίτηση του… ξεχασιάρη Σταθάκη – Έντονες οι αντιδράσεις

Ζητήθηκε η παραίτηση του… ξεχασιάρη Σταθάκη – Έντονες οι αντιδράσεις

Την παραίτηση του Γιώργου Σταθάκη ζήτησε ο  Νίκος Νικολόπουλος, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε χθες και τις δηλώσεις του πρώτου για το αδήλωτο εκατομμύριο.

Ο Βουλευτής Αχαΐας, με αφορμή ερώτηση που κατέθεσε προς τον Πρωθυπουργό για το ζήτημα των πόθεν έσχες των δύο υπουργών, είπε στους δημοσιογράφους: «Την ώρα που oι βουλευτές καλούμαστε να ψηφίσουμε, κυριολεκτικά με το μαχαίρι στο λαιμό, το νέο, πολυνομοσχέδιο, δεν έχει κανείς το δικαίωμα να υπονομεύει το ηθικό πλεονέκτημα της συγκυβέρνησης αλλά και αυτό του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Ως ανεξάρτητος κυβερνητικός εταίρος και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, ζήτησα από τον Πρωθυπουργό να δώσει εντολή ώστε να δοθούν τα Πόθεν Έσχες όλων μας, στο φως της δημοσιότητας.
Πρέπει να δοθούν, εδώ και τώρα, ξεκάθαρες απαντήσεις για το μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα των δύο ξεχασιάρηδων υπουργών και,  εφόσον υπάρχει ζήτημα, νομικό ή ηθικό, ο πρωθυπουργός να ζητήσει άμεσα τις παραιτήσεις τους.

Επειδή εγώ δικαιούμαι να πω ότι εάν είχα ξεχάσει να δηλώσω 1εκ. θα είχα ήδη παραιτηθεί, απαιτώ από τους δύο ξεχασιάρηδες υπουργούς καθώς και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να πράξουν τα δέοντα προκειμένου να διαφυλάξουμε  το ηθικό πλεονέκτημα αυτής της κυβέρνησης. Τα ηθικά ζητήματα δεν είναι δεξιά ή αριστερά. Είναι για όλους ίδια. Είτε ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ είτε στους ΑΝΕΛ».

Το χρονικό της υπόθεσης

Μετά από το σάλο που έχει προκληθεί εδώ και μέρες, αναφορικά με το ποιος υπουργός της κυβέρνησης «ξέχασε» να δηλώσει το 1 εκατ. ευρώ στο πόθεν έσχες του, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, παραδέχτηκε χθες (15/10) με δήλωσή του ότι είναι ο υπουργός με το «προβληματικό» πόθεν έσχες.

Ειδικότερα, ο κ. Σταθάκης δήλωσε στο πρακτορείο τα εξής:

«Ο νόμος απαγορεύει τη δημόσια συζήτηση επί του περιεχομένου των δηλώσεων πόθεν έσχες, για τις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Για τον λόγο αυτό και ενώ τα ΜΜΕ συζητούν το θέμα, επέλεξα να παραμείνω σιωπηλός. Κρίνω, όμως, σκόπιμο να δηλώσω τα εξής:

Τον Ιούνιο του 2012 εκλέχθηκα βουλευτής και υπέβαλα δήλωση πόθεν έσχες τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Η δήλωση αυτή ήταν πρώιμη και πιθανόν ατελής. Αντίθετα, η δήλωση που υπέβαλα τον Σεπτέμβριο του 2013 ήταν πλήρης και περιελάμβανε όλα τα απαιτούμενα συμπληρωματικά στοιχεία μαζί με το επίμαχο ποσό. Το ίδιο πλήρης ήταν και η δήλωση πόθεν έσχες που υπέβαλα το 2014. Αν και το θέμα είχε λυθεί με τις δύο δηλώσεις, με την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων μου θεώρησα σκόπιμο, και κατά πλεονασμό, να καταθέσω συμπληρωματική δήλωση τον Μάρτιο του 2015 που αφορά αποκλειστικά αυτήν του 2012 και απλώς επαναλαμβάνει τα στοιχεία που έχω καταθέσει ήδη από το 2013.

Ως εκ τούτου:

α) Δεν απέκρυψα κανένα στοιχείο

β) Και οι τρεις δηλώσεις μου είναι απόλυτα πλήρεις και στην κρίση της Επιτροπής».

Έντονες αντιδράσεις και από το Ποτάμι

Λόγο για «κενά» και «σκιές» στις δηλώσεις του κ. Σταθάκη, τονίζοντας ότι «δεν πείθει..» έκανε το Ποτάμι με αφορμή το σκάνδαλο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας και αφορά φυσικά το αδήλωτο εκατομμύριο.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Η «ομολογία» – παραδοχή με καθυστέρηση αρκετών ημερών του Γ. Σταθάκη ότι είναι ο υπουργός που «ξέχασε» να δηλώσει στο «πόθεν έσχες» το 1 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες του ιδίου και της κυβέρνησης. Η ανακοίνωση του υπουργού Οικονομίας κάθε άλλο παρά ξεκαθαρίζει την υπόθεση καθώς έχει «κενά» και «σκιές». Πώς είναι δυνατόν να ξέχασε να δηλώσει το 1 εκατ. ευρώ και να λέει σήμερα ότι η δήλωση του 2012 ήταν «πρώιμη και πιθανόν ατελής»;

Οι απαντήσεις του κ. Σταθάκη δεν πείθουν και δημιουργούν περισσότερα ερωτηματικά από εκείνα που υπήρχαν πριν την παραδοχή του. Όσον αφορά τον καταλογισμό ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών αυτό θα το κρίνει η επιτροπή ελέγχου της Βουλής ωστόσο οι πολιτικές ευθύνες παραμένουν. Βαραίνουν και τον ίδιο και την κυβέρνηση, που προφανώς τον καλύπτει.

Όλο και πιο συχνά υπουργοί και βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δείχνουν μια καθεστωτική νοοτροπία και δεν θεωρούν υποχρέωσή τους να τηρούν τους νόμους. Είναι ευθύνη της Βουλής να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες, όπως οφείλει″.

Και το γλέντι στο twitter δεν έχει σταματήσει όμως από χθες, με τον κ. Σταθάκη να γίνεται #1 trendingΣχόλια