Αντίθετοι στις τηλεφωνικές υποκλοπές οι Αμερικάνοι

Την αντίθεση τους εξέφρασαν οι Αμερικανοί πολίτες, όσον αφορά τις παρακολουθήσεις από τις ΗΠΑ των κινητών τηλεφώνων ηγετών από συμμαχικές χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας η εταιρεία Pew Research Center, το 56% των Αμερικανών αντιτίθεται στις παρακολουθήσεις και το 36% τάσσεται υπέρ.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 1.002 ενηλίκων και όπως προέκυψε το 22% των Αμερικανών παρακολούθησαν στενά το θέμα. Το περιθώριο σφάλματος είναι συν-πλην 3,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Η δημοσκόπηση δόθηκε στη δημοσιότητα την ώρα που οι επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών συναντώνται με τους αμερικανούς ομολόγους τους στην Ουάσινγκτον στον απόηχο του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης ότι η Αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και άλλων επικεφαλής κρατών.

Στη συνάντηση των επικεφαλής των γερμανικών και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών θα μετέχουν και οι Γκέρχαρντ Σίντλερ και Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, που ηγούνται της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND) και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος και αξιωματούχοι της Αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA).

Αξιωματούχοι στο Βερολίνο δήλωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η συνάντηση αποσκοπεί στην επίτευξη συμφωνίας για την αμοιβαία μη παρακολούθηση. Στη συνάντηση ήταν προγραμματισμένο να συμμετέχουν ο επικεφαλής της NSA Κιθ Αλεξάντερ και ο επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Τζέιμς Κλάπερ. Ωστόσο, μέχρι αργά χθες το βράδυ καμία πλευρά δεν είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση.

Σχόλια