12:33 Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

1ο Legal Transformation Conference: Η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης επιταχύνει την απονομή της!

1ο Legal Transformation Conference: Η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης επιταχύνει την απονομή της!

Καίριες επισημάνσεις από τον υπ.Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κώστα Τσιάρα και Κυριάκο Πιερρακάκη στο 1ο Legal Transformation Conference που διοργάνωσε το περιοδικό «Δικαστικό Ρεπορτάζ»

Ο μετασχηματισμός του δικαστικού μας συστήματος (με τη χρήση των νέων τεχνολογιών) απασχόλησε το 1ο Legal Transformation Conference, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την περασμένη Τρίτη στο ξενοδοχείο Divani Caravel και όπου συμμετείχαν μέλη της κυβέρνησης αλλά και προσωπικότητες του νομικού μας κόσμου.
Στο Συνέδριο -που είχε τρεις θεματικές ενότητες- θερμό χαιρετισμό απηύθυναν οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κώστας Τσιάρας και Κυριάκος Πιερρακάκης, αντίστοιχα, οι οποίοι αναφέρθηκαν ως συναρμόδιοι υπουργοί στην είσοδο της ψηφιακής τεχνολογίας στη Δικαιοσύνη με κύριο στόχο την ταχύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης, που αποτελεί βασικό στοιχείο της δημοκρατίας. «Αποτελεί ευρωπαϊκή διαπίστωση ότι η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης επιταχύνει την απονομή της» είπε μεταξύ άλλων ο Κώστας Τσιάρας αναφερόμενος «στο μεγαλύτερο πρόγραμμα ψηφιακών δράσεων που εκπονήθηκε -όπως είπε- το τελευταίο διάστημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης και εφαρμόστηκε ποτέ, ύψους περισσότερων από 300 εκατ. ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, αλλά και από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης».

Ψηφιακές δίκες


Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το προσεχές χρονικό διάστημα υλοποιείται ένας μεγάλος αριθμός έργων, όπως οι ψηφιακές δίκες για την απομακρυσμένη κατάθεση μαρτύρων, η αναβάθμιση του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος του εθνικού ποινικού μητρώου, η αναβάθμιση του συστήματος τήρησης πρακτικών συνεδριάσεων των δικαστηρίων, και πολλές άλλες δράσεις που δημοσιοποιεί καθημερινά το υπουργείο Δικαιοσύνης.
«Τα ψηφιακά εργαλεία επί της ουσίας είναι εργαλεία δημοκρατίας και εργαλεία παραγωγικότητας και μεταρρύθμισης» υπογράμμισε από την πλευρά του ο Κυριάκος Πιερρακάκης, υποστηρίζοντας ότι ο τομέας της Δικαιοσύνης στην αρχή ήταν ένας τομέας με ελλιπή ψηφιοποίηση, και μαζί με τον υπουργό Δικαιοσύνης εντόπισαν ορισμένα καλά συστήματα, όπως το ΟΣΣΔΥ-ΠΠ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής & Ποινικής Δικαιοσύνης), το παλιό σύστημα του ποινικού μητρώου και συστήματα απομαγνητοφώνησης τα οποία υπάρχουν στα δικαστήρια, και πάνω σε αυτά επέλεξαν να εφαρμόσουν μια στρατηγική γρήγορων νικών, να εξετάσουν δηλαδή ποιες υπηρεσίες, ειδικά κατά την περίοδο της COVID-19, θα μπορούσαν να παραγάγουν πολύ γρήγορα αποτελέσματα.

Εκσυγχρονισμός


Η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης και ο εκσυγχρονισμός του δικαστικού συστήματος (e-justice) αποτέλεσαν το αντικείμενο της 1ης ενότητας του Συνεδρίου με τη συμμετοχή του Γιάννη Συμεωνίδη, επιτρόπου, Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, του Δημήτρη Γιάντση, γενικού διευθυντή, Γ.Δ. Έργων της «Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε.» (ΚτΠ Α.Ε.), του Νικόλα Κανελλόπουλου, δικηγόρου, πρώην γενικού γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και του Κώστα Αργυρόπουλου, διευθυντή Νομικών Υπηρεσιών, Space Hellas. Οι συμμετέχοντες στο πάνελ επικεντρώθηκαν στην αναλυτική παρουσίαση των τεχνολογικών εργαλείων που αναπτύσσονται στον τομέα της Δικαιοσύνης, αλλά και στους κινδύνους που σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλούνται από τη χρήση τους. Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξελικτική πορεία ψηφιοποίησης των υπηρεσιών και των δικαστηρίων, στην υποστελέχωση αλλά και στην έλλειψη εκπαίδευσης στη χρήση των νέων τεχνολογιών των υπαλλήλων στους νευραλγικούς τομείς των δικαστηρίων της χώρας, αλλά και στις επιφυλάξεις που διατυπώνονται στη συζήτηση που μόλις έχει ξεκινήσει για την ορθή χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Δικαιοσύνη (τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Δήμα).

Διοικητική Δικαιοσύνη

Κεντρική ομιλία απηύθυνε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Παναγιώτης Δανιάς, με θέμα «e-Justice στην Ελλάδα: Η περίπτωση της Διοικητικής Δικαιοσύνης». Αναφερόμενος στη διοικητική δίκη ο κ. Δανιάς αποσαφήνισε ότι δεν βασίζεται τόσο «στη ζωντανή διαδικασία του ακροατηρίου», αλλά είναι τεχνοκρατική. Πρόκειται, δηλαδή, για υποθέσεις που έχουν «λιγότερη σημασία οι μαρτυρικές καταθέσεις και περισσότερη τα διάφορα έγγραφα», συνεπώς «ο διοικητικός φάκελος» είναι κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία τους. Μάλιστα γνωστοποίησε μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχει πια το πρόβλημα των καθυστερήσεων που υπήρχε κάποτε. Ήδη οι υποθέσεις προσδιορίζονται στα περιφερειακά Πρωτοδικεία και Εφετεία εντός του έτους και στην Αθήνα εντός των δύο ετών», τονίζοντας ότι το πρόβλημα στα διοικητικά δικαστήρια προκύπτει «όταν η διοίκηση δεν έχει στείλει τα σχετικά στοιχεία».
«Οι λειτουργίες του Δικαστικού Συστήματος αντιμέτωπες με τις προκλήσεις της τεχνολογίας, οι διαστάσεις και οι κίνδυνοι του ηλεκτρονικού εγκλήματος» απασχόλησαν τη 2η ενότητα του Συνεδρίου, στην οποία συμμετείχαν οι Λάμπρος Τσόγκας, αντεισαγγελέας Εφετών στην Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, Μανώλης Σφακιανάκης, πρόεδρος Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, ειδικός ερευνητής Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων, αντιστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ., Δημήτρης Αναστασόπουλος, δικηγόρος, μέλος Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ιδρυτής και διευθύνων εταίρος της δικηγορικής εταιρείας «AA Lawyers», οι οποίοι επικεντρώθηκαν στις ανάγκες, τις προκλήσεις, τις σύγχρονες διαδικασίες και απειλές που αφορούν την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στις λειτουργίες του Δικαστικού Συστήματος (τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Τζώρτζια Κοντράρου).

Τηλε-δίκες

1ο Legal Transformation Conference (3)

«Οι Τηλε-δίκες: Το σύγχρονο ‘‘Δικαστήριο’’, Οφέλη και Προβληματισμοί» απασχόλησαν την 3η θεματική ενότητα του Συνεδρίου, οι οποίες τον τελευταίο καιρό αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων και αντιπαραθέσεων μεταξύ των θεσμικών παραγόντων στον χώρο της Δικαιοσύνης. Οι προβληματισμοί αλλά και τα ενδεχόμενα οφέλη από τη λειτουργία των τηλε-δικών αναπτύχθηκαν εκτενώς από τους συμμετέχοντες της ενότητας, Χαράλαμπο Κατσιβαρδά, δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω, Ελένη Τροβά, δικηγόρο Δ.Ν. παρ’ Αρείω Πάγω, Βούλα Δημητριάδου, δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω, αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, καθώς και Μανώλη Ροδουσάκη, δικηγόρο, διδάκτορα Νομικής (τη συζήτηση συντόνισε η δικηγόρος Κατερίνα Ζαγγανά).1ο Legal Transformation Conference (3)

Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την ομιλία του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Δημήτρη Βερβεσού, με θέμα τη «Συμβολή των Δικηγορικών Συλλόγων στην ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης». «Αποτελεί διαχρονική, εδραία πεποίθησή μου ότι η ηλεκτρονική Δικαιοσύνη είναι μονόδρομος για την πρόοδο της πολύπαθης ελληνικής Δικαιοσύνης, αλλά και για την κάμψη των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που θέτουν το κεντρικό κράτος και η Δημόσια Διοίκηση», σχολίασε με νόημα ο πρόεδρος του ΔΣΑ και αναφερόμενος στις επιτυχημένες ενέργειες του Συλλόγου υπενθύμισε το αίτημα και τη συνεισφορά του ΔΣΑ για την έκδοση των ψηφιακών υπογραφών, την προώθηση της διαδικασίας ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων στα πολιτικά δικαστήρια. Ως προς τις ελλείψεις που εξακολουθούν να υπάρχουν, ο Δημήτρης Βερβεσός σημείωσε ότι παραμένουν εκτός συστήματος ηλεκτρονικής κατάθεσης πολύ σημαντικές διαδικασίες της πολιτικής δικαιοσύνης, στα διοικητικά δικαστήρια παραμένουν εκτός ηλεκτρονικής κατάθεσης τα δικόγραφα πλην του εισαγωγικού, ενώ και στις δύο περιπτώσεις η ψηφιοποίηση δεν είναι πλήρης, με αποτέλεσμα να εκτυπώνονται έγγραφα, να υπογράφονται και στη συνέχεια να επαναψηφιοποιούνται.

———–ΙΝΦΟ

Τη διοργάνωση του Συνεδρίου ανέλαβε η Palladian Conferences σε συνεργασία με το περιοδικό ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ και το Dikastiko Reportaz.gr υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με χρυσό χορηγό την Intrakat, χάλκινο χορηγό τη Space Hellas και υποστηρικτή το New York College. Χορηγοί επικοινωνίας Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Ereportaz.gr, Bankwars.gr, «Μπαμ στο Ρεπορτάζ», Mikrometoxos.gr, News247.gr, Τheceo.gr.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας