22:00 Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

21 χρόνια μετά από τον θάνατο του Τάσσου Παπαδόπουλου, η κατάσταση στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά είναι δραματική.

21 χρόνια μετά από τον θάνατο του Τάσσου Παπαδόπουλου,  η κατάσταση στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά είναι δραματική.

Σαν σήμερα το 2008 ο Τάσσος Παπαδόπουλος έφυγε από τη ζωή. Ένας ηγέτης που δεν φοβήθηκε να ρισκάρει και να πάρει αποφάσεις.

Στην πιο κρίσιμη στιγμή του Κυπριακού, στο σχέδιο Ανάν, ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος στάθηκε απέναντι στην ιστορία. Την κοίταξε στα μάτια και κέρδισε. Το διάγγελμά του Τάσσου Παπαδόπουλου, με το οποίο “έθαψε” μια κι έξω το σχέδιο Άναν, έχει μείνει στην ιστορία.

“Παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω «κοινότητα» χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα. Και όλα αυτά έναντι κενών, παραπλανητικών, δήθεν, προσδοκιών. Έναντι της ανεδαφικής ψευδαίσθησης ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.”

Γεννημένος στον Άγιο Αντώνιο Λευκωσίας στις 7 Ιανουαρίου 1934, ήταν το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά του Νίκου Παπαδόπουλου και της Αγγελικής.

Σπούδασε νομικά στο King’s College του Λονδίνου και επιστρέφει στην Κύπρο το 1955 για να πάρει μέρος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, απέναντι στους Βρετανούς.

Ασχολείται με την πολιτική από νεαρή ηλικία και διατελεί σε διάφορους υπουργικούς θώκους της Κύπρου, όπως σε αυτούς της Γεωργίας, των Οικονομικών και των Εσωτερικών. Παράλληλα, ασκεί και την δικηγορία.

Ως υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος,  εκλέχθηκε  ο πέμπτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (Φεβρουάριος 2003). Απέναντί του ήταν ο Γλαύκος Κληρίδης της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Διαβάστε επίσης

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απορρίπτει προσφυγή του Τραμπ για τις εκλογές σε 4 πολιτείες

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας