11:47 Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

2245 κρούσματα και 117 θάνατοι από Covid 19 - Μαγική λέξη η απόσταση στον απεγκλωβισμό

2245 κρούσματα και 117 θάνατοι από Covid 19 - Μαγική λέξη η απόσταση στον απεγκλωβισμό

Διατηρώντας και μέσα στις ημέρες του Πάσχα την εξαιρετική της πορεία στην δραστική  μείωση της διασποράς  του Covid 19,  η Ελλάδα έχει καταγράψει μέχρι σήμερα 2245 περιστατικά κορωνοϊού και 116 θανάτους. Λίγο μετά την ενημέρωση έγινε γνωστό ότι ο έφυγε από τη ζωή ένας 86χρονου, που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και είχε υποκείμενο νόσημα (καρδιολογικό πρόβλημα). Πλέον, οι νεκροί στη χώρα μας ανέρχονται σε 117.

Πρόκειται για Αριθμητικά στοιχεία τα οποία είναι πραγματικά πολύ πιο χαμηλά σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Στην υπόλοιπη γηραιά ήπειρο πρώτη σε θανάτους και κρούσματα είναι η Ιταλία δεύτερη η Ισπανία,  Τρίτη η Γαλλία, τέταρτο το Ηνωμένο Βασίλειο και Πέμπτο το Βέλγιο, Χώρες που παρουσιάζουν μια τελείως διαφορετική εικόνα από την δικιά μας.

Στην πατρίδα μας 61 άτομα νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας ενώ 44 ασθενείς έχω εξέλθει από τις μονάδες εντατικής θεραπείας με τον καθηγητή παθολογίας λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα να υπογραμμίζει  πως έχουμε περιοριστεί δραστικά την διασπορά του ιού.

Χάρις σε αυτή την εξαιρετική πορεία αλλά καθώς και διεθνώς έχει ανοίξει κουβέντα για την αποκλιμάκωση των μέτρων ανοίγει και στην Ελλάδα μετά βέβαια την 27η Απριλίου ημερομηνία έως την οποία ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς επαναλαμβάνει ότι τα μέτρα θα ισχύσουν στο ακέραιο.

Μάλιστα, στο πλαίσιο του περιορισμού της διασποράς του covid19 Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης μέχρι την 27η Απριλίου με διαφορετικό όμως ωράριο καθημερινές ισχύουν δύο το μεσημέρι με 10 το βράδυ ενώ το Σαββατοκύριακο ισχύουνε 10 το πρωί με 10 το βράδυ

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωσε ότι από τις οκτώ πτήσεις που επέστρεψαν στη χώρα μας το τελευταίο δεκαήμερο ελέγχθηκαν όλοι οι επιβάτες και βρέθηκαν μόνο τρεις θετικοί ενώ έληξε και η καραντίνα των επιβατών του πλοίου Ελευθέριος Βενιζέλος και έχει ξεκινήσει η διαδικασία επαναπατρισμού τους.

Σε ό,τι αφορά τις πρώτες χώρες  που κάνουνε μελέτες αντισωμάτων για την διασπορά του ιού στην κοινωνία ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως τα αποτελέσματα ακόμα δεν μπορούν να θεωρηθούν απόλυτα  ακριβή -πρέπει να διευκρινιστεί εάν γίνεται διασταυρούμενη κάλυψη σε αντισώματα άλλων κορωνοϊού  που κυκλοφορούν καθώς και να ελεγχθεί το δείγμα γιατί πολλά επηρεάζονται από το δείγμα, όπως το σε τι βαθμό νόσησαν οι ασθενείς που έχουν επιλεχθεί για την μελέτη καθώς όσοι νοσούν ήπια έχουνε άλλη έκφραση αντισωμάτων από αυτούς που νοσούν πιο βαριά.

Ήδη στη χώρα μας έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες δύο βδομάδες κάποιες μελέτες αντισωμάτων και όπως τόνισε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας γίνονται τεράστιες προσπάθειες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τα τεστ αυτά να γίνουνε πιο ευαίσθητα και πιο ακριβή.

Για την μεγάλη συζήτηση της αποκλιμάκωσης των μέτρων για την οποία η κυβέρνηση τονίζει ότι έχει σχέδιο και όπως έκανε το κλείδωμα έτσι σταδιακά και με σχέδιο θα κάνει και το ξεκλείδωμα βλέποντας και τι γίνεται στις άλλες χώρες που προβαίνουν σε παρόμοιες κινήσεις ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι η λέξη «κλειδί» θα είναι η απόσταση.

Δηλαδή  όταν θα πάρουμε πίσω την ζωές μας και θα ανοίξουν τα μαγαζιά θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είμαστε όλοι σε απόσταση ασφαλείας ο ένας από τον άλλον.

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας