11:46 Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

331 τα κρούσματα, 4 θάνατοι και 8 στην εντατική

331 τα κρούσματα, 4 θάνατοι και 8 στην εντατική

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι 103, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 331. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 51 ασθενείς, οι 8 είναι διασωληνωμένοι.

Οι νέες ανακοινώσεις πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής (15/3) από τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα.
Σημειώνεται ότι τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, καθώς το πρωί της Κυριακής (15/03) πέθανε ένας 53χρονος που νοσηλευόταν τα τελευταία 24ωρα διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και είχε διαγνωστεί θετικός στον ιό.
Ο 53χρονος από την Σιάτιστα Κοζάνης ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού στη Δυτική Μακεδονία. Εργαζόταν ως παρασκευαστής στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου της Καστοριάς.
Χωρίς να έχει διαπιστωθεί ταξιδιωτικό ιστορικό σε ενδημικές περιοχές, ο άτυχος άνδρας απευθύνθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Κέντρο Υγείας Σιάτιστας όπου μετά από εξέταση οι υπεύθυνοι ήρθαν σε επαφή με τον ΕΟΔΥ.

Ακολούθως, ο ίδιος μετέβη, μαζί με τον αδελφό του, στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο της Κοζάνης για περαιτέρω εξετάσεις κι όταν διαγνώστηκε ότι είναι φορέας του κορωνοϊού διακομίστηκε στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Η υγεία του τα επόμενα 24ωρα παρουσίασε επιπλοκές με συνέπεια να επέλθει το πρωί της Κυριακής ο θάνατός του.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η ηλικιωμένη μητέρα του και ο αδελφός του βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Σιάτιστα.

Κικίλιας: Καθίστε σπίτι σας, τα δύσκολα έρχονται

Προτροπή στους πολίτες να μείνουν σπίτια τους αλλά και να σεβαστούν τους συμπολίτες τους έκανε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σήμερα Κυριακή, έξω από το νοσοκομείο του Ρίου.

«Αν θέλετε να τους βοηθήσετε, συναισθανθείτε την κρισιμότητα των στιγμών και καθίστε σπίτι σας. Προστατεύστε τις ευπαθείς ομάδες», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Ο υπουργός είπε ότι η δυσκολία είναι μπροστά μας και υπογράμμισε την προσπάθεια του Καθηγητή Χ. Γώγου, του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη και της Διοικήτριας του Νοσοκομείου Γιούλης Μαμμή και όλων των εμπλεκομένων.

«Ήρθα εδώ, να δω από κοντά τη μάχη που δίνουν αυτοί οι άνθρωποι», είπε.

Στη συνέχεια, ο κ. Κικίλιας εξέφρασε τις ευχαριστίες του και είπε ότι όλοι μαζί πρέπει να κάνουμε αυτή την προσπάθεια. Τόνισε ότι είναι εντυπωσιακό ότι πάνω από 4.500 δείγματα έχουν βγει αρνητικά.

Οι δηλώσεις του υπουργού έγιναν από απόσταση και με τους δημοσιογράφους να φορούν τη μάσκα προστασίας. Ακολούθησαν οι δηλώσεις του λοιμοξιωλόγου Χ. Γώγου ο οποίος είπε μεταξύ άλλων, ότι τον Μάιο αναμένεται να κλείσει ο κύκλος της πανδημίας.

Επιτάσσονται φάρμακα και υγειονομικό υλικό

Στην επίταξη για χρονικό διάστημα έως έξι μήνες, κινητών, αναλώσιμων και μη, τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και εμπίπτουν στην έννοια του ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού, των μέσων ατομικής προστασίας και των φαρμάκων θα μπορεί να προχωρήσει το κράτος, στην προσπάθεια προστασίας της δημόσιας υγείας και καταπολέμησης της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Αυτή η πρόβλεψη περιλαμβάνεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναρτήθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο (14 Μαρτίου 2020, Αρ. Φύλλου 64). Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, ειδικός νοσοκομειακός εξοπλισμός που εμπίπτει στη διαδικασία επίταξης, ενόψει της έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας, είναι: αναπνευστήρες, κλίνες νοσηλείας, πάγιος εξοπλισμός κλινών, μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών ενδείξεων, κλειστά κυκλώματα αναρρόφησης και αναγκαία ιατροτεχνολογικά προϊόντα συνοδά προς τη λειτουργία αναπνευστήρων.

Ως μέσα ατομικής προστασίας ορίζονται: μάσκες κάθε είδους, μέσα ατομικής προφύλαξης και υγειονομικός ρουχισμός.

Επίσης με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας προβλέπονται οι πιστώσεις για την αποζημίωση της χρήσης του προς επίταξη εξοπλισμού και για την εύλογη αποζημίωση των δικαιούχων ως προς τον αναλώσιμο εξοπλισμό. Η αποζημίωση οφείλεται για το χρονικό διάστημα της επίταξης και καταβάλλεται εφάπαξ μετά από τη λήξη της επίταξης ή ανά δίμηνο, αν η επίταξη παρατείνεται πέραν του διμήνου.

Οι επιτασσόμενες ποσότητες αναλώσιμων και μη κινητών πραγμάτων παραδίδονται και αναλαμβάνονται προς διάθεση στο υπουργείο Υγείας. Με απόφαση του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας κατανέμονται σε κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα προς χρήση ή ανάλωση, συμπεριλαμβανομένων όλων των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Υγείας, των διευθύνσεων Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων.

Τα «ορφανά» κρούσματα

Η επιστημονική κοινότητα φαίνεται πως ανησυχεί ιδιαίτερα για την αύξηση των «ορφανών» κρουσμάτων, ο αριθμός των οποίων αγγίζει πλέον τα 22.

Διαβάστε επίσης:

Γεωργιάδης: Η είσοδος στα σούπερ μάρκετ θα ελέγχεται με σεκιούριτι

Κορωνοϊός: Περνούν τα σύνορα και πάνε…σε καφέ και καζίνο στα Σκόπια

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου του Σαββάτου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας αποκάλυψε πως η πλειοψηφία αυτών των ορφανών κρουσμάτων εντοπίζονται στην Αττική.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, από τα 228 κρούσματα συνολικά στη χώρα μας αφορούν τέσσερις ανθρώπους που κατέληξαν, ενώ συνεχίζουν να νοσηλεύονται 57 ασθενείς, από τους οποίους οι 5 είναι διασωληνωμένοι και 8 έχουν πάρει εξιτήριο.

Το 51% όσων νοσούν είναι άνω των 65 ετών ενώ συνολικά έχουν ληφθεί 3.400 δείγματα για έλεγχο.

«Σίγουρα τα μέτρα δεν αποδίδουν αμέσως. Σε 2-3 εβδομάδες θα δει κάποιος αν αποδίδουν τα μέτρα για έναν ιό που εξαπλώνεται ταχύτατα. Εμένα δεν με ανησυχούν οι θάνατοι, αλλά τα “ορφανά” κρούσματα (όσα δεν ξέρουμε πηγή μετάδοσης) που το καθένα έχει δώσει το δικό του κύκλο μετάδοσης κι αυτός ο κύκλος μετάδοσης είναι εκθετικός» τόνισε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε με έμφαση ότι «αν δεν έχουμε και την ατομική ευθύνη μαζί με τα μέτρα, τα μέτρα δεν θα δουλέψουν».

Σε ό,τι αφορά τους καπνιστές ο Σωτήρης Τσιόδρας χτύπησε για πρώτη φορά καμπανάκι κινδύνου λέγοντας πως τα μέχρι στιγμής πειραματικά δεδομένα δείχνουν ότι αν εκτεθούν στον κορωνοϊό νοσούν βαρύτερα.

Επίσης ένα επιπλέον κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των αποθεραπευμένων καθώς οργανισμός του ασθενούς που αποθεραπεύεται και γυρνά στο σπίτι απεκκρίνει με τα κόπρανα τον κορωνοϊό για καιρό. Γι’ αυτό θα πρέπει οι ασθενείς να τηρούν τα μέτρα υγιεινής στην τουαλέτα και να χρησιμοποιούν κατά το δυνατόν δική τους τουαλέτα.

Τον καθηγητή παθολογίας λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα εκπρόσωπο του υπουργείου υγείας τον απασχολεί περισσότερο απ’ όλα η αύξηση των ορφανών κρουσμάτων τα οποία ήδη έχουν αγγίξει τα 22 και φοβάται πως είναι και πολύ περισσότερα. «Από τα ορφανά κρούσματα γίνεται εκθετική η αύξηση της εξάπλωσης των κρουσμάτων και εκεί πρέπει να εστιάσουμε».

Tόνισε πως ο εθνικός οργανισμός δημόσιας υγείας θα χρειαστεί βοήθεια στο έργο του ενώ πλέον στα δημόσια νοσοκομεία οι εργαστηριακοί ελέγχοι για κορωνοϊό θα γίνονται μόνο σε όσους νοσούν από πνευμονία.

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας