11:28 Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

«Χρυσό» πάρτι με τις ιστοσελίδες των δήμων (video)

«Χρυσό» πάρτι με τις ιστοσελίδες των δήμων (video)

Κατασπατάληση δημόσιου χρήματος αλλά και κονδυλίων του ΕΣΠΑ έγινε όλα αυτά τα χρόνια με την ψηφιοποίηση αλλά και την δημιουργία ιστοσελίδας των δήμων. Κάποιοι δήμοι πέρασαν στην ψηφιακή εποχή πληρώνοντας «χρυσάφι» τις ιστοσελίδες… βιτρίνα! Στις περισσότερες περιπτώσεις βέβαια δεν δικαιολογούνται τα χιλιάδες ευρώ που δαπανήθηκαν  ως προς το αισθητικό τους αποτέλεσμα. Πώς γίνεται μία ιστοσελίδα τύπου-blog να στοιχίσει 238.282,12 ευρώ, όταν ένα ιδίου τύπου site στοιχίζει στην αγορά από 500-1500 ευρώ. Συγκεκριμένα η νέα Δημοτική Αρχή Κηφισιάς «αποκάλυψε», πως το 2009, το portal του Δήμου Κηφισιάς www.kifissia.gr κόστισε αυτό το ιλιγγιώδες ποσόν. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται η νέα δημοτική αρχή. Έγγραφα δεν έχουν αναρτηθεί στην «Διαύγεια», όπως είθισται γιατί η πράξη έγινε το 2009, όπου δεν είχε δημιουργηθεί η «Διαύγεια».  Όμως με αφορμή αυτή την αποκάλυψη αν ανατρέξει κανείς στην εποχή των «παχιών αγελάδων» ,δηλαδή, προ του 2010 θα διαπιστώσει τους φουσκωμένους λογαριασμός που πλήρωναν δήμαρχοι – νομάρχες για την «Κοινωνία της Πληροφορίας», με την κατάσταση να είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο και μέτρο.

Οι δήμαρχοι βέβαια που δαπάνησαν αυτά τα χρήματα χρησιμοποιούν ως «άλλοθι» πως τα χρήματα προέρχονται από Κοινοτικούς πόρους… το αν θα έπρεπε τα χρήματα αυτά να διατεθούν για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών των δήμων ή για την κατασκευή σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων με έμφαση στην εξυπηρέτηση του πολίτη είναι άλλη ιστορία.

Στο παρακάτω video ακούστε τι απαντά ο Νίκος Χιωτάκης (Πρώην δήμαρχος Κηφισιάς) για το συγκεκριμένο θέμα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Χαρακτηριστικό είναι πως δόθηκαν 100.000 ευρώ για την κατασκευή της διαδικτυακής πύλης του Δήμου Ορεστιάδας επί δημαρχίας του Δημήτρη Μουζά. Δεν έφταναν αυτά τα χρήματα σπαταλήθηκαν και 45.000 ευρώ για να ενημερωθούν οι πολίτες ότι κατασκευάστηκε.

Όμως το άλλο «αγκάθι» στην κατασκευή ήταν ότι χρειάστηκε και η βοήθεια κάποιου τεχνικού συμβούλου, εκτός φυσικά από την ανάδοχο εταιρία. Υπήρξαν περιπτώσεις τεχνικών συμβούλων που εισέπραξαν 789.184 για τις συμβουλές του.

Δαπανήθηκαν επίσης περί τα 327 εκατ. Ευρώ για να εκπαιδευτεί το προσωπικό του Δημοσίου στο να χειρίζεται τις ιστοσελίδες. Βέβαια μπορείτε να διαπιστώσετε, ότι κάποια χρόνια μετά η ανανέωση που γίνεται στις ιστοσελίδες γίνεται με ρυθμούς… χελώνας γιατί μάλλον οι υπάλληλοι έλλειπαν στα βασικά μαθήματα εκπαίδευσης!

Τα «χρυσά» portal των δήμων

Το  portal του Δήμου Αθηναίων είχε κοστίσει  942.106 ευρώ, η διαδικτυακή πύλη του Δήμου Περιστερίου 501.800 ευρώ από τον Ανδρέα Παχατουρίδη, του Δήμου Αμαρουσίου με δήμαρχο τον Γιώργο Πατούλη 329.000 ευρώ, του Δήμου Αγίου Δημητρίου 301.400, όπως και του Δήμου Γλυφάδας. Ο Δήμος Κιλκίς 267.871 και ο Δήμος Αγίων Αναργύρων 300.000 ευρώ. Το portal του Δήμου Νέας Σμύρνης κόστισε 479.750 και το portal του Δήμου Αχαρνών 393.000 ευρώ.

Ο Δήμος Δράμας έδωσε 379.700 ευρώ για την κατασκευή της ιστοσελίδας του, ο Δήμος Τρικάλων 328.036, ο Δήμος Τρίπολης 249.500, ο Δήμος Ηρακλείου 243.294 και ο Δήμος Συκεών 290.003 ευρώ!

Για το site του δήμου Κεφαλλονιάς  δαπανήθηκαν 405.709, ενώ για τον δήμο Μεγαρέων 225.100 ευρώ.

«Λεφτά υπήρχαν» για τον  δήμαρχο Κουκουλόπουλο

Στην περίοδο που ήταν δήμαρχος Κοζάνης ο σημερινός υπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος, ο δήμος δαπάνησε 312.646 ευρώ για την κατασκεύη του portal  του δήμου,

Να επισημάνουμε βέβαια πως τα κονδύλια κατασκευής των ιστοσελίδων των δήμων χρηματοδοτήθηκε κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο (ΕΣΠΑ) και το 20% από εθνικούς πόρους. Βέβαια αυτό δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και των κοινοτικών πόρων.  Επίσης οι τιμές ήταν προ κρίσης, με πληροφορίες που συλλέξαμε από την «Κοινωνία της Πληροφορίας».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας