20:36 Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Σκληρή απάντηση Βενιζέλου στον ΓΑΠ - «Πόλεμος» στο ΠΑΣΟΚ

Σκληρή απάντηση Βενιζέλου στον ΓΑΠ - «Πόλεμος» στο ΠΑΣΟΚ

Έμμεση απάντηση μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ έδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην επιστολή του Γιώργου Παπανδρέου. Η σχετική ανακοίνωση σημειώνει πως «Η άποψη που διατυπώνει τώρα ο κ. Παπανδρέου περί της ανάγκης διεξαγωγής συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ αντί της προώθησης των διαδικασιών που συσπειρώνουν όσο γίνεται περισσότερες δυνάμεις της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, δεν είναι ούτε νέα ούτε καινοφανής. Εξετάστηκε προσεκτικά πριν αποφασίσουν δημοκρατικά και συλλογικά τα όργανα του ΠΑΣΟΚ και διατυπώθηκε και πάλι πριν λίγο καιρό από μερικά μέλη της ΚΠΕ».

Ενώ σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης τονίζεται με σκληρό ύφος πως  «Ο κ. Παπανδρέου προφανώς και δικαιούται και οφείλει να διατυπώνει τις απόψεις του μέσα στο παραπάνω οργανωτικό και πολιτικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει  τα συλλογικά όργανα του ΠΑΣΟΚ στα οποία πάντοτε καλείται. Το πλαίσιο όμως μέσα στο οποίο κινείται το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη και πρωτίστως το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η Χώρα δεν θα επιτρέψουμε να το διαταράξει κανείς».

Όμως ο πρόεδρος τους ΠΑΣΟΚ έδωσε έμμεση απάντηση και μιλώντας και σε συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στη Γουμένισσα του Κιλκίς τονίζοντας πως «Θα τρίβουν τα μάτια τους αυτοί που νομίζουν ότι η Δημοκρατική Παράταξη, που την ονειρεύτηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου, μπορεί να πεθάνει ή να χάσει τον ρόλο της», είπε ο κ. Βενιζέλος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Δημοκρατική Παράταξη θα γίνει ο τρίτος πόλος, που θα «σπάσει» τον μικρό διπολισμό ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, γι αυτό τον λόγο απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής προς όλους, λέγοντας ότι θα τους περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ

pasok2
Το ΠΑΣΟΚ μαζί με όλες τις δυνάμεις του ευρύτερου χώρου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης πορεύεται προς το προγραμματικό συνέδριο της Παράταξης τον Ιανουαρίου του 2015.

Πορεύεται σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ του Μαρτίου 2013 και σύμφωνα με τις πρόσφατες σχετικές αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος που λειτουργεί συντεταγμένα με τα όργανα, τις οργανώσεις, τα εμβλήματα, τις αρχές του και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα που αποφασίζει συλλογικά και δημοκρατικά.

Λειτουργεί όμως και πορεύεται με σεβασμό σε όλες τις δυνάμεις του ευρύτερου χώρου της παράταξης που δεν ανήκουν οργανωτικά στο ΠΑΣΟΚ, αλλά το σέβονται και με σεβασμό σε εκείνους τους πολίτες που εκφράζονται από την Παράταξη  πρωτογενώς.

Η Παράταξη εκφράστηκε ήδη στις ευρωεκλογές με κορμό το ΠΑΣΟΚ αλλά με το ευρύτερο σχήμα της Ελιάς και το εκλογικό της αποτέλεσμα – όχι αριθμητικά αλλά στρατηγικά ενόψει των συνθηκών – ήταν αυτό που στήριξε και στηρίζει την πορεία της χώρας και την προοπτική του ΠΑΣΟΚ και της Παράταξης.

Το αποτέλεσμα αυτό το διαμόρφωσαν όσοι συγκρότησαν ένα ελκυστικό, ανανεωτικό ψηφοδέλτιο, όσοι αγωνίστηκαν και τελικά όσοι ψήφισαν στο παραβάν το ψηφοδέλτιο της Ελιάς που ήταν το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί με βασική αρχή την ανοιχτή και ουσιαστική πολιτική συμμετοχή της βάσης του. Αυτό έγινε με την εκλογή του Προέδρου του υπό συνθήκες ακραίας κρίσης το Μάρτιο του 2012, με το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ του 2013 και γίνεται τώρα με την ενεργό συμμετοχή της βάσης στο Προγραμματικό Συνέδριο της Παράταξης του Ιανουαρίου 2015.

Δεν έγινε δυστυχώς το ίδιο  πριν την μεγάλη στροφή του Μαΐου του 2010, ούτε πριν την πρώτη κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ το Νοέμβριο του 2011.

Τότε όμως διαμορφώθηκαν οι νέες – εξαιρετικά δύσκολες για το ΠΑΣΟΚ – κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που αγωνιζόμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Η άποψη που διατυπώνει τώρα ο κ. Παπανδρέου περί της ανάγκης διεξαγωγής συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ αντί της προώθησης των διαδικασιών που συσπειρώνουν όσο γίνεται περισσότερες δυνάμεις της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, δεν είναι ούτε νέα ούτε καινοφανής. Εξετάστηκε προσεκτικά πριν αποφασίσουν δημοκρατικά και συλλογικά τα όργανα του ΠΑΣΟΚ και διατυπώθηκε και πάλι πριν λίγο καιρό από μερικά μέλη της ΚΠΕ.

Τώρα το μείζον θέμα που συγκεντρώνει την προσοχή και προκαλεί την αγωνία της κοινωνίας είναι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, η ασφαλής έξοδος από το μνημόνιο και την τρόικα, η αλλαγή σελίδας.

Οι διαρκείς παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ με άξονα την ανάπτυξη, την απασχόληση, την προστασία της κοινωνικής συνοχής συνιστούν την έμπρακτη υπογράμμιση της αξιακής και προγραμματικής του ταυτότητας.  Όχι με εύκολα λόγια και δήθεν νεωτερισμούς, αλλά με δύσκολες πράξεις πολιτικής ευθύνης.

Τίποτα δεν είναι πιο νεωτερικό και προοδευτικό από το αληθινό, το υπεύθυνο, το πρακτικό, το συγκεκριμένο, αλλά με διάρκεια και συνέπεια.

Εμείς που αγωνιστήκαμε με τόσο κόστος για την αντιμετώπιση και την υπέρβαση της κρίσης, είμαστε οι πρώτοι που ενδιαφερόμαστε η εθνική προσπάθεια να ολοκληρωθεί με ασφάλεια και επιτυχία.

Το ΠΑΣΟΚ δεν δικαιούται με κινήσεις μίζερης εσωστρέφειας να προκαλεί αβεβαιότητα και αστάθεια. Είναι και θα είναι ο εγγυητής της εθνικής σταθερότητας που είναι και προοδευτική.

Η χώρα πρέπει να εκλέξει συναινετικά, το Φεβρουάριο, το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και εθνικό χρόνο για να ανακτήσει τη θέση που της αρμόζει στην Ευρώπη και να εφαρμόσει το ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.

Σημειώνουμε την αυτονόητη διαβεβαίωση του κ. Παπανδρέου ότι θα εκτελέσει μέχρι τέλους τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα του ως μέλους της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου προφανώς και δικαιούται και οφείλει να διατυπώνει τις απόψεις του μέσα στο παραπάνω οργανωτικό και πολιτικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει  τα συλλογικά όργανα του ΠΑΣΟΚ στα οποία πάντοτε καλείται.

Το πλαίσιο όμως μέσα στο οποίο κινείται το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη και πρωτίστως το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η Χώρα δεν θα επιτρέψουμε να το διαταράξει κανείς.

Διαβάστε επίσης:

Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ θέτει ο Παπανδρέου με επιστολή τους προς τον Ευ. Βενιζέλο

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας