16:57 Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Γιώργος Ρωμανός: «Υπεύθυνος για ό,τι συμβεί στο γιο μου, θα είναι ο Αθανασίου» (φωτο)

Γιώργος Ρωμανός: «Υπεύθυνος για ό,τι συμβεί στο γιο μου, θα είναι ο Αθανασίου» (φωτο)

Ρεπορτάζ: Ιωάννα Χελιώτη

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης οι γονείς του Νίκου Ρωμανού, ο οποίος συνεχίζει την απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για το ότι δεν του δίνεται η δυνατότητα να σπουδάσει αν και πέρασε στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι ο πατέρας του Ν. Ρωμανού, Γιώργος δήλωσε ρητά πως μόνος υπεύθυνος για ό,τι μπορεί να συμβεί στο γιο του, θα είναι ο ίδιος ο κ.Χαράλαμπος Αθανασίου. «Καταπατούνται βάναυσα τα δικαιώματα του Νίκου…η ζωή του παιδιού μου κινδυνεύει και ο υπουργός εδώ και δύο χρόνια ασχολείται με τα βραχιολάκια.

«Πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί τις ευθύνες που έχει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Ρωμανός. Αναφερόμενος δε στη επιλογή του γιου του υποστήριξε πως ακολουθεί έναν προσωπικό ηθικό αξιακό κώδικα και εξέφρασε την ελπίδα πως θα νικήσει.

Ανάλογου περιεχομένου ήταν και οι σύντομες τοποθετήσεις τόσο του πατέρα του Ανδρέα-Δημήτρη Μπουρζούκου όσο όμως και του νεαρού Μιχαηλίδη. Αμφότεροι ζήτησαν από την Πολιτεία ενώ ο πατέρας του πρώτου έκανε λόγο για «έλλειμμα δημοκρατίας».

Απεργία πείνας έχουν αρχίσει επίσης και οι Α. Μπουρζούκος και Δ. Πολίτης. Η μητέρα του Μπουρζούκου  και γιατρός των απεργών πείνας τόνισε ότι το κράτος θα πρέπει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Synenteyxh typou goneon Romanou (2)

Στη συνέντευξη συμμετείχαν ο διευθυντής του σχολείου των Φυλακών Αυλώνα  Πέτρος Δαμιανός, ο δικηγόρος του Ν. Ρωμανού Φραγκίσμος Ραγκούσης, η  Αναστασία Τσουκαλά. Το παρών στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ζήτησε να χορηγηθεί άμεσα η εκπαιδευτική άδεια στο Ν.Ρωμανό, αλλά και η κ.Μαρία Κανελλοπούλου.

Αρνητικός ο εισαγγελέας – «Μπαλάκι» οι ευθύνες

athanasiou

Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης της υγείας του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού, ο εισαγγελέας πρότεινε εκ νέου την απόρριψη του αιτήματός του για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας και εντός της ημέρας ή αύριο Τετάρτη αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Με αφορμή την απεργία πείνας του κρατούμενου Νίκου Ρωμανού ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου δηλώνει ότι «σε καμία περίπτωση δεν έχει εκ του νόμου αρμοδιότητα για τη χορήγηση ή μη εκπαιδευτικών αδειών, ούτε μπορεί να παρέμβει στο έργο των αρμοδίων οργάνων» και «πετάει το μπαλάκι» στον υπουργό Παιδείας για να νομοθετήσει αντί για φοίτηση σε Σχολές, οι κρατούμενοι να σπουδάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Tο υπουργείο Παιδείας θα εξασφαλίσει την παροχή όλων των ευκαιριών για την αποφοίτησή των εγκλείστων δηλώνει ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος αναφερόμενος στο ζήτημα του Νίκου Ρωμανού. «Η δημοκρατία δεν εκδικείται» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

Το χρονικό – 22 μέρες απεργίας πείνας

Ο καταδικασμένος για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, Νίκος Ρωμανός βρίσκεται στην 22η ημέρα απεργίας πείνας (από 10 Νοεμβρίου), διεκδικώντας τις άδειες για την παρακολούθηση των μαθημάτων στη σχολή που πέρασε.

Για τον ίδιο λόγο σε απεργία πείνας βρισκόταν επί περίπου 30 ημέρες και ο καταδικασμένος για την 17Ν Ηρακλής Κωστάρης, ο οποίος λάμβανε τις άδειες κανονικά έως την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού.

Παράλληλα, απεργία πείνας σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό πραγματοποιούν οι σύντροφοί του Γιάννης Μιχαηλίδης (από 17 Νοεμβρίου), Ανδρέας Μπουρζούκος και Δημήτρης Πολίτης (από την 1 Δεκεμβρίου).

Διαβάστε επίσης:

Νομοθετική πρωτοβουλία για τις σπουδές του Ν. Ρωμανού επεξεργάζεται η κυβέρνηση – Πορείες αλληλεγγύης στον απεργό πείνας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας