13:06 Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Παγκόσμιος χάρτης της διαφθοράς - Στην 69η θέση η Ελλάδα

Παγκόσμιος χάρτης της διαφθοράς - Στην 69η θέση η Ελλάδα

Ο Δείκτης κατατάσσει 175 χώρες του κόσμου σχετικά με τα επίπεδα αντίληψης της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα. Ταυτόχρονα, αποτυπώνει κάθε χρόνο μια εικόνα των αντιλήψεων που επικρατούν για το μέγεθος της διαφθοράς.

Η Ελλάδα συνεχίζει την ανοδική πορεία της στον «Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς». Η βαθμολογία της χώρας αυξάνεται σταθερά από το 2012 μέχρι σήμερα, και πλέον καταλαμβάνει την 69η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, μαζί με την Ιταλία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

«Υπάρχει πορεία βελτίωσης, ωστόσο χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια. H αποτελεσματικότερη νομοθεσία για όσους αποκαλύπτουν περιστατικά διαφθοράς (whistleblowers), καθώς και η δημιουργία μητρώων δημόσια προσβάσιμων πραγματικών τελικών δικαιούχων εταιρειών θα ανακόψουν πρακτικές διαφθοράς και θα ενισχύσουν την αξιοπιστία και την εικόνα της Ελλάδας», τονίζει ο Κώστας Μπακούρης, πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος.

Δανία: Η πιο αδιάφθορη χώρα

Η Δανία, εκτός από ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο, την υποστήριξη της Κοινωνίας των Πολιτών και την εφαρμογή κώδικα δεοντολογίας για όσους κατέχουν δημόσια αξιώματα, αυτό τον Νοέμβριο ανακοίνωσε σχέδιο για τη δημιουργία δημόσιου μητρώου που θα συγκεντρώνει πληροφορίες για τους πραγματικούς δικαιούχους όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Παρόμοιο μέτρο που ανακοινώθηκε από την Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο αποσκοπεί να παρεμποδίσει όσους κρύβονται πίσω από εταιρείες που λειτουργούν στο όνομα τρίτων.

Στον πάτο Βόρεια Κορέα και Σομαλία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, πάνω από τα 2/3 των 175 χωρών που συμπεριλαμβάνονται στον «Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς 2014» βαθμολογούνται κάτω από 50, σε κλίμακα 0 (που σημαίνει ότι θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό διεφθαρμένες) έως 100 (που σημαίνει ότι θεωρούνται απαλλαγμένες από  διαφθορά). Στην κορυφή του Δείκτη βρίσκεται η Δανία, με βαθμό 92. Στον αντίποδα, η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία μοιράζονται την τελευταία θέση της κατάταξης, με βαθμό 8.

Η διαφθορά στις αναδυόμενες οικονομίες

Η Κίνα έπεσε κατά 4 βαθμούς συγκριτικά με το 2013 (από 40 σε 36), παρά το γεγονός ότι η κινεζική κυβέρνηση πραγματοποίησε εκστρατεία κατά της διαφθοράς στοχοποιώντας διεφθαρμένους δημόσιους λειτουργούς. Η κυβέρνηση αναγνώρισε την ανάγκη στενής παρακολούθησης όσων δημόσιων λειτουργών αποκρύβουν παράνομα περιουσιακά στοιχεία εκτός  συνόρων. Τον περασμένο Ιανουάριο, διέρρευσαν έγγραφα που αποκαλύπτουν 22.000 πελάτες offshore εταιρειών, προερχόμενους από την Κίνα και το Χονγκ Κόνγκ, συμπεριλαμβανομένων αρκετών ηγετών της χώρας.

Γ. Σούρλας: Η Ελλάδα βελτίωσε την κατάταξή της

sourlas-5701_06022014124836

«Κατά 25 θέσεις βελτίωσε την κατάταξή της η Ελλάδα στο διεθνή χώρο ως προς την καταπολέμηση της διαφθοράς και την εμπέδωση της διαφάνειας τα τελευταία δύο χρόνια, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Σούρλας μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Διεθνούς Διαφάνειας για το έτος 2014, που αξιολογεί 175 χώρες σε σχέση με τη διαφθορά του δημόσιου τομέα τους.

Όπως σημειώνει «Συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρισκόταν στην 94η θέση το 2012, στην 80η το 2013 και φέτος στην 69η».

«Αυτά τα στοιχεία, που δημοσιοποιήθηκαν από τη διεθνή οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια», επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα του αγώνα μας για την πάταξη της διαφθοράς» τονίζει ο κ. Σούρλας.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η εκπεφρασμένη πολιτική βούληση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, με τη δημιουργία νέων και αποτελεσματικών «μηχανισμών» δράσης κατά της διαφθοράς και η αποφασιστικότητα δικαιολογούν αισιοδοξία για περαιτέρω βελτίωση της θέσης της χώρας μας και δημιουργούν προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον».

«Με ειλικρίνεια, υπευθυνότητα και τόλμη θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την πάταξη της διαφθοράς και την εμπέδωση της διαφάνειας, χωρίς υπερβολές, συγκαλύψεις και διακρίσεις, με γνώμονα πάντοτε το δημόσιο συμφέρον», καταλήγει ο κ. Σούρλας.

Διαβάστε επίσης

Γ. Σούρλας: Ο άνθρωπος που κυνήγησε τους «κακούς»

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας