1:18 Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα Ρωμανού (video)

Άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα Ρωμανού (video)

Όταν ο Νίκος Ρωμανός ξεκινούσε απεργία πείνας στις φυλακές Κορυδαλλού κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει πως 24 ημέρες μετά η κυβέρνηση θα έψαχνε να βρει νομοθετική λύση και μάλιστα άμεσα για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν οι έγκλειστοι φοιτητές να σπουδάζουν και να συμμετέχουν στις εξεταστικές. Μάλιστα τα χρονοδιαγράμματα και οι πιέσεις είναι ασφυκτικές, μιας και την 6η Δεκεμβρίου είναι επέτειος δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η κυβέρνηση αναζητεί άμεση εξεύρεση λύσης υπό τον φόβο γενικευμένων εξεγέρσεων και επεισοδίων.

Ραγκούσης: Αναμενόμενη απόφαση

Fragiskos-Ragousis

Ο συνήγορος του Νίκου Ρωμανού, Φραγκίσκος Ραγκούσης, χαρακτήρισε μιλώντας αποκλειστικά στο ereportaz, απαράδεκτη απόφαση αλλά αναμενόμενη την απόρριψη του αιτήματος του Νίκου Ρωμανού.

Ψάχνει…ο Αθανασίου 

αθανασιου χαραλαμπος

Παραλλήλως, ο υπουργός Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι αναζητεί τους γονείς του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού προκειμένου να τους παράσχει πληροφορίες.

Σε συνομιλία του με τους συντάκτες που καλύπτουν το δικαστικό ρεπορτάζ, ο κ. Αθανασίου δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν έχει καταφέρει να συνομιλήσει με τους γονείς του Νίκου Ρωμανου, επειδή -όπως υποστήριξε ο υπουργός Δικαιοσύνης- δεν απαντούν στα τηλέφωνα.

Τι θα προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Αθανασίου «θα εξασφαλιστούν όλες οι υποδομές, ο φοιτητής-κρατούμενος θα διαβάζει στη φυλακή και θα δίνει εξετάσεις επί της εξεταστέας ύλης, αν έχει απορίες θα μπορεί να έρχεται σε επαφή με τους καθηγητές του τηλεφωνικά ή διά ζώσης, και να δίνει εξετάσεις σε ειδικό χώρο στις φυλακές με επιτηρητή καθηγητή, την ίδια ώρα που θα δίνουν εξετάσεις και οι συμφοιτητές του».

Ειδικά για τον Νίκο Ρωμανό, ο κ. Αθανασίου είπε ότι «τα δύο εργαστήρια που έχει στο τρέχον εξάμηνο μπορούν να αντικατασταθούν με εργασίες που θα κάνει μέσα στις φυλακές. Όσον αφορά στο μάθημα της πληροφορικής, θα του δοθεί, όπως σε όλους τους φοιτητές, δωρεάν ηλεκτρονικός υπολογιστής, τα εγχειρίδια και θα εκπαιδευτεί». Ο κ. Αθανασίου είπε ότι σε περιπτώσεις εργαστηρίων που απαιτείται φυσική παρουσία θα έρθει σε επαφή με τεχνικούς φορείς ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες παρακολούθησής τους».

Ο Αθανασίου ενημέρωσε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους βουλευτές  Παναγιώτη Λαφαζάνη, Θοδωρή Δρίτσα, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Τάσο Κουράκη, Μάνια Παπαδημητρίου, και Βασιλική Κατριβάνου, επισκέφθηκε τον Υπουργό Δικαιοσύνης πριν απο λίγο προκειμένου να ενημερωθεί για τις προτάσεις του Υπουργείου σχετικά με την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού.

Επικοινωνία Βενιζέλου-Σταμάτη για νομοθετική πρωτοβουλία

venizelos4_841218092

Μετά από τον πρωτοφανή σάλο που προκάλεσε το θέμα Ρωμανού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης με τους συναρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης, Ανδρέα Λοβέρδο και Χαράλαμπο Αθανασίου, συμφώνησαν πως εάν το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά απορρίψει το αίτημα του Ρωμανού -όπως και έγινε- τότε η λύση θα δοθεί μέσω της νομοθετικής οδού.

Η κινητοποίηση πάντως στις τάξεις της κυβέρνησης είχε ξεκινήσει και από τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο έπειτα από τη νέα αρνητική απόφαση στο αίτημα του Νίκου Ρωμανού για εκπαιδευτική άδεια και την επιστολή «φωτιά» του προφυλακισμένου και επί 24 ημέρες απεργού πείνας.

Ο υπουργός Υγείας μέσω του λογαριασμού του στο Facebook σχολίασε: «Για το ζήτημα του Νίκου Ρωμανού χρειάζεται γρήγορα νομοθετική παρέμβαση που να προβλέπει παρέμβαση και των συναρμόδιων Υπουργών» έγραψε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης

Έξω από το Τζάνειο νοσοκομείο του Πειραιά συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης μέλη αντιεξουσιαστικών ομάδων για να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στον απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη που νοσηλεύεται εκεί. Στο σημείο βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Την ίδια ώρα συγκέντρωση συμπαράστασης έγινε και στην πλατεία Καλλιθέας στη Θεσσαλονίκη.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας