13:19 Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Λιποθύμησε o Νίκος Ρωμανός

Λιποθύμησε o Νίκος Ρωμανός

Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός, Δημήτρης Πανόπουλος

Λιποθυμικό επεισόδιο είχε το απόγευμα της Πέμπτης ο απεργός πείνας Νίκος Ρωμανός. Σύμφωνα με πηγές του νοσοκομείου, ο 21χρονος έχασε τις αισθήσεις του, επίπτωση στην κατάσταση της υγείας του που θεωρούνταν αναμενόμενη από τους γιατρούς του Γ. Γεννηματάς, με δεδομένη τη χαμηλή αρτηριακή πίεση στον οργανισμό του έπειτα από 24 ημέρες απεργίας πείνας.

Η ανάταξή του έγινε με επιτυχία από τους θεράποντες ιατρούς, ωστόσο πλέον οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο ασθενής βρίσκεται σε οριακή κατάσταση με τον οργανισμό του να έχει επιβαρυνθεί σημαντικά.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση

Το απόγευμα της 25ης ημέρας απεργίας πείνας ο νοσηλευόμενος Νίκος Ρωμανός , παρουσίασε λιποθυμικό επεισόδιο το οποίο ανατάχθηκε με την παρέμβαση των θεραπόντων ιατρών. Ο ασθενής υποβάλλεται σε εργαστηριακό έλεγχο για την τεκμηρίωση της κατάστασής του.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΜΗΣ

Οι λόγοι που απέρριψε το αίτημα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιώς 

Τους λόγους για τους οποίους το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιώς απέρριψε χθες την προσφυγή του Νίκου Ρωμανού κατά της απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου των φυλακών Κορυδαλλού με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση του για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας, αποκαλύπτει το ereportaz.gr.

Όπως αναφέρεται στο Βούλευμα αλλά και στην έγγραφη πρόταση του Εισαγγελέα, βασική προϋπόθεση, η οποία δεν πληρείται, για την έκδοση της άδειας που ζητά ο Νίκος Ρωμανός είναι η θετική γνωμοδότηση του ειδικού ανακριτή που έχει εκδώσει τρία εντάλματα προσωρινής κράτησης.

Η αίτηση για χορήγηση φοιτητικής άδειας που απορρίφθηκε

Ο Νίκος Ρωμανός είναι κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού (πλέον στο Νοσοκομείο των φυλακών) βάσει της απόφασης του Β Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, με την οποία επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 15 χρόνων και 11 μηνών για τη ληστεία στο Βελβεντό Κoζάνης καθώς επίσης των δύο Ενταλμάτων Προσωρινής Κράτησης του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή.

Ο Νίκος Ρωμανός με αίτηση του, την 1η Οκτωβρίου 2014 ζήτησε τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας, προκειμένου να παρακολουθεί τα μαθήματα στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Αθηνών. Επειδή σε βάρος του κρατούμενου εκκρεμούν τα τρία εντάλματα προσωρινής κράτησης ζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση, καθώς είναι η αρχή που εξέδωσε τα εντάλματα αυτά.

Ωστόσο, ο Ειδικός Εφέτης Ανακριτής εξέφρασε αρνητική γνώμη, καθώς κρίθηκε ότι προέχει η εξασφάλιση της παρουσίας του κρατουμένου στο ακροατήριο, προκειμένου να παρευρίσκεται κατά την εκδίκαση των εναντίων του κατηγοριών και η υποβολή του στην εκτέλεση των τυχόν καταδικαστικών αποφάσεων που θα εκδοθούν.

Βάσει αυτής της γνώμης του Ειδικού Ανακριτή, το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, απέρριψε ομόφωνα την αίτηση του Νίκου Ρωμανού για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας, καθώς κρίθηκε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζει ο Σωφρονιστικός Κώδικας.

voyleuma-apoklistiko

Η προσφυγή κατά της απορριπτικής απόφασης

Ο Νίκος Ρωμανός αιτήθηκε να ακυρωθεί η απορριπτική απόφαση, πιστεύοντας οτι η γνώμη του Ειδικού Ανακριτή οφείλεται στην κατηγορία που αντιμετωπίζει για συμμετοχή στους “Πυρήνες της φωτιάς”. Η υπόθεση αυτή όμως, εκδικάστηκε και το κατηγορητήριο “έπεσε” καθώς ο Νίκος Ρωμανός απαλλάχτηκε λόγω αμφιβολιών.

Ακόμα, ο Νίκος Ρωμανός ισχυρίστηκε ότι τα τρία εντάλματα προσωρινής κράτησης που εκκρεμούν σε βάρος του,θα είχαν καταπέσει αν είχε ληφθεί υπόψη από τις δικαστικές αρχές που τα εξέδωσαν, η παραδοχή ότι έχει αθωωθεί για την συμμετοχή στους “Πυρήνες της φωτιάς”.

“Είναι σαφές ότι στην προκειμένη περίπτωση ο νόμος ορίζει ως προϋπόθεση, που δεν μπορεί να παρακαμφθεί, ούτε να αλλοιωθεί ως προς το νόημα και το περιεχόμενο της” αναφέρεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιώς.

Με άλλα λόγια, δεδομένου οτι εναντίων του Νίκου Ρωμανού εκκρεμούν τρία εντάλματα προσωρινής κράτησης, είναι απαραίτητο να συναινέσει, εκφέροντας θετική γνώμη η αρχή που τα εξέδωσε, δηλαδή ο Ειδικός Ανακριτής.

“Η θετική αυτή γνώμη της δικαστικής αρχής που εξέδωσε τα εντάλματα προσωρινής κράτησης, ορίζεται ως πρόσθετο και αναγκαίο στοιχείο ώστε να εγκριθεί η αίτηση και όχι ως στοιχείο που μπορεί να συνεκτιμηθεί. Επομένως, εφόσον η αρχή αυτή εξέφερε αρνητική γνώμη, τότε σαφώς και αυτονόητα δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί το αίτημα του κρατούμενου για τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας” υπογραμμίζεται στο βούλευμα.

skeptiko-apoklistiko

Το μπαλάκι στον Ανακριτή λόγω “contra legem”

“Η εξουσία του παρόντος Συμβουλίου εξαντλείται στην εξέταση της νομικής βασιμότητας της προσφυγής του Νίκου Ρωμανού κατά της απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν συντρέχει αφού η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου ήταν σύννομη αφού δεν υπήρχε η θετική γνωμοδότηση του Ειδικού Ανακριτή” υποστηρίζει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιώς .

Στο βούλευμα, τονίζεται ότι αν ο προσφεύγων πιστεύει ότι έχουν δεν υπάρχουν οι λόγοι που υπαγόρευσαν την έκδοση των τριών ενταλμάτων προσωρινής κράτησης, μπορεί να αιτηθεί την κατάργηση τους ή την αντικατάσταση τους. Σε κάθε άλλη περίπτωση και εφόσον τα εντάλματα προσωρινής κράτησης συνεχίσουν να ισχύουν κάθε αντίθετη παραδοχή θα ήταν εκτός λογικής ακολουθίας, δηλαδή “contra legem”.

apofasi-apoklistiko

Αίτηση αναίρεσης της απόφασης από Ρωμανό

Αίτηση αναίρεσης του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, το οποίο απέρριψε το αίτημα για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας στο Νίκο Ρωμανό, κατέθεσε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο συνήγορος του Φραγκίσκος Ραγκούσης.

Στην αίτηση αναίρεσης προβάλλονται λόγοι ακυρότητας του βουλεύματος που στηρίχθηκε στην αρνητική πρόταση του εφέτη ειδικού ανακριτή ο οποίος χειρίζεται υποθέσεις τρομοκρατίας και έχει προφυλακίσει το Νίκο Ρωμανό τον οποίο εμπλέκει στην οργάνωση Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς. Η υπεράσπιση του Νίκου Ρωμανού υποστηρίζει ότι ο ανακριτής δεν θα έπρεπε να γνωμοδοτήσει καθώς της προφυλάκισης υπερισχύει η ποινή κάθειρξης που επιβλήθηκε πρόσφατα στον κατηγορούμενο για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό.

Επισημαίνεται ότι η αρνητική τοποθέτηση του ανακριτή, ο οποίος θεωρεί το Ν. Ρωμανό ύποπτο φυγής, έπαιξε καθοριστικό ρόλο τόσο στην απόφαση του συμβουλίου των φυλακών όσο και στο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του Ν. Ρωμανού, στην τελευταία επαφή που ειχαν με την διευθύντρια της Γ” Παθολογικής του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς, τους γνωστοποιήθηκε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του κρατουμένου είναι πολύ πάρα πολύ πεσμένο και βρίσκεται σε οριακή κατασταση.

Ψεύδεται ο υπουργός λένε οι γονείς του

Σκληρή απάντηση στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου δίνουν με επιστολή τους οι γονείς του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού απορρίπτοντας ουσιαστικά τη λύση που προωθείται για παρακολούθηση των σπουδών του μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η Παυλίνα Νάσιουτζικ και ο Γιώργος Ρωμανός κατηγορούν τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι ψεύδεται πως ο γιος τους σιτίζεται με υγρή τροφή και γι’ αυτό μάλιστα απαιτούν να εκδοθεί σήμερα ιατρικό ανακοινωθέν.

Προειδοποιούν επίσης ότι αν δεν δοθεί λύση που να επιτρέπει στον Νίκο Ρωμανό να παίρνει εκπαιδευτικές άδειες και να παρακολουθεί τη σχολή του τότε «η Ελλάδα σε λίγες μέρες θα θρηνεί τον πρώτο νεκρό πολιτικό κρατούμενο από απεργία πείνας».

«Είναι ανεπίτρεπτο να προτείνονται εικονικά δικαιώματα όταν η απεργία πείνας του γιου μας είναι πραγματική» συμπληρώνουν.

Όπως εξηγούν «οι άδειες βγάζουν τον κρατούμενο από το άβατο της φυλακής για να τον επανασυνδέσουν με την κοινωνία. Οι εκπαιδευτικές άδειες κρατάνε τη μόρφωση ζωντανή, δεν την αποστειρώνουν, τη συνδέουν με το κοινωνικό περιβάλλον για να τη μετουσιώσουν σε παιδεία».

Και η δήλωση-ανακοίνωσή τους καταλήγει με τη φράση: Δεν είναι δυνατόν να χτιστεί το μέλλον πάνω στον Θάνατο.

Παράλληλα όπως ανακοίνωσαν οι δικηγόροι του Ρωμανού κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ως κατεπείγον αίτημα αναίρεσης της απορριπτικής απόφασης του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά για το θέμα των αδειών.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή των γονέων του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού

Όχι άλλα νεκρά παιδιά

Ο κ. Αθανασίου δήλωσε χθες ότι προσπαθεί μάταια να επικοινωνήσει μαζί μας.

Είναι παράδοξο ότι δεν χρησιμοποίησε το τηλέφωνο επικοινωνίας που είχαμε θέσει στη
διάθεσή του όταν, πριν από 7 ημέρες, ζητήσαμε να τον συναντήσουμε.

Είναι θλιβερό να ψεύδεται ισχυριζόμενος ότι ο Νίκος σιτίζεται με υγρή τροφή. Απαιτούμε να
εκδοθεί σήμερα ιατρικό ανακοινωθέν για να φανεί η αλήθεια.

Ο κ. Αθανασίου προτείνει την εξ αποστάσεως μάθηση. Είναι εξοργιστικό να δείχνει ότι αγνοεί τον λόγο ύπαρξης των αδειών σε κρατούμενους. Οι άδειες βγάζουν τον κρατούμενο από το άβατο της φυλακής για να τον επανασυνδέσουν με την κοινωνία. Οι εκπαιδευτικές άδειες κρατάνε τη μόρφωση ζωντανή, δεν την αποστειρώνουν, τη συνδέουν με το κοινωνικό περιβάλλον για να τη μετουσιώσουν σε παιδεία.

Είναι ανεπίτρεπτο να προτείνονται εικονικά δικαιώματα όταν η απεργία πείνας του γιου μας
είναι πραγματική.

Ο χρόνος πιέζει αμείλικτα. Η απάντηση είναι μία. Αλλιώς, η Ελλάδα σε λίγες μέρες θα θρηνεί τον πρώτο νεκρό πολιτικό κρατούμενο από απεργία πείνας.

Δεν είναι δυνατόν να χτιστεί το μέλλον πάνω στον Θάνατο.

Οι γονείς του Νίκου Ρωμανού

Παυλίνα Νάσιουτζικ, Γιώργος Ρωμανός

Διαβάστε επίσης:

Άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα Ρωμανού (video)

Guardian: Ομοφοβικός ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης

«Χορεύοντας με τον θάνατο για 24 μέρες»: το κείμενο του Νίκου Ρωμανού

303 (μέχρι στιγμής) δημοσιογράφοι υπέρ του αιτήματος του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού

«Θα επιμείνει μέχρι τέλους»

Γιώργος Ρωμανός: «Υπεύθυνος για ό,τι συμβεί στο γιο μου, θα είναι ο Αθανασίου» (φωτο)

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας