22:32 Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Ταινία η «Εξέγερση του Δεκέμβρη» για τη δολοφονία Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Ταινία η «Εξέγερση του Δεκέμβρη» για τη δολοφονία Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Σε δυο εβδομάδες αναμένεται να κυκλοφορήσει από διαφορετική εταιρεία διανομής σύμφωνα με τον σκηνοθέτη η «Εξέγερση του Δεκέμβρη» του Δημήτρη Βόρρη, που ασχολείται με τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου 2008.

Η αλλαγή στα σχέδια, κατά την εταιρεία New Star που είχε αναλάβει αρχικά τη διανομή, προέκυψε ύστερα από σχετική επιθυμία της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχαν επιφυλάξεις ως προς το περιεχόμενο της ταινίας και τους χειρισμούς τουσκηνοθέτη.

Το απαγορευτικό της ακριβής δαπάνης για την ανάπλαση μιας λεηλατημένης και κατεστραμμένης Αθήνας οδήγησε τον σκηνοθέτη, όπως είπε στο «Εθνος», να κάνει χρήση στο φιλμ αρχειακού υλικού από το Star Channel.

Η ταινία δεν αναπλάθει ούτε την επίμαχη σκηνή της δολοφονίας. Αντίθετα, υπάρχει παράλληλη αντίστιξη των γεγονότων, με τα γεγονότα στην πόλη να παρεμβάλλονται στην αφήγηση μέσω του επεξεργασμένου από την αρχή (στον ήχο και στα εφέ) υλικού, καθώς επτά άτομα, Ελληνες και ξένοι, παγιδευμένοι σε έναν υπόγειο χώρο τέχνης προσπαθούν να βγουν απ’ αυτόν.

«Η ταινία αποτελεί ένα καυστικό σχόλιο για τη βαρβαρότητα της αστυνομικής βίας», λέει ο σκηνοθέτης Δημήτρης Βόρρης.

«Δεν έχει γίνει κάποια αναπαράσταση», λέει ο Δημήτρης Βόρρης, «με βάση τη βαλλιστική εξέταση και τη δικαστική απόφαση υπάρχουν τα παράλληλα πλάνα», προσθέτει.

Η αφίσα της «Εξέγερσης του Δεκέμβρη»

grhgoropos tainia

Η ιδέα για την ταινία προέκυψε όταν ο σκηνοθέτης παγιδεύτηκε ένα βράδυ στο υπόγειο του κινηματογράφου Αστυ κατά τη διάρκεια ενός συλλαλητηρίου. Κατά τον δημιουργό, «η ταινία αποτελεί ένα καυστικό σχόλιο για τη βαρβαρότητα της αστυνομικής βίας, τον μαζικό βομβαρδισμό με δακρυγόνα της 29ης Ιουνίου 2011 στο Σύνταγμα, την άνοδο του νεοναζισμού και την προμελετημένη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ο αέναος κύκλος της βίας δεν τελειώνει ποτέ. Και δεν κλείνει ποτέ».

Η δημιουργία της ταινίας είναι λίγο-πολύ γνωστή εδώ και τρία χρόνια, όταν ακόμα είχε τον ξένο τίτλο «December Riots»

Ο Δημήτρης Βόρρης επιχειρεί με αυτήν το πρώτο βήμα στη σκηνοθεσία μεγάλου μήκους ταινίας έχοντας υπογράψει στο παρελθόν ταινίες μικρού μήκους με κεντρικό ήρωα τον Αρχαιούλη («Το Συμπόσιο του Αρχαιούλη» του 2000, το «Ο Αρχαιούλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες» του 2002 και «Αρχαιούλης 3: Χαμένοι στην Αθήνα» του 2003), ενώ έχει σπουδάσει και ;exei συμμετάσχει σε σεμινάρια κινηματογράφου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην «Εξέγερση του Δεκέμβρη» παίζουν οι Λουκία Λαιμού, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Μαρία Φλωράτου, Βίβιαν Ιωάννου, Κώστας Ανταλόπουλος, Νίκος Γιαννίκας και Αρης Παπάς, ενώ σύντομες εμφανίσεις πραγματοποιούν οι Ηλίας Λογοθέτης και Τόνυ Δημητρίου. Το σάουντρακ «ντύνουν» ακυκλοφόρητα tracks του Moby.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας