21:59 Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Μύθοι και πραγματικότητα για την "δωροδοκία" Χαϊκάλη

Μύθοι και πραγματικότητα για την "δωροδοκία" Χαϊκάλη

Του Πέτρου Κουσουλού

Το κουτί της πανδώρας έχουν ανοίξει οι καταγγελίες του βουλευτή των ΑΝΕΛΛ, Παύλου Χαϊκάλη, περί απόπειρα χρηματισμού του από τον Γιώργο Αποστολόπουλο. Καταγγελίες από βουλευτές για χρηματισμούς και άλλων συναδέλφων τους, μηνύσεις εκατέρωθεν, οπτικοακουστικό υλικό βάσει του οποίου ο μεσάζων εμφανίζεται να προσφέρει 600-700.000 μετρητά, χρυσάφι και πολλά ακόμα. 

Η υπόθεση είναι πολύπλοκη και το κλίμα μυρίζει μπαρούτι. Για πρώτη φορά (ίσως) στα χρονικά πρωθυπουργός καταθέτει μήνυση σε βάρος βουλευτή. Και όμως ο Αντώνης Σαμαράς εγκάλεσε τον Παύλο Χαϊκάλη για όσα δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA. 

Η συγκεκριμένη υπόθεση, όμως, δεν είναι απλή. Ο πολυπράγμων Αποστολόπουλος γνωστός στην πολιτική πιάτσα και όχι μόνο, πρώην αρθρογράφος με ψευδώνυμο, συνεργάτης των Παπανδρέου, Σαμαρά και Καμμένου, τραπεζικό στέλεχος σε Ελλάδα και εξωτερικό, αποδεικνύεται ότι γνωριζόταν και μάλιστα καλά με τον Παύλο Χαϊκάλη. 

“Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός εκ του ευεργετηθέντος”, αναφέρει στην δήλωσή του, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον Πάνο Καμμένο (λέγεται ότι τον είχε βοηθήσει στην διαβόητη υπόθεση των CDS) και τον βουλευτή που αποπειράθηκε να… δωροδοκήσει!

Μάλιστα, ο Γιώργος Αποστολόπουλος εκφράζει την αγανάκτησή του για τις καταγγελίες Χαϊκάλη σε φίλους και συνεργάτες του, υποστηρίζοντας ότι με τον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων τους συνδέει στενή φιλία εδώ και καιρό.

«Τον στήριξα όταν το είχε ανάγκη, τον είχα συνδράμει οικονομικά πολλές φορές γιατί αντιμετώπιζε προβλήματα» φέρεται να λέει σε φίλους του, χρησιμοποιώντας τη λαϊκή ρήση: «Είμαι και κερατάς και δαρμένος».

«Είχε ένα μεγάλο δάνειο και προσπαθούσα να τον βοηθάω όσο μπορώ, μέχρι και σήμερα έχω την απόδειξη κατάθεσης σε λογαριασμό του για 800 ευρώ που χρειαζόταν και του τα έδωσα», τονίζει.

dhlwsh_apostolopoulou_ereportaz 

Η γνωριμία και το ραντεβού που… ακυρώθηκε

Το περιβάλλον του Αποστολόπουλου διαρρέει ότι με τον Παύλο Χαϊκάλη διατηρούσε φιλία ετών, με τον ηθοποιό -μάλιστα- να του είχε εκμηστηρευθεί την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνει. Ο ίδιος μάλιστα φερεται να τον είχε βοηθήσει και οικονομικά στο παρελθόν! Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τρίτο και καθοριστικό ραντεβού (ήταν προγραμματισμένο για την περασμένη Παρασκευή) δεν πήγε επειδή έβρεχε! Σε αυτό το ραντεβού αναμενόταν να του… παραδώσει τα χρήματα αλλά το δρομολόγιο αναβλήθηκε λόγω βροχής!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα μυνήματα που αντάλλαξαν οι δύο άνδρες πριν απο το τρίτο ραντεβού, καθώς αναφέρονταν σε γυναικεία ονόματα, όπως είχαν νωρίτερα συμφωνήσει προκειμένου να μην μπορει κανείς να καταλάβει το πραγματικό νόημα της συνομιλίας.

10850779_619149844878306_572714343_n

Τα ερωτήματα φυσικά που προκύπτουν και πρέπει να απαντηθούν όταν ο κ. Αποστολόπουλος κληθεί από τις αρμόδιες Αρχές για κατάθεση είναι πολλά. Όλα αυτά που έλεγε τα έλεγε προκειμένου να ικανοποιήσει ένα προσωπικό βίτσιο; Ήταν εντεταλμένος; Και αν ναι από ποιον; Που θα έβρισκε τα λεφτά; Και γιατί εν τέλει δεν πήγε στο ραντεβού; Λόγω βροχής; Η μήπως λόγω της έμφυτης αμετροέπειάς του τελικά πούλαγε φούμαρα καθώς είναι γνωστό στην πιάτσα ότι το ίδιο πρόσωπο εδώ και μήνες με όποιον και εάν μιλούσε του “αποκάλυπτε” διάφορα σενάρια για την προεδρική εκλογή… 

Tην ίδια στιγμή είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η χρονική στιγμή που “έσκασε” η βόμβα. Λίγες ημέρες πριν την δεύτερη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη στιγμή που βάσει δημοσκοπήσεων οι ΑΝΕΛΛ δίνουν μάχη για να μπουν στην Βουλή. 

Η έρευνα

Από εδώ και στο εξής το βάρος πέφτει στην εισαγγελική έρευνα η οποία όμως θα πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα προκειμένου να μην συντηρείται το δηλητηριώδες κλίμα. Σε διάστημα δυο-τριών ημερών η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα αποφανθεί για την γνησιότητα του υλικού ενώ ο Γ. Αποστολόπουλος θα κληθεί από τις δικαστικές Αρχες (εισαγγελέα Π. Παναγιωτόπουλο) για να καταθέσει. 

Νομικοί κύκλοι πάντως αμφισβητούν εάν έχει διαπραχθεί αδίκημα από την στιγμή που η δωροδοκία δεν τελέστηκε έστω και για λόγους… βροχής!

Ομολογουμένως πάντως θα έπρεπε να είχαν επιδειχθεί πολύ πιο γρήγορα αντανακλαστικά προκειμένου να ξεκαθαρίσει.

apo2

apo1

 

Μπάχαλο με την Κουντουρά 

Kountoura

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής Δεοντολογίας στη Βουλή, η οποία αποφάσισε να δοθούν αντίγραφα στους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής του dvd που περιλαμβάνει τα καταγγελόμενα από τους κ.κ. Χαϊκάλη και Καμμένο, περί προσπάθειας εξαγοράς του βουλευτή των ΑΝΕΛ, οι δημοσιογράφοι ρώτησαν την εκπρόσωπο του κόμματος, κ. Μαρία Κόλλια Τσαρουχά ποιος είναι ο έτερος βουλευτής του κόμματος που, σύμφωνα με τον Παύλο Χαϊκάλη, μπορεί να προσέγγισε ο «μεσάζων» ώστε να τον δωροδοκήσει για να ψηφίσει τον υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Στο ερώτημα των δημοσιογράφων αν είναι άντρας ή γυναίκα, η κ. Κόλλια Τσαρουχά απάντησε «γυναίκα», και σε δεύτερη ερώτηση των δημοσιογράφων για το σε ποια αναφέρεται, η κ. Κόλλια Τσαρουχά, απάντησε ότι πρόκειται για την κ. Έλενα Κουντουρά.

Ωστόσο, από την πλευρά της η κ. Κουντουρά, σχολιάζοντας το θέμα δήλωσε ότι «Δεν ισχύει κάτι τέτοιο για μένα», και πρόσθεσε πως κανείς, ποτέ, δεν την έχει προσεγγίσει γι’ αυτό το θέμα.

Παραστατίδης – Βουδούρης- Aφήνουν υπονοούμενα

Υπονοούμενα για χρηματισμό ανεξάρτητων βουλευτών που ψήφισαν θετικά για πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφήνουν με μια δήλωσή “βόμβα” οι Οδυσσέας Βουδούρης και Θεόδωρος Παραστατίδης.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωσή τους:

Χωρίς την σκιά του χρηματισμού η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Η αποκάλυψη της απόπειρας χρηματισμού του κ. Χαϊκάλη, η οποία ήταν σε γνώση της δικαιοσύνης εδώ και 15 μέρες, ρίχνει βαριά σκιά στην εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Η σκιά αυτή προφανώς έχει και μια άδικη πλευρά, εφόσον σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται ότι η υπερψήφιση της κυβερνητικής πρότασης από μη κυβερνητικούς βουλευτές συναρτάται υποχρεωτικά με χρηματισμό.

Ωστόσο, η απόπειρα χρηματισμού, έστω και ενός βουλευτή, έστω και μόνο η σοβαρή πιθανότητα αυτής της απόπειρας, δημιουργεί μια βαριά σκιά, δυστυχώς για όλους τους βουλευτές, που άλλαξαν στάση απέναντι στην κυβέρνηση, από την ψηφοφορία του προϋπολογισμού στην ψηφοφορία για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Αδιαμφισβήτητος τρόπος, να αρθεί αυτή η σκιά για τους εν λόγω βουλευτές, είναι η αποχή τους από τις επόμενες ψηφοφορίες.

Εξάλλου, σε κάθε περίπτωση, η εκλογή προέδρου από την παρούσα Βουλή, εκτός από εξαιρετικά απίθανη που ήταν μέχρι σήμερα, καθίσταται πλέον και προβληματική αν ευοδωθεί, εφόσον θα επισκιάζεται από υπόνοιες χρηματισμού. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι απαλλαγμένος από τέτοιες σκιές, χωρίς εκκρεμότητες στη Δικαιοσύνη για το άμεσο επόμενο διάστημα.

Επαναφέρουμε την πρότασή μας, να συμφωνηθεί μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων το πρόσωπο του επόμενου προέδρου, που θα εκλέξει η επόμενη Βουλή. Μια τέτοια συνεννόηση, που δεν επιβάλλεται βέβαια από τις θεσμικές διαδικασίες, θα έδινε εν τούτοις ένα θετικό μήνυμα ομαλότητας και εθνικής ωριμότητας, τόσο προς το εξωτερικό, όσο και προς την Ελληνική κοινωνία, που επιθυμεί αλλαγή πορείας με όρους ασφάλειας.

Οι Βουδούρης – Παραστατίδης, απευθυνόμενοι στους ανεξάρτητους βουλευτές που άλλαξαν στάση μεταξύ των ψηφοφοριών για προϋπολογισμό και Πρόεδρο της Δημοκρατίας -μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι Σπύρος Λυκούδης, Γιώργος Νταβρής και Χρήστος Αηδόνης- τους ζητούν να απέχουν από τις υπόλοιπες δυο ψηφοφορίες, λόγω της «βαριάς σκιάς» που ρίχνουν στη διαδικασία οι καταγγελίες του Παύλου Χαϊκάλη.

Η απαντηση του Σπύρου Λυκούδη

Έντονη ήταν η αντίδραση του ανεξάρτητου βουλευτή Σπύρου Λυκούδη στην ανακοίνωση-προτροπή των Αχιλλέα Βουδούρη και Θεόδωρου Παραστατίδη.

«Η απόπειρα χρηματισμού, έστω και ενός βουλευτή, έστω και μόνο η σοβαρή πιθανότητα αυτής της απόπειρας, δημιουργεί μια βαριά σκιά, δυστυχώς για όλους τους βουλευτές, που άλλαξαν στάση απέναντι στην κυβέρνηση, από την ψηφοφορία του προϋπολογισμού στην ψηφοφορία για την προεδρία της Δημοκρατίας. Αδιαμφισβήτητος τρόπος, να αρθεί αυτή η σκιά για τους εν λόγω βουλευτές, είναι η αποχή τους από τις επόμενες ψηφοφορίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Σπύρος Λυκούδης, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο Mega, έκανε λόγο για «άθλια υπονοούμενα» που αφήνουν στην ανακοίνωσή τους οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές.

«Είναι ντροπή» είπε ο κ. Λυκούδης που υποστήριξε πως είναι «πολιτικά σκουλήκια όσοι αφήνουν υπονοούμενα», συμπληρώνοντας πως έπειτα από τόσα χρόνια αγώνα, δεν περίμενε οι αντιπαραθέσεις να γίνονται με «λάσπη» κι όχι με επιχειρήματα.

Από την πλευρά του ο Χρήστος Αηδόνης μίλησε για «άθλιους επαίτες… για να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ» και προειδοποίησε με κατάθεση μήνυσης.

Επίσης, ο Γρηγόρης Ψαριανός μιλώντας στον Σκάι έκανε λόγο για «αθλιότητα διαφόρων περιπλανώμενων πολιτικάντηδων που εκτελούν συμβόλαια εν όψει της ένταξής του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ» και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει να ντρέπονται. Θα προσφύγουμε όλοι στη Δικαιοσύνη…».

Μάλιστα, προανήγγειλε και μήνυση και κάλεσε τον Α. Τσίπρα να μην εντάξει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ «αυτά θα άθλια σκουλίκια».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βουδούρης είχε κατέβει υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Παραστατίδη έχει συμφωνήσει να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια του κόμματος για τις επόμενες εκλογές.

Διαβάστε επίσης:

Καταγγελίες…αλλά με ασάφειες από τους ΑΝΕΛ

Χαϊκάλης: Διαβάστε τους διαλόγους του βουλευτή των ΑΝΕΛ με το «μεσάζοντα»

Ο πρωθυπουργός καταθέτει μήνυση στον Παύλο Χαϊκάλη

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας