21:33 Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Σχέδιο για διαστημική βάση στην Καλαμάτα

Σχέδιο για διαστημική βάση στην Καλαμάτα

Σχέδιο νόμου για τη δημιουργία διαστημικής πύλης στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα ετοιμάζει του πουργείο Υποδομών.

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρει η Realnews, το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού βρίσκεται στο τελικό στάδιο της κατάρτισής του και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η πρόταση για διαστημική βάση της Καλαμάτας ή «Μεσογειακή Διαστημική Πύλη», όπως πρόκειται να ονομαστεί επισήμως, έχει προσελκύσει επενδυτές από το εξωτερικό.

Πρόκειται για την ελβετική Swiss Space Systems, μια ιδιωτική εταιρεία που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του διαστημικού τουρισμού. Οι Ελβετοί επισκέφτηκαν για πρώτη φορά την Καλαμάτα τον Νοέμβριο του 2013 και πλέον έχουν ολοκληρώσει έκθεση σκοπιμότητας, στην οποία αναφέρουν πως η δημιουργία της διαστημικής πύλης στην Καλαμάτα είναι εφικτή.

Τι είναι αυτό όμως που καθιστά ιδανική περιοχή την Καλαμάτα για την εγκατάσταση μιας διαστημικής βάσης;

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας, το βασικό πλεονέκτημα της Καλαμάτας είναι το γεωγραφικό σημείο της. Τα σκάφη μπορούν να απογειώνονται με κατεύθυνση προς τον Νότο και έπειτα να βρίσκονται πάνω από τον θαλάσσιο χώρο της Μεσογείου. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα της περιοχής είναι οι ήπιες κλιματικές συνθήκες της, αλλά και η ομορφιά της, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Π. Παπαδόπουλος.

Για την Ελλάδα, το σχέδιο της Καλαμάτας θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για την αξιοποίηση του σπουδαίου ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού, που σήμερα απορροφούν οι οργανισμοί του εξωτερικού, αλλά και για τη διεκδίκηση των σημαντικών κονδυλίων που θα διαθέσει στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη της διαστημικής επιστήμης.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας