2:38 Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Πολιτικός «οδοστρωτήρας» η εκλογή ΠτΔ για τα...κόμματα

Πολιτικός «οδοστρωτήρας» η εκλογή ΠτΔ για τα...κόμματα

Κινούμενη άμμο…αρχίζει και θυμίζει το ελληνικό πολιτικό σκηνικό, καθώς, οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων αλλά κυρίως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών πέρασε από κάποια κόμματα ως «οδοστρωτήρας» με αποτέλεσμα την διάλυση τους είτε τη συνεργασία με άλλα.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται στο ΠΑΣΟΚ και τις κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου που αναμένεται να φέρουν σημαντικές ανακατατάξεις στο ιστορικό κόμμα. Από την άλλη πλευρά, μένει να διευκρινιστούν τα επόμενα βήματα του Φώτη Κουβέλη και της ΔΗΜΑΡ με τις σειρήνες για συνεργασία (μερική ή και «ολοκληρωτική») με τον ΣΥΡΙΖΑ να ηχούν εδώ και λίγο καιρό, αλλά και το τι θα πράξουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, αρκετοί εκ των οποίων ενδέχεται να συνεργαστούν με το Ποτάμι.

Ο τελευταίος να «κλείσει» την πόρτα

koubelis

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στο στρατόπεδο της ΔΗΜΑΡ, καθώς αποχώρησαν από την ΚΟ ομάδα του κόμματος η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Νίκη Φούντα καθώς επίσης και ο βουλευτής Θωμάς Ψύρρας.

Σημειώνεται ότι την πόρτα της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ο Φώτης Κουβέλης με την εισήγησή του στην πολύωρη κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Ο κ. Κουβέλης στην εισήγησή του ανάφερε ότι έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς να προσδιορίσει ακριβώς τον χρόνο, και έχει συζητήσει την εκλογική συνεργασία των δύο κομμάτων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν ειπώθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες ωστόσο αρκετά στελέχη και ορισμένοι βουλευτές εξέφρασαν έντονες διαφωνίες και αντιρρήσεις με βασικό επιχείρημα τον κίνδυνο να «απορροφηθεί», η ΔΗΜΑΡ από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πολιτικός «γάμος» Θεοδωράκη – Λυκούδη

θεοδωράκης-λυκούδης-μάρκου

Συνέντευξη Τύπου, παρουσία του ανεξάρτητου βουλευτή Σπύρου Λυκούδη, θα δώσει στην Παλιά Βουλή, ο επικεφαλής του Ποταμιού  Σταύρος Θεοδωράκης.

Σύμφωνα με κύκλους του κόμματος, οι κκ Θεοδωράκης και Λυκούδης θα αναφερθούν στο θέμα της “συνύπαρξης” στο Ποτάμι.

Τα στελέχη του Ποταμιού έχουν ρίξει το βάρος τους στις περιφέρειες όπου το κόμμα έχει «ρεύμα», όπως στην Κρήτη που στις ευρωεκλογές έφτασε σε ορισμένες περιοχές μέχρι και 20%, αλλά και στη Θεσσαλονίκη όπου ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης έχει ταχθεί υπέρ του νέου κόμματος. Σε αυτές τις δύο περιφέρειες αναζητούνται τα κατάλληλα άτομα που θα εκπροσωπήσουν το Ποτάμι στις βουλευτικές εκλογές και υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμπεριληφθούν στις λίστες.

Σίγουρη για την Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης πρέπει να θεωρείται η Κατερίνα Μάρκου, η οποία έχει προσεγγίσει το Ποτάμι και υπάρχει διάθεση για συνεργασία. Θέση στις λίστες θα έχουν και οι κ.κ. Ψαριανός και Τατσόπουλος, με μόνο ερώτημα αν θα κατέβουν στην ίδια περιφέρεια με την κ. Μάρκου ή θα επιλεγούν για αλλού. Στις προηγούμενες εκλογές είχαν εκλεγεί στη Β’ Αθήνας με τη ΔΗΜ.ΑΡ. και τον ΣΥΡΙΖΑ αντιστοίχως.

Τριγμοί… στους ΑΝΕΛ και ΧΑ

Στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να υπάρξουν σοβαρές ανακατατάξεις, καθώς, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες φαίνεται να βγαίνουν «τραυματισμένοι» μετά τη διπλή απότομη προσγείωση στις υποθέσεις Ξουλίδου και Χαϊκάλη. Άλλωστε το κόμμα του Πάνου Καμμένου έχει και αυτό χάσει μεγάλο μέρος από την κοινοβουλευτική του δύναμη τα τελευταία δύο χρόνια και σε περίπτωση προκήρυξης εκλογών παραμένει άγνωστο πόσοι θα επιθυμούν να βρεθούν ξανά υποψήφιοι με το κόμμα.

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός πως οι… ανακατατάξεις αγγίζουν ακόμη τη Χρυσή Αυγή, καθώς, οι δύο πρώην βουλευτές της (Μπούκουρας-Αλεξόπουλος) ψήφισαν, «ναι» στον Σταύρο Δήμα, κάτι που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση.

Η μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην τρίτη και τελική ψηφοφορία που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014 θα προκαλέσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εθνικών εκλογών.

Η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 12 το μεσημέρι που σημαίνει ότι περίπου στις 12:40 θα γνωρίζουμε εάν βρέθηκαν 180 βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την μη εκλογή στην τρίτη ψηφοφορία

Proedriko megaro - Proedros tis dhmokratias (4)

Σε περίπτωση που ούτε στην τρίτη ψηφοφορία δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τότε εντός δέκα ημερών πρέπει να διαλυθεί η Βουλή και στην συνέχεια να οδηγηθούμε σε εθνικές εκλογές εφόσον συμπληρωθούν 21 ημέρες.

Το επικρατέστερο σενάριο, εφ’ όσον δεν συγκεντρωθούν 180 βουλευτές υπέρ της υποψηφιότητας Δήμα, αναφέρει ότι την 30η Δεκεμβρίου θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την διάλυση της Βουλής και την 25η Ιανουαρίου θα διεξαχθούν οι εκλογές.

Μετά τις εκλογές η Βουλή συγκροτείται σε Σώμα και η πρώτη του υποχρέωση είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην πρώτη ψηφοφορία η εκλογή απαιτεί 180 ψήφους. Εάν δεν συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός τότε μετά από πέντε ημέρες η Ολομέλεια ξανασυνεδριάζει για νέα ψηφοφορία όπου απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου, δηλαδή 151 βουλευτές. Εάν και σε αυτή την περίπτωση διαπιστωθεί αδυναμία εκλογής τότε πραγματοποιείται ο τελικός των τελικών όπου προκρίνονται οι δύο επικρατέστεροι της προηγούμενης ψηφοφορίας.

Όποιος από τους δύο λάβει τις περισσότερες θετικές ψήφους εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ωστόσο, το Σύνταγμα δεν αναφέρει τι γίνεται σε περίπτωση που δεν υπάρχουν δύο υποψήφιοι. Πιθανότατα σε αυτή την περίπτωση προκρίνεται ο μοναδικός υποψήφιος ο οποίος και μπορεί να εκλεγεί με ελάχιστες ψήφους.

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας