10:21 Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

«Καραμπόλες» τις τελευταίας στιγμής στο κυβερνητικό σχήμα

«Καραμπόλες» τις τελευταίας στιγμής στο κυβερνητικό σχήμα

Μετακινήσεις της τελευταίας στιγμής, «αλλαγές» σε «κλειδωμένες» θέσεις υπουργείων και διαρκείς ανασχεδιασμοί, λίγο πριν από την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας Κυβέρνησης, προκειμένου να επιτευχθούν ισορροπίες και συσχετισμοί δυνάμεων, αλλά και να σταλούν σαφή μηνύματα στην κοινωνία. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις επίσημες ανακοινώσεις.

Καραμπόλες της τελευταίας στιγμής

Έτσι, το υπέρ-υπουργείο Εσωτερικών, που θεωρείτο σίγουρο ότι θα πάει στον Πάνο Σκουρλέτη, φαίνεται τελικώς ότι θα αναλάβει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία φερόταν ως το απόλυτο φαβορί για το Δικαιοσύνης και Διαφάνειας.

Ο Πάνος Σκουρλέτης ακούγεται τώρα έντονα ότι «μετακινείται» και θα πάρει το Υπουργείο Εργασίας, για το οποίο ακουγόταν ως βέβαιος Υπουργός ο Δημήτρης Στρατούλης. Για θέση αναπληρωτή ή υφυπουργού στο συγκεκριμένο υπουργείο πάντως θεωρείται δεδομένη η παρουσία της δεύτερης στο ψηφοδέλτιο επικρατείας Ουρανία Αντωνοποπούλου.

Για το Δικαιοσύνης και Διαφάνειας, που «άφησε» η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ακούστηκε αρχικά το όνομα του πρώην βουλευτή  της ΔΗΜΑΡ Γιάννη Πανούση, ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι τελικώς θα το αναλάβει ο Παναγιώτης Νικολούδης, Πρόεδρος της Αρχής κατά της Νομιμοποίησης του «μαύρου χρήματος», όπως είχε αποκαλύψει χθες το ereportaz.gr. 

Ο Γιάννης Πανούσης φαίνεται πάντως ότι θα μετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα, ως υφυπουργός για θέματα Προστασίας του Πολίτη ή Μεταναστευτικής Πολιτικής, δηλαδή θα ανήκει στο νέο υπερ-υπουργείο Εσωτερικών, με επικεφαλής την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ακούγονται έντονα τα ονόματα του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Τσουκαλά, καθώς και του καθηγητή Αριστείδη Μπαλτά, προέδρου του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς».

Για το Εξωτερικών, μαζί με τα ονόματα των Νίκου Κοτζιά και Νάντιας Βαλαβάνη, ακούγεται έντονα και αυτό του Νίκου Χουντή.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις θα είναι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Το οικονομικό επιτελείο

ypoik3

Ο Γιάννης Δραγασάκκης, ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης θα αναλάβει την εποπτεία των οικονομικών κι επομένως της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, έχοντας υπό τον έλεγχο του τα Υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, όπως θα μετονομαστεί το Ανάπτυξης.

Νέος Υπουργός Οικονομικών θα είναι ο Γιάννης Βαρουφάκης, πλαισιωμένος από τους Γιάννη Μηλιό κι Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει το κομμάτι των δημοσίων εσόδων. Στο μεταξύ, μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Βαρουφάκης, επιβεβαίωσε την είδηση ότι αναλαμβάνει τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών.

Στο υπερ-υπουργείο Οικονομίας, στο οποίο θα συγχωνευθούν τα σημερινά υπουργεία Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Τουρισμού, οι πληροφορίες λένε ότι είναι δεδομένη η υπουργοποίηση του Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος για το κομμάτι του Τουρισμού, θα έχει ως αναπληρωτή ή υφυπουργό τον Τέρενς Κουίκ, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Το υπερ-υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης θεωρείται βέβαιο ότι αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Στο Υπουργείο Υγείας πηγαίνει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε στο Πρωινό ΑΝΤ1.

Τι υπουργεία αναλαμβάνουν οι ΑΝΕΛ

kammenos syriza

Ο Πάνος Καμμένος θα είναι αυτός που θα αναλάβει υπουργός της νέας κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, από πλευράς Ανεξάρτητων Ελλήνων. Οι πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο του κόμματος να αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στις θέσεις των υφυπουργών θα βρεθούν η Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, ο Νίκος Νικολόπουλος, η Έλενα Κουντουρά και ο Τέρενς Κουίκ.

Ο κ.Κουίκ μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1 δεν διέψευσε την πληροφορία, ενώ στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που έγινε σήμερα το πρωί, η Μαρίνα Χρυσοβελόνη τον αντικατέστησε στην μέχρι πρότινος θέση του και ορίστηκε η ίδια εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Οι πληροφορίες θέλουν τον κ.Κουίκ να αναλαμβάνει υφυπουργός Τουρισμού.

Τα τέσσερα υπέρ-υπουργεία είναι:

-Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας & Αιγαίου, Τουρισμού & Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

-Υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και αρμοδιότητες των Υπουργείων: Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης &ι Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη και του Μακεδονίας-Θράκης.

-Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς και οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, που σήμερα υπάγεται στο Υπ. Ανάπτυξης.

-Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο οποίο υπάγονται οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες των υπουργείων: Πολιτισμού & Αθλητισμού και Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Στο Προεδρικό Διάταγμα προβλέπειται και η μετονομασία δύο υπουργείων:
-το Υπουργείο Υγείας μετονομάζεται σε Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (κια μεταφέρεται σε αυτό ηη Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων από το Υπουργείο Εργασίας).

-το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μετονομάζεται σε Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Τα υπόλοιπα τέσσερα Υπουργεία μένουν ως έχουν: Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας