10:49 Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Φίλης: Ανοικτό το ενδεχόμενο να στηθούν πάλι κάλπες (ηχητικό)

Φίλης: Ανοικτό το ενδεχόμενο να στηθούν πάλι κάλπες (ηχητικό)

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων εκλογών στην πορεία της διαπραγμάτευσης άφησε μέσω του Αlpha 989 και στους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Πέτρο Κουσουλό,  ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, με φόντο και τις εσωκομματικές ενστάσεις.

«Δεν αποκλείουμε να στηθούνε και πάλι κάλπες ή άλλες πρωτοβουλίες. Εμείς βγήκαμε για να αλλάξουμε την πορεία και σιγά σιγά θα την αλλάξουμε. Αν υπάρξουν εκβιασμοί στην πορεία αυτή, ξανά θα υπάρχει το πολιτικό τεκμήριο» είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει ευθύνη για την κοινωνική καταστροφή και τα μνημόνια, οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν», υποστήριξε ότι «υπήρχε σχέδιο ξαφνικού θανάτου για την Ελλάδα, ασφυξία» και επανέλαβε ότι «ξεπεράσαμε την παγίδα που είχε στήσει η ΝΔ. Η δίμηνη παράταση ήταν μια παγίδα που είχαν στήσει ο Σόιμπλε κι ο Σαμαράς».

Αναφερόμενος στη συμφωνία ο κ. Φίλης είπε ότι «υπάρχουν και ορισμένα μέτρα που συνεχίζουν τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη, είναι υβρίδιο αυτή η συμφωνία. Υπάρχουν πολλές κόκκινες γραμμές, η πρώτη που δεν θα παραβιαστεί είναι να ξηλωθεί η λιτότητα. Το θέμα των πλεονασμάτων είναι κρίσιμο θέμα. Δεν μειώνονται οι συντάξεις, οι πρόωρες θα συζητηθούν».

Για το “πάγωμα” των πλειστηριασμών και τα “κόκκινα” δάνεια είπε πως δεν τίθεται θέμα έγκρισης, αφού δεν διαταράσσουν τη δημοσιονομική ισορροπία ενώ πρόσθεσε πως θα αποφασίσει το υπουργικό συμβούλιο εάν η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή.

Για τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ είπε ότι «ήταν μια διαδικασία που κράτησε 11 ώρες, είχε ενδιαφέρον, υπήρξε προβληματισμός, γόνιμες προσεγγίσεις και καταλήξαμε στην ψηφοφορία. Η μεγάλη πλειοψηφία συμφώνησε στη διαφορετική τακτική. Υπήρξαν πολλών ειδών παρεμβάσεις και σε σχέση με το ζήτημα της διαδικασίας και ως προς το αποτέλεσμα της συμφωνίας».

Τέλος, ερωτηθείς για τη σκληρή στάση της Γερμανιας, ο κος Φίλης απάντησε «δεν βρίζει κανένας κανέναν, το να ασκείς πολιτική υπέρ των συμφερόντων της χώρας σου, δεν είναι εκτός των κανόνων. Αυτό που πόνεσε τη Γερμανία είναι ότι δίπλα στην Ελλάδα προασπίστηκαν και άλλες δυνάμεις. Δημιουργείται μια κινητικότητα που δεν αρέσει στους Γερμανούς, είχαν συνηθίσει τα τελεσίγραφα».

Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης:

[mejsaudio src=”/wp-content/uploads/2015/02/filhs-berykios-26-02-15.mp3″]

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας