4:30 Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Έβαλαν χέρι στα αποθεματικά των υπουργείων

Έβαλαν χέρι στα αποθεματικά των υπουργείων

Του Θάνου Πασχάλη

Σε αγώνα δρομέων ταχύτητας έχει αποδοθεί η Κυβέρνηση προκειμένου να συγκεντρώσει διαθέσιμο και “αποθηκευμένο” ρευστό που διατηρείται σήμερα στα 12 Υπουργεία της Κεντρικής Κυβέρνησης και το οποίο φτάνει τα 200 εκ. ευρώ προκειμένου αυτό να χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση των δόσεων του Μαρτίου προς το ΔΝΤ και άλλους πιστωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Υπουργοί σε ορισμένα Υπουργεία ξεκίνησαν ήδη τη διαδικασία “ανακάλυψης” των ταμειακών διαθεσίμων με σκοπό αυτά να αποσταλούν στην Τράπεζα της Ελλάδος και να προσμετρηθούν με άλλα ποσά τα οποία θα συλλεγούν απο άλλες πηγές (ΟΠΕΚΕΠΕ,Ασφαλιστικά Ταμεία κλπ) για την αποπληρωμή των δόσεων του Μαρτίου προς τους πιστωτές.

Ταμειακά διαθέσιμα διατηρούν απο συστάσεως του Νεοελληνικού Κράτους όλα τα Υπουργεία και προορίζονται για την εξυπηρέτηση έκτακτων αναγκών .

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διαθέτει περίπου 44εκ ευρώ κατενεμημμένα σε Αστυνομία,Πυροσβεστική κλπ.Τα χρήματα αυτά ανά υπηρεσία τα διαχειρίζεται ένας ταμίας που ονομάζεται υπόλογος και σπανίως έως σήμερα έχει εκταμιευτεί ένα μέρος τους καθώς το κάθε Υπουργείο διατηρεί το δικό του Προυπολογισμό με τους ανάλογους κωδικούς πληρωμών.

Στις ελάχιστες φορές που έχει απαιτηθεί να εκταμιευτεί ένα ποσό αυτό αφορούσε κυρίως αγορές αναμνηστικών δώρων σε ξένους ηγέτες κλπ.

Ωστόσο μέχρι σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα ύψους 200 εκ.ευρώ έχουν μείνει ανέγγιχτα καθώς δεν απαιτήθηκαν σημαντικές εκταμιεύσεις. Αντιθέτως αυτό απώτερο παρελθόν όταν η χώρα μας είχε πτωχεύσει είχαν χρησιμοποιηθεί για να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες του κρατικού μηχανισμού…

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας