22:41 Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023
eReportaz

Live:

#5Γιατί – Ν. Μηταράκης: Δεν υπάρχει "καθαρή έξοδος" ο Τσίπρας έχει δεσμεύσει τη χώρα σε μέτρα μέχρι το 2023 - Θα κερδίσουμε τις εκλογές γιατί η ΝΔ και θέλει και μπορεί

#5Γιατί – Ν. Μηταράκης: Δεν υπάρχει "καθαρή έξοδος" ο Τσίπρας έχει δεσμεύσει τη χώρα σε μέτρα μέχρι το 2023 - Θα κερδίσουμε τις εκλογές γιατί η ΝΔ και θέλει και μπορεί

Το αίτημα για πρόωρες εκλογές επαναφέρει μέσα από τα 5Γιατί του eReportaz, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Αν. Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νότης Μηταράκης.

Όσον αφορά την διακυβέρνηση της χώρας επί ΝΔ ο βουλευτής Χίου, τονίζει πως “ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ έδειξε το δρόμο. Μίλησε για το όραμά του για μια νέα χώρα και το σχέδιο της ΝΔ για την επόμενη μέρα. Είμαστε η δύναμη της υπεύθυνης και νηφάλιας αντιπολίτευσης, ταυτόχρονα όμως είμαστε απόλυτα έτοιμοι για να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας”.

Για την πολιτική διακυβέρνησης της ΝΔ, σε περίπτωση που αναλάβει την εξουσία, ο Αν. Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Αξ. Αντιπολίτευσης, αφού διαπιστώνει πως “η υπερφορολόγηση είναι αυτή που βάθυνε την ίδια την κρίση, «σκότωσε» υγιή κύτταρα της οικονομίας και της κοινωνίας και ανέστειλε παραγωγικές δραστηριότητες” σημειώνει πως και οι ίδιοι οι δανειστές το έχουν καταλάβει αυτό. Γι’ αυτό και σε κάθε ευκαιρία διακηρύσσουν ότι το μείγμα πολιτικής είναι επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης: είναι ο τρόπος τους για να αποποιηθούν τις όποιες ευθύνες τους, αλλά είναι και ένδειξη ότι δεν θα ήταν αρνητικοί σε μια αλλαγή με μείωση φορολογικών συντελεστών. Αυτό όμως σε κάθε περίπτωση πρέπει να συνοδεύεται από δράσεις για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ελεγκτικούς μηχανισμούς, επιβράβευση των συνεπών”.

Τα 5Γιατί τα ρώτησε ο Ρενάτο Λέκκα

Γιατί είστε η πολιτική δύναμη που λέτε ότι η χώρα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οδηγείται στην καταστροφή; Δεν βγαίνουμε από την Επιτροπεία όπως λέει η κυβέρνηση; 

Εμείς στη Νέα Δημοκρατία δεν κάνουμε καταστροφική αντιπολίτευση, ούτε καταστροφολογούμε. Χαρακτηριστική ως προς αυτό, είναι η στάση του Προέδρου μας απέναντι στους δυνητικούς επενδυτές. Τους καλεί να έρθουν και να επενδύσουν στη χώρα σήμερα. Δεν τους λέει ότι την επομένη των εκλογών θα έρθουν τα πάνω κάτω, όπως έλεγε ο κ. Τσίπρας το 2014.

Από την άλλη όμως, όσο πιο γρήγορα έρθει η ώρα των εκλογών, τόσο το καλύτερο θα είναι για τη χώρα και τους πολίτες. Τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθουμε στην κανονικότητα και στην ανάπτυξη. Θα συνεχίσουμε λοιπόν να θέτουμε το αίτημα για πολιτική αλλαγή. Δεν περιοριζόμαστε όμως μόνο στην κριτική και στον αντιπολιτευτικό λόγο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ έδειξε το δρόμο. Μίλησε για το όραμά του για μια νέα χώρα και το σχέδιο της ΝΔ για την επόμενη μέρα. Είμαστε η δύναμη της υπεύθυνης και νηφάλιας αντιπολίτευσης, ταυτόχρονα όμως είμαστε απόλυτα έτοιμοι για να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Και για να έρθω στο δεύτερο μέρος της ερώτησής σας: Τι σημαίνει έξοδος από την Επιτροπεία; Ο κ. Τσίπρας μιλάει για «καθαρή έξοδο» και είναι και αυτό άλλο ένα από τα όσα παραπλανητικά έχει πει στον Ελληνικό λαό. Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος όταν ο κ. Τσίπρας έχει δεσμεύσει τη χώρα σε μέτρα μέχρι το 2023, όταν χρειάζεται την έγκριση των πιστωτών για τα περίφημα «αντίμετρα» του ΣΥΡΙΖΑ. Δε βγαίνουμε από την Επιτροπεία, γιατί ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, φρόντισαν να κρατήσουν τη χώρα σε αυτό το καθεστώς και παραπλανούν λέγοντας το αντίθετο.

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως “οι Ευρωπαίοι έκαναν λάθος αποδεχόμενοι το μείγμα πολιτικής της κυβέρνησης για υπερφορολόγηση”, τάζοντας παράλληλα ο ίδιος φοροελαφρύνσεις; Γιατί να επιτρέψουν οι δανειστές στην κυβέρνηση σας να μειώσετε φόρους; 

Ένα πράγμα μας δίδαξε πολύ καλά η εμπειρία των εφτά χρόνων κρίσης: Η υπερφορολόγηση είναι αυτή που βάθυνε την ίδια την κρίση, «σκότωσε» υγιή κύτταρα της οικονομίας και της κοινωνίας και ανέστειλε παραγωγικές δραστηριότητες. Και οι ίδιοι οι δανειστές το έχουν καταλάβει αυτό. Γι’ αυτό και σε κάθε ευκαιρία διακηρύσσουν ότι το μείγμα πολιτικής είναι επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης: είναι ο τρόπος τους για να αποποιηθούν τις όποιες ευθύνες τους, αλλά είναι και ένδειξη ότι δεν θα ήταν αρνητικοί σε μια αλλαγή με μείωση φορολογικών συντελεστών. Αυτό όμως σε κάθε περίπτωση πρέπει να συνοδεύεται από δράσεις για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ελεγκτικούς μηχανισμούς, επιβράβευση των συνεπών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξάλλου δεσμεύτηκε ότι θα διεκδικήσει και θα πετύχει μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων αντιπροτείνοντας ένα συνεκτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τέλος, ότι την ίδια στιγμή που η ελληνική οικονομία αγκομαχά για να πετύχει τους ασθενικούς ρυθμούς ανάπτυξης του 0,4 και 0,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2017, ο κ. Τσίπρας έχει δεσμευτεί για ακόμα μεγαλύτερες επιβαρύνσεις: μείωση αφορολογήτου, μείωση συντάξεων, ενώ τα περίφημα «αντίμετρα» θα εφαρμοστούν κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις και πάντα υπό την έγκριση των δανειστών. Το 4ο Μνημόνιο είναι ήδη αποφασισμένο και έχει και αυτό την υπογραφή του κ. Τσίπρα.

Γιατί “απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων δεν θα γίνουν”, όπως είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ; Γίνεται περικοπή δαπανών χωρίς απολύσεις; Πώς;

Ο Πρόεδρος της ΝΔ ήταν και είναι κατηγορηματικός ως προς το θέμα των απολύσεων. Στόχος δεν είναι να κατακρεουργηθεί το Δημόσιο, ούτε να απολυθούν άνθρωποι. Από την μία δε θα ακολουθήσουμε την τακτική της συνεχούς ανανέωσης των συμβάσεων αορίστου χρόνου. Είναι μια πρακτική που κρατάει ομήρους χιλιάδες ανθρώπους, καπηλεύεται πολιτικά και κομματικά την ανάγκη τους για δουλειά και είναι τουλάχιστον ανήθικο να υποσχόμαστε, μονιμοποίηση σε ανθρώπους, οι οποίοι ήρθαν και προσφέρουν μία υπηρεσία στο Δημόσιο για ορισμένο χρόνο.

Από την άλλη πρέπει να περάσουμε περισσότερες αρμοδιότητες του Δημοσίου, στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές πρακτικές και την εμπειρία. Να αυξήσουμε τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα – από τις οποίες μέχρι στιγμής έχουμε μικρή εμπειρία, αλλά όσες έχουν γίνει δουλεύουν ικανοποιητικά – για παράδειγμα σχολεία τα οποία έχουν φτιαχτεί με ΣΔΙΤ.

Έτσι θα συμμαζέψουμε το κόστος. Στόχος είναι ένα μικρότερο Δημόσιο, αλλά ταυτόχρονα και ένα καλύτερο και αποδοτικότερο Δημόσιο, που θα σέβεται τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου.

Γιατί υπήρξε αυτή η τεράστια ολιγωρία και μολύνθηκε ο Σαρωνικός; Ευθύνεται μόνο η κυβέρνηση για την οικολογική καταστροφή; 

Ας μιλήσουμε με γεγονότα: Σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά σε μια τεράστια οικολογική καταστροφή. Σκεφτείτε ότι η πετρελαιοκηλίδα έφτασε από τη Σαλαμίνα στο Λαγονήσι… Από την άλλη, το πλοίο που βυθίστηκε ήταν ένα μικρό σχετικά σκάφος. Δηλαδή φαντάζεστε τι θα γινόταν στα ελληνικά νερά, αν είχαμε ένα ατύχημα ανάλογο εκείνου του Prestige;

Προφανώς λοιπόν υπάρχουν ευθύνες. Και μια σειρά από αναπάντητα ερωτήματα. Ποιος έλεγξε το πλοίο και το αξιόπλοο; Πώς βούλιαξε σε κατάσταση νηνεμίας μέσα στο λιμάνι; Και πώς κινήθηκε ο κρατικός μηχανισμός; Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Θαλάσσιας Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι οι Ελληνικές Αρχές ζήτησαν τη βοήθειά του στις 13 Σεπτεμβρίου, όταν το ναυάγιο έγινε στις 9. Από την άλλη, έβγαινε ο Υπουργός Ναυτιλίας και προέτρεπε τους ανθρώπους να κολυμπάνε και να ψαρεύουν στον Σαρωνικό… Και το ακόμα πιο τραγικό είναι ότι κάποιους τους έπεισε.

Υπήρξε επίσης παντελής έλλειψη συντονισμού. Οι Δήμαρχοι της περιοχής, ζητούσαν βοήθεια από την Πολιτεία. Κάποιος να τους οργανώσει, να δώσει οδηγίες και κατευθύνσεις. Τίποτα από αυτά δε συνέβη. Και τελικά όλοι αυτενεργούσαν, στις πρώτες κρίσιμες μέρες και ώρες, έχοντας σοβαρή έλλειψη τεχνογνωσίας. Γενικά, η σοβαρότερη έλλειψη του ελληνικού κράτους είναι η ύπαρξη σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε μια αντίστοιχη περίπτωση, καθένας θα ήξερε από την πρώτη στιγμή σε ποια θέση να βρεθεί και τι να κάνει. Εμείς δυστυχώς είμαστε εντελώς ανοχύρωτοι, όπως φάνηκε πάλι φέτος και με τις πυρκαγιές.

Και τέλος επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω τη διαφορά στάσης της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ εν γένει, στο θέμα του Σαρωνικού και στο θέμα των Σκουριών. Δυστυχώς βλέπουμε ότι και οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες του ΣΥΡΙΖΑ είναι a la carte…

Γιατί πιστεύετε ότι θα κερδίσετε τις εκλογές; Πότε βλέπετε να γίνονται; Ο Αλέξης Τσίπρας, λέει σε όλους τους τόνους για Σεπτέμβριο του 2019; 

Θα κερδίσουμε τις εκλογές γιατί η ΝΔ και θέλει και μπορεί να κυβερνήσει αυτή τη χώρα και να δώσει όραμα και προοπτική. Και οι πολίτες το γνωρίζουν αυτό, το έχουν συνειδητοποιήσει και θέλουν να πραγματοποιηθεί. Όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές, τόσο το καλύτερο για τη χώρα.

Σίγουρα δε γνωρίζουμε τον χρόνο των εκλογών. Όμως κάθε μέρα που περνάει, οι πολίτες έρχονται όλο και πιο κοντά μας. Και εμείς έχουμε την ευκαιρία να τους εξηγήσουμε το σχέδιό μας για την επόμενη ημέρα. Όποτε και αν γίνουν εμείς είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους Έλληνες. Γιατί οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας