12:49 Τρίτη 16 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Επίσκεψη Χουάν Κάρλος στη Ισπανία μετά από δυο χρόνια αυτοεξορίας

Επίσκεψη Χουάν Κάρλος στη Ισπανία μετά από δυο χρόνια αυτοεξορίας

Ο πρώην βασιλιάς Χουάν Κάρλος επέστρεψε για λίγο στην Ισπανία μετά από δύο χρόνια αυτοεξορίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου είχε εγκατασταθεί, μετά από τα σκάνδαλα στα οποία είχε βρεθεί μπλεγμένος.

Φεύγοντας είχε δηλώσει ότι ήθελε να «διευκολύνει» τον γιο του Φελίπε στην άσκηση των καθηκόντων του. Τώρα που οι εισαγγελικές Αρχές έθεσαν στο αρχείο τις τρεις έρευνες που διενεργούσαν σε βάρος του για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα -με το σκεπτικό ότι δεν είχαν επαρκείς αποδείξεις για τα αδικήματα- ο πρώην μονάρχης επισκέφτηκε την Ισπανία.

Την Πέμπτη 19 Μαΐου, το ιδιωτικό τζετ του Κάρλος αναχώρησε από το Αμπου Ντάμπι, και προσγειώθηκε το βράδυ στο αεροδρόμιο του Βίγκο στη Γαλικία, στη βορειοδυτική Ισπανία, όπου τον περίμενε η κόρη του, η ινφάντα Ελένα. Η ολιγοήμερη επίσκεψή του, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Μπορεί οι έρευνες σε βάρος του να μπήκαν στο αρχείο τον Μάρτιο του 2022, οι αποκαλύψεις όμως για την θολή προέλευση της περιουσίας του, υπονόμευσαν για πάντα την εικόνα τού βασιλιά, τον οποίο οι Ισπανοί τιμούσαν επί δεκαετίες για τη συμβολή του στη δημοκρατική μετάβαση, μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο το 1975.

Σύμφωνα με τα ισπανικά Μέσα Ενημέρωσης, η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ αντέδρασε έντονα στην πιθανότητα να φιλοξενηθεί ο Χουάν Κάρλος στο παλάτι Θαρθουέλα, την επίσημη κατοικία του μονάρχη και αρχηγού του κράτους, όμως, αυτό δεν έγινε. Ο Φελίπε, στην προσπάθειά του να δώσει νέα λάμψη στην εικόνα της μοναρχίας, πήρε αποστάσεις από τον πατέρα του και πριν από δύο χρόνια αποφάσισε να αποκηρύξει την πατρική κληρονομιά του και να καταργήσει την ετήσια επιχορήγηση, ύψους 200.000 ευρώ, που λάμβανε ο πρώην βασιλιάς.

Ο Χουάν Κάρλος θα συμμετάσχει το Σαββατοκύριακο σε έναν ιστιοπλοϊκό αγώνα στο Σανσένσο και την Δευτέρα 23 Μαΐου θα πάει στη Μαδρίτη όπου θα συναντήσει τη σύζυγό του, Σοφία και τον γιο τους, τον βασιλιά Φελίπε και ακολούθως θα αναχωρήσει για το Αμπου Ντάμπι. Τα Ανάκτορα λένε ότι ο Χουάν Κάρλος, θα επιστρέφει συχνά στην Ισπανία για να βλέπει την οικογένεια και τους φίλους του, αλλά δεν θα μένει στο Παλάτι.

Διαβάστε επίσης

Χωρίς ασυλία ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος

Ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος θέλει να γυρίσει στην Ισπανία

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας