12:25 Κυριακή 3 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Μ. Βορίδης: Οι αγρότες μας ξέρουν ότι αυτή η κυβέρνηση τους έχει στηρίξει και ότι θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε

Μ. Βορίδης: Οι αγρότες μας ξέρουν ότι αυτή η κυβέρνηση τους έχει στηρίξει και ότι θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε

Το αγροτικό ζήτημα, το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, όπως, όμως, και το τραγούδι του Πάνου Βλάχου και ο οιονεί διάλογος Κασσελάκη-Μπέου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1.

Ξεκινώντας από το αγροτικό ζήτημα και τη συνάντηση πρωθυπουργού και εκπροσώπων των αγροτών την Τρίτη, ο υπουργός Επικρατείας επικαλέσθηκε εν πρώτοις το επιχείρημα ότι “τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενεμένα”, όπως επίσης ότι τα 83 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν για την επιστροφή του ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο “δεν ήταν εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό”. Όμως, συνέχισε, πάνω σε αυτό το τελευταίο “ενδεχομένως μπορούν να γίνουν πράγματα, ώστε να διευκολύνουμε το ταμειακό κομμάτι. Δηλαδή να μην περιμένουν να τα πάρουν στο τέλος του χρόνου”.

Συμπερασματικώς, “μέσα στα δημοσιονομικά πλαίσια θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, αλλά τα δημοσιονομικά πλαίσια είναι δεδομένα και πιεσμένα. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα υπάρξει μια πρόταση εξαιρετικά θετική στο θέμα του κόστους ενέργειας”.

Και προχώρησε με μια γενική πολιτική τοποθέτηση ότι “οι αγρότες μας ξέρουν ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει μια σειρά από διαδοχικά πράγματα με τα οποία τους έχει στηρίξει και θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε. Το ξέρουν αυτό”. Επί παραδείγματι, υπενθύμισε, έχει μειωθεί ο ΦΠΑ στα αγροτοεφόδια από το 13% στο 6%, πριν τις κινητοποιήσεις.

Επεκτεινόμενος στα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ανέφερε ότι ανοίγει μια συζήτηση και, μάλιστα, “άκουσα τον κ. Κασσελάκη να την στηρίζει και να λέει και αυτός ότι πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση. Πολύ θετικό”.

Παρατήρηση την οποίαν αξιοποίησε εν συνεχεία επισημαίνοντας ότι “στην Κοινή Αγροτική Πολιτική το ποσό που έρχεται στην Ελλάδα είναι περίπου το ίδιο. Αυτό που έχει αλλάξει είναι η κατανομή του σε σχέση με τη βασική ενίσχυση και τα λεγόμενα περιβαλλοντικά μέτρα και τα οικολογικά σχήματα. Να είμαστε συντονισμένες οι πολιτικές δυνάμεις” ζήτησε ο υπουργός Επικρατείας και έστρεψε τα βέλη του κατά των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης λέγοντας: “Ο λόγος για τον οποίον έγινε αυτή η κατανομή είναι γιατί οι Πράσινοι Οικολόγοι, οι Αριστεροί και οι Σοσιαλιστές πίεζαν να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη και επιθετικότερη περιβαλλοντική προσαρμογή […] Έρχονταν οι κυβερνήσεις και ζητούσαν πιο αργό ρυθμό, αλλά ήταν πάρα πολύ επιθετικά τα κόμματα τότε”. Και, εν κατακλείδι, “να συμφωνήσουν τα πολιτικά κόμματα να έχουμε όλοι μαζί μια στρατηγική στόχευση, θα χαρώ πολύ που ο κ. Κασσελάκης θα αναθεωρήσει τη στάση αυτή”.

Αλλάζοντας θέμα και με αφορμή τις κυριακάτικες διαδηλώσεις κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ο Μ. Βορίδης παρατήρησε εισαγωγικώς ότι “οι πολίτες έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν, θα πουν την άποψή τους”. Και προσέθεσε: “Δεν είναι κανείς αφελής στην κυβέρνηση”, δηλαδή ο πρωθυπουργός ο οποίος υποστηρίζει τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία γνωρίζει ότι η θέση της Εκκλησίας είναι διαφορετική, όπως και ότι ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας διαφωνεί.

Σε σχέση με τη συνταγματικότητα ή μη του νομοσχεδίου, επεσήμανε πως υπάρχουν δύο όργανα, τα οποία κρίνουν τα θέματα αντισυνταγματικότητας: η Βουλή και το Συμβούλιο της Επικρατείας. “Όλοι οι υπόλοιποι λέμε τις απόψεις μας […] η γνώμη μου είναι γνώμη μου, αλλά εκεί θα κριθούν τα θέματα αυτά”.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γρεβενά: Αγρότες του μπλόκου έδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους στην Κεραμέως

Μητσοτάκης – εβδομαδιαία ανασκόπηση: Tην Τρίτη η συνάντηση μου με τους αγρότες με ανοιχτούς δρόμους

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας