Ανοίγει ο δρόμος για την (ευρισκόμενη υπό καθεστώς εκκαθάρισης) ΠΑΕ ΑΕΚ να εκχωρήσει απαιτήσεις που έχει από τον Μάκη Ψωμιάδη στο Δημόσιο, μετά την πρόταση τροπολογίας που κατέθεσαν χθες στη Βουλή πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση για την τροπολογία (από τους Δ. Στρατούλη, Δ. Γάκη, Αν. Κουράκη, Γ. Πάντζα και Στ. Σαμοΐλη) κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών («κώδικας κοινωφελών περιουσιών, σχολαζουσών κληρονομιών και λοιπές διατάξεις») και προβλέπεται να συζητηθεί στο Β’ θερινό τμήμα της Βουλής που ξεκινά τις εργασίες του στις 27 Αυγούστου. Κινείται στη λογική της προάσπισης των συμφερόντων του Δημοσίου και του ΙΚΑ σε σχέση με την υπόθεση Ψωμιάδη και επιτρέπει στο Δημόσιο να υποκαταστήσει την ΠΑΕ ΑΕΚ (μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης) και ως πολιτικώς ενάγων στα ποινικά δικαστήρια κατά του Ψωμιάδη και της οικογενείας του, τόσο στη δίκη που αναβλήθηκε για τις 18 Σεπτεμβρίου όσο και σε άλλες δίκες που εκκρεμούν.
Τα ρίχνουν στην τρόικα
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», το υπουργείο Οικονομικών ανεπίσημα ρίχνει το βάρος στην… τρόικα για αποδοχή ή μη τροπολογιών. Ωστόσο από έγκυρη πηγή τονίστηκε ότι η τροπολογία της 30ής Ιανουαρίου που δίνει τη δυνατότητα στις ΠΑΕ να εκκαθαρίζονται μέσα σε 3 μήνες (από τους 30 που ίσχυε ώς τότε) δεν είχε τεθεί υπ’ όψιν της τρόικας. Επιπροσθέτως, εκπρόσωποι της τρόικας δεν κρύβουν την ενόχλησή τους που η τροπολογία του Ιανουαρίου δεν προνόησε τουλάχιστον για την προστασία των συμφερόντων των πιστωτών και ιδιαίτερα του Δημοσίου και των ασφαλιστικών οργανισμών σε περιπτώσεις τέτοιων γρήγορων εκκαθαρίσεων.
Οι 5 βουλευτές με την προτεινόμενη τροπολογία τονίζουν πως «αποκαθίσταται η δυνατότητα διεκδίκησης από το Δημόσιο και της είσπραξης τελεσίδικα αναγνωρισμένων ή επιδικασθεισών απαιτήσεων ΠΑΕ κατά τρίτων, σε εξόφληση ισόποσων υποχρεώσεων αυτών των ΠΑΕ προς το Δημόσιο και το ΙΚΑ» οι οποίες λόγω της ταχείας εκκαθάρισης «δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο χρόνο που διαρκούν οι ανοιγείσες δικαστικές και νομικές διαδικασίες μέχρι να τελεσφορήσουν, ήτοι μέχρι να καταλήξουν στην είσπραξη των οφειλομένων σε αυτές και/ή την ποινική τιμωρία των υπαιτίων οικονομικών εγκλημάτων σε βάρος τους καθώς, ιδιαίτερα, στην τελευταία αυτή περίπτωση, η διαγραφή μιας ΠΑΕ από το ειδικό μητρώο ανωνύμων εταιρειών και η λύση της στερεί τη δυνατότητα διεκδίκησης των απαιτήσεών της κατά τρίτων και της εκ του προϊόντος της ικανοποίηση του Δημοσίου και του ΙΚΑ, ιδιαίτερα όταν δεν υφίστανται άλλα επαρκή για την ικανοποίηση του Δημοσίου και του ΙΚΑ περιουσιακά στοιχεία».
Και προτείνουν σε περιπτώσεις ειδικής εκκαθάρισης ΠΑΕ έπειτα «από αίτηση του νομικού προσώπου, που γίνεται δεκτή με απόφαση του υπουργού των Οικονομικών, να αποδέχεται αντί καταβολής, κατ’ άρθρο ΑΚ464, την εκχώρηση προς αυτά (σ.σ. Δημόσιο και ΙΚΑ) απαιτήσεων του υπό ειδική εκκαθάριση νομικού προσώπου από σύμβαση ή αδικοπραξία, περιλαμβανομένης της απαίτησης ηθικής βλάβης, με μόνη προϋπόθεση αυτές να έχουν αναγνωριστεί ή επιδικαστεί προς το ειδικά εκκαθαριζόμενο νομικό πρόσωπο με βάση τελεσίδικη ή τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις…».
Τονίζεται τέλος πως «μετά την αναγγελία της εκχώρησης στον οφειλέτη, το Δημόσιο και/ή το ΙΚΑ υπεισέρχονται αυτομάτως και εκ του νόμου στη θέση και τα δικαιώματα του εκχωρητή, δυνάμενα να παρίστανται και ως πολιτικώς ενάγοντες κατά των οφειλετών των εκχωρουμένων απαιτήσεων σε κάθε ποινική δίκη σχετική με αδίκημα από το οποίο προέρχονται οι εκχωρηθείσες απαιτήσεις, υπεισερχόμενα αλλά και κτώντα εκ του νόμου την ιδιότητα του πολιτικώς ενάγοντος κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης νόμου».