3:39 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Στον εισαγγελέα το πόρισμα-«κόλαφος» για τα σκάνδαλα στον ΟΚΑΝΑ

Στον εισαγγελέα το πόρισμα-«κόλαφος» για τα σκάνδαλα στον ΟΚΑΝΑ

Την υπόθεση με τη σκανδαλώδη διαχείριση στον ΟΚΑΝΑ και τη μαύρη τρύπα πολλών εκατομμυρίων που εντοπίστηκε στον Οργανισμό από τους επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ αναλαμβάνει σήμερα ο εισαγγελέας.

mallioriΌπως αναφέρει το σχετικό πόρισμα το ζήτημα αυτό προέκυψε επί της θητείας της Μένης Μαλλιώρη, με αποτέλεσμα να οδηγήσει και στην παραίτηση της, έπειτα από ένα πεντάμηνο συνεχόμενων συγκρούσεων με την αρμόδια υφυπουργό Υγείας Ζέττα Μακρή, η οποία και αποκάλυψε το θέμα αυτό και έχει ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη προ καιρού με μηνυτήρια αναφορά.

Την δικαστική διερεύνηση μιας νέας υπόθεσης θα ζητήσει επιπλέον από τον εισαγγελέα η Ζ. Μακρή, όσον αφορά ένα έργο για την «οργάνωση και λειτουργία θεραπευτικής μονάδας χορήγησης υποκατάστατων στις φυλακές Κορυδαλλού και Πάτρας για κρατούμενους παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών (υπόδικους-κατάδικους)», με προϋπολογισμό 2.202.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα των επιθεωρητών «ο ΟΚΑΝΑ παραπλάνησε, δια των παραλείψεων του γενικού διευθυντή και της προέδρου του, την ειδική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας ότι υλοποιεί το έργο, (ενώ δεν μπορούσε λόγω της μη έκδοσης της απαιτούμενης ΚΥΑ) και έλαβε μάλιστα και κονδύλια για δαπάνες που είχαν κριθεί επιλέξιμες, ενώ η πράξη δεν λειτουργούσε».

makriΜε την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η υφυπουργός Υγείας για την οικονομική διαχείριση του ΟΚΑΝΑ, ζητά επίσης τη διερεύνηση και τον έλεγχο της νομιμότητας διάθεσης εκατομμυρίων ευρώ, που προορίζονταν αποκλειστικά για τις ανάγκες των Κέντρων Πρόληψης (5,5 εκ ευρώ), με αποφάσεις του υπουργείου Υγείας.

Με αδιαφανείς διαδικασίες φαίνεται να διατέθηκε το ποσό αυτό σε σκοπούς που δεν προέβλεπε προγραμματική σύμβαση που είχε συνάψει ο ΟΚΑΝΑ με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Παράλληλα, ζητήθηκε η διερεύνηση των σκοπών, των παραστατικών αλλά και των διαδικασιών που ακολούθησε ο ΟΚΑΝΑ στη διαχείριση των 10,2 εκ ευρώ που έλαβε από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η έκθεση των επιθεωρητών προτείνει τη διενέργεια ειδικού – διαχειριστικού οικονομικού ελέγχου συνολικής οικονομικής διαχείρισης του ΟΚΑΝΑ., πέραν δηλαδή των 10,2 εκ ευρώ, για τα έτη 2011-2012, με ενδελεχή έλεγχο όλων των διαδικασιών ανάληψης υποχρέωσης, προκηρύξεων διαγωνισμών, συμβάσεων, παραδοτέων, αναδόχων για όλες τις δαπάνες του ΟΚΑΝΑ.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας