Ένα διεθνές ανακριτικό γραφείο επιφορτισμένο με τη διερεύνηση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ανοίγει τη Δευτέρα στη Χάγη. Aυτό είναι το πρώτο βήμα προς την τελική δημιουργία ενός δικαστηρίου που θα δικάσει Ρώσους ηγέτες, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Το Διεθνές Κέντρο για τη Δίωξη του Εγκλήματος της Επίθεσης κατά της Ουκρανίας (ICPA) συγκεντρώνει εισαγγελείς από το Κίεβο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ και από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC).
Αυτή η μορφή δίωξης έχει ως αποστολή τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και τη διερεύνηση. Θεωρείται ως το πρώτο βήμα πριν από τη δημιουργία ενός ειδικού δικαστηρίου για να κρίνει τους ανώτατους Ρώσους αξιωματούχους για την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Στο πλαίσιο των εγκαινίων του ICPA, θα διοργανωθεί συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία της Eurojust, της δικαστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Χάγη, στις 09:15 GMT.
Σε αυτή τη συνέντευξη Τύπου, συμμετέχουν ο Γενικός Εισαγγελέας της Ουκρανίας, Andrii Kostin, ο Εισαγγελέας του ΔΠΔ, Karim Khan, ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, Kenneth Polite, και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης, Didier Reynders, Eurojust.
Τα αιτήματα για τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου αφιερωμένου στον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν πολλαπλασιαστεί, καθώς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) δεν έχει δικαιοδοσία να κρίνει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.
Τον Μάρτιο, το ΔΠΔ, που εδρεύει επίσης στη Χάγη, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης στο όνομα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την υποτιθέμενη απέλαση ουκρανών παιδιών.
Η Ουκρανία ασκεί συνεχώς πιέσεις για τη δημιουργία ενός ειδικού δικαστηρίου μετά την ανακάλυψη εκατοντάδων σορών μετά την απόσυρση, τον Απρίλιο του 2022, των ρωσικών στρατευμάτων από την ουκρανική πόλη Bucea, που βρίσκεται κοντά στο Κίεβο.
Η διεθνής υποστήριξη για αυτήν την προσέγγιση αυξήθηκε και τον Φεβρουάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη δημιουργία του ICPA. Οι Βρυξέλλες δήλωσαν ότι αυτό το κέντρο έχει ως «απώτερο στόχο την προσαγωγή στη δικαιοσύνη των υπευθύνων για την εισβολή» στην Ουκρανία.
Το περίπλοκο ζήτημα της λειτουργίας ενός τέτοιου δικαστηρίου παραμένει σε εκκρεμότητα. Η Ουκρανία είναι ευνοϊκή για την απόκτηση ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αλλά αρκετοί δυτικοί υποστηρικτές του Κιέβου φοβούνται ότι αυτή η πρωτοβουλία στερείται διεθνούς υποστήριξης και συνηγορούν για ένα υβριδικό δικαστήριο που θα αποτελείται από δικαστές Ουκρανίας και άλλων εθνικοτήτων.