Ακόμη μία θετική συνεδρίαση (6η κατά σειρά στις τελευταίες επτά) συμπλήρωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να παραμένουν στο «τιμόνι», οδηγώντας την ελληνική αγορά άνω των 1.230 μονάδων για πρώτη φορά από τις 18 Σεπτεμβρίου.
Τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα, σε συνδυασμό με τις ελπιδοφόρες επιχειρηματικές εξελίξεις και το βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό, αποτέλεσαν τα βασικά «καύσιμα», τα οποία σιγά – σιγά γεννούν προσδοκίες για ένα year-end-rally.
Στο ταμπλό, τώρα, η Aegean πέταξε στο +5% και τα 11,3 ευρώ, επιστρέφοντας στο club των εισηγμένων με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ, μετά το κλείσιμο της τελευταίας εκκρεμότητας από την πανδημική κρίση (επαναγορά των warrants έναντι 85 εκατ. ευρώ). Από εκεί και πέρα, οι τράπεζες κέρδισαν έως και +3%, ενώ ΔΕΗ και Jumbo ακολούθησαν τουλάχιστον στο +2%, ανακάμπτοντας στα 10 και 26 ευρώ, αντίστοιχα.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αξιοσημείωτη άνοδο κατά 1,44% και διαμορφώθηκε στις 1.237,37 μονάδες, κερδίζοντας περισσότερες από 17 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.219,77 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 11 μονάδες (από 1.226,85 έως 1.237,38 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 63 εκατ. ευρώ.
Κέρδη έως 3% στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης προσέγγισε το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων (αγνοείται από τις 5/9), καθώς τη Δευτέρα τερμάτισε στο +2,36% και τις 998 μονάδες.
Η μετοχή της Alpha Bank, ενδεικτικά, ενισχύθηκε δυναμικά στο +3% και το 1,48 ευρώ, εν όψει της ολοκλήρωσης της διαδικασίας αποεπένδυσης του 9% του δημοσίου. Στο +2,7% και τα 2,98 ευρώ ακολούθησε η μετοχή της Πειραιώς, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύτηκε στο +2,0% και τα 5,61 ευρώ, καθώς τις επόμενες ημέρες ξεκινά η διάθεση ενός ποσοστού έως 25%. Τέλος, η μετοχή της Eurobank αυξήθηκε στο +2% και το 1,55 ευρώ.
Alpha Bank +2,94% 1,487 ευρώ
Eurobank +1,97% 1,55 ευρώ
Εθνική Τράπεζα +2,00% 5,61 ευρώ
Πειραιώς +2,75% 2,986 ευρώ
Τι συνέβη στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,56% και 3.027 μονάδες), η μετοχή της Aegean «πέταξε» στο +5% και τα 11,3 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από την απόφαση της διοίκησης να επαναγοράσει τα warrants του δημοσίου, καταβάλλοντας το ποσό των 85,4 εκατ. ευρώ και κλείνοντας την εκκρεμότητα της πανδημικής κρίσης. Από εκεί και πέρα, κέρδη άνω του 3% εμφάνισαν οι μετοχές των Jumbo – Quest – ΔΕΗ, ενώ τουλάχιστον στο +1% ανήλθε η άνοδος για τις Motor Oil, Viohalco και Titan. Ταυτόχρονα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διευρύνθηκε στο +2,5% και η Ελλάκτωρ στο +5,9%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,65% και 2.071 μονάδες), η μετοχή της Intrakat συνέχισε σε υψηλό 13ετίας, φλερτάροντας με τα 3,5 ευρώ (+3,8% και 3,48 ευρώ). H μετοχή της Intracom ενισχύθηκε στο +2,3% και τα 2,19 ευρώ, με τη μετοχή της Κρι Κρι εκτοξεύεται στο +3,2% και το 8,3 ευρώ. Την ίδια στιγμή, έως το +3% καθορίστηκε η μεταβολή για τις Αλουμύλ, Τεχνική Ολυμπιακή και BriQ. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΑΒΑΞ υποχώρησε κατά 1,7%.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 81 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 27 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 13 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 83,9 δισ. ευρώ.
Προς year-end-rally;
Μετά το +3,4% της προηγούμενης εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αθηνών θέλει να δώσει συνέχεια στο θετικό momentum και να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο το βελτιωμένο κλίμα στις διεθνείς αγορές, όπου οι επενδυτές επιτέλους «βλέπουν» το τέλος της περιόδου των υψηλών επιτοκίων.
Ο Γενικός Δείκτης ήδη υπερέβη τις 1.230 μονάδες, έχοντας περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τη διόρθωση του Αυγούστου – Οκτωβρίου, ενόσω η εγχώρια ειδησεογραφία παρέχει αξιοσημείωτα στηρίγματα, προωθώντας το σενάριο του year-end-rally. Μην ξεχνάμε ότι το υψηλός έτους βρίσκεται στις 1.345 μονάδες.
Τα εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου αποδεικνύονται ιδιαιτέρως ανθεκτικά, με την αγορά να περιμένει και τις ανακοινώσεις των Εθνική Τράπεζα – Eurobank – Titan, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για την Τρίτη. Τις προηγούμενες ημέρες, δε, είχαν προηγηθεί τα απολύτως ικανοποιητικά μεγέθη των Τέρνα Ενεργειακή, Mytilineos, ΟΛΠ, Coca – Cola και ΕΛΠΕ.
Την ίδια στιγμή, η διαδικασία της αποεπένδυσης του ΤΧΣ στις ελληνικής τράπεζες συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, καθώς μέσα στην εβδομάδα ολοκληρώνεται η διάθεση του 9% της Alpha Bank στην UniCredit. Αμέσως μετά ακολουθεί το πρώτο πακέτο στην Εθνική Τράπεζα (έως 25%), ενώ την άνοιξη η διαδικασία θα κλείσει με το 27% της Πειραιώς.
Από εκεί και πέρα, αξιοσημείωτη είναι και η βελτίωση της διεθνούς ψυχολογίας, καθώς η Federal Reserve στέλνει σήμα περί πιθανής ολοκλήρωσης των επιτοκιακών αυξήσεων, κάτι που οδηγεί σε μεγάλη αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.
Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας υποχωρεί κάτω του ψυχολογικού ορίου του 4%, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο. Σε πτωτική τροχιά τελεί και το κόστος δανεισμού σε ΗΠΑ, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία κ.α.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, μην ξεχνάμε ότι οι προκλήσεις εξακολουθούν να ελλοχεύουν, απειλώντας την πορεία ανάκαμψης των διεθνών αγορών.
Η κρίση στη Μέση Ανατολή αποτελεί μια σταθερή πηγή κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία, ενώ στην Ευρώπη επανέρχεται ο φόβος της ύφεσης (συρρίκνωση 0,1% στο ΑΕΠ του γ’ τριμήνου), ο οποίος μπορεί να ενταθεί σε περίπτωση μιας νέας ανάφλεξης στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.
Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 444 μονάδες, καθώς οι μεταβολές στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν ξεπερνούν το +/- 0,30%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones κερδίζει μόλις 30 μονάδες, κάνοντας μια «παύση» μετά την καλύτερη εβδομάδα του 2023.
Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται σε θετικό έδαφος, εν μέσω της δέσμευσης του OPEC+ για μείωση της παραγωγής. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +1,71% και τα 81,8 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +1,47% και τα 86,1 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -0,38% και τα 1.991 δολάρια ανά ουγγιά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΥΠΕΘΟ: Λόγω φοροδιαφυγής, μισθωτοί και συνταξιούχοι πληρώνουν περισσότερους φόρους
ΣτΕ: «Όχι» στα αναδρομικά των βουλευτών – Ποιοι είχαν προσφύγει
Πηγή: protothema.gr