Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024

Νέες SOS εφαρμογές με κουμπιά πανικού!

Μεγάλη και δυσαναπλήρωτη παραμένει η ανάγκη στην κοινωνία για την πρόληψη, την έγκαιρη παρέμβαση και την άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών βίας (οπαδικής, μεταξύ ανηλίκων, μεταξύ ενηλίκων, ενδοοικογενειακής) και εκφοβισμού, που δυστυχώς λαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Αφορούν την πρόληψη της βίας και του εκφοβισμού, καθώς και την έγκαιρη αντιμετώπιση των τροχαίων ατυχημάτων


Από μέρα σε μέρα μαθαίνουμε για νέα περιστατικά, συχνά ανατριχιαστικά που συμβαίνουν σε κάθε γειτονιά της χώρας μας, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει ότι η βία σήμερα δεν είναι ταξική, όπως κάποτε συνέβαινε στην Αμερική στις (ταραγμένες) γειτονιές του Μπρονξ.

Παρέμβαση

Η συμβολή της τεχνολογίας στην πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων νοσηρών φαινομένων είναι καθοριστική, γιατί μέσω της τεχνολογίας μπορούν να ειδοποιηθούν άμεσα οι Αρχές και να παρέμβουν την κατάλληλη στιγμή.

Οι νέες εφαρμογές που βρίσκονται υπό ανάπτυξη, και δεν είναι ακόμα έτοιμες για μαζική χρήση, στοχεύουν και στα ίδια τα θύματα τέτοιων αποτρόπαιων πράξεων αλλά και στους πολλούς –τους παρατηρητές οι οποίοι μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο μεταφέροντας άμεσα την πληροφορία για ανάγκη παροχής βοήθειας στην Αστυνομία. Όπως αναφέρει ο συγκοινωνιολόγος Νότης Παρασκευόπουλος, Project Manager της ελληνικής startup CNOS, βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχεδιασμοί δύο νέων κουμπιών πανικού για τα κινητά τηλέφωνα, για την πρόληψη της βίας και του bullying. Ο κ. Παρασκευόπουλος δεν είναι ένας τυχαίος συγκοινωνιολόγος. Είναι ο άνθρωπος που σχεδίασε τον Δακτύλιο της Αθήνας πριν από 40 χρόνια και όπως μας εξηγεί πρόκειται για εφαρμογές που ενεργοποιούνται χωρίς τηλεφώνημα – μόνο με το πάτημα ενός panic button από τον παρατηρητή ο οποίος βλέπει ή ακούει να εξελίσσεται κοντά του ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, ή γίνεται μάρτυρας οπαδικής βίας στον δρόμο ή στο γήπεδο ή σε πλατεία, ή εκφοβισμού σε σχολείο ή οπουδήποτε μέσα στην πόλη. Είναι σημαντικό η προειδοποίηση, το σινιάλο SOS προς την Αστυνομία να στέλνεται χωρίς να προϋποθέτει κλήση σε τηλέφωνο, γιατί αν για παράδειγμα είσαι μέσα στο γήπεδο και δεις μια συμπλοκή μπροστά σου, θα σε δουν αν πάρεις τηλέφωνο και ενδέχεται να κινδυνέψεις και εσύ ο ίδιος που θέλησες να βοηθήσεις. Ενώ με το κουμπί πανικού η βοήθεια προσφέρεται διακριτικά, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τον παρατηρητή που ειδοποιεί τις Αρχές.

πανικού

Ειδοποιήσεις

Παράλληλα, η ομάδα του συγκοινωνιολόγου – Project Manager της ελληνικής startup CNOS έχει σε εξέλιξη και άλλη μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που αφορά την έγκαιρη αντιμετώπιση των τροχαίων συμβάντων. Όταν ένας οδηγός βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση ή εμπλακεί σε ατύχημα θα μπορεί με μια κλήση να ειδοποιείται αυτόματα το ΕΚΑΒ ή η Αστυνομία και να φαίνεται ταυτόχρονα σε αληθινό χρόνο η θέση του οδηγού στον χάρτη.
Τέτοιου είδους apps, εύκολα στη χρήση, αποτελούν μεγάλη διευκόλυνση για την κοινωνία, αλλά για να έχουν την προσδοκώμενη επιτυχία θα πρέπει να δουλεύουν σαν ελβετικό ρολόι όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας και να υπάρχει άμεση ανταπόκριση των Αρχών στο «κάλεσμα» των πολιτών. Αυτό φυσικά προϋποθέτει την επαρκή επάνδρωσή τους, που είναι ένα μεγάλο ζήτημα, με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους να έχει εξαγγείλει 800 προσλήψεις για την ενδυνάμωση του ΕΚΑΒ, όμως τα αστυνομικά τμήματα παραμένουν αποδυναμωμένα.

Η πρόσφατη επίθεση νεαρού εξαρτημένου από τα ναρκωτικά σε εστιατόριο – καφετέρια στο κέντρο της Κηφισιάς απόγευμα καθημερινής, όπου ο δράστης με ένα τεράστιο κουζινομάχαιρο επιτέθηκε και τραυμάτισε εργαζόμενο του καταστήματος, σόκαρε τους δημότες και ανέδειξε (για ακόμα μία φορά) την υποστελέχωση του παρακείμενου αστυνομικού τμήματος Κηφισιάς.

Το συγκεκριμένο τμήμα βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 150 μέτρων από το σημείο της επίθεσης και διαθέτει μόλις το 50% του προσωπικού που θα έπρεπε να έχει. Τον νεαρό δράστη κατεδίωξαν πολίτες και ο τραυματίας σερβιτόρος σώθηκε γιατί απέναντι από το εστιατόριο υπάρχει φαρμακείο, όπου τον μετέφεραν και του σταμάτησαν την αιμορραγία από τα αλλεπάλληλα τραύματα που είχε δεχτεί στο πρόσωπο, τα πόδια και τα χέρια.

Η έξαρση της εγκληματικότητας και της βίας -με πρωταγωνιστές συχνά ανηλίκους ή νεαρούς ενηλίκους στα βόρεια και τα νότια προάστια- τρομάζει και γι’ αυτό άλλωστε στην Κηφισιά πολλοί γονείς έχουν αποφασίσει να αντιδράσουν σε αυτό το ανησυχητικό φαινόμενο. Έτσι με επικεφαλής τον Κύρο Ασφή έχουν δημιουργήσει την ομάδα (ενεργών πολιτών) Kifissia Watch. Πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία γονέων – κατοίκων Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας και Εκάλης που περιπολούν στις γειτονιές του Δήμου Κηφισιάς συγκεκριμένες ημέρες και ώρες και διακριτικά επιβλέπουν εάν υπάρχουν άτομα που κινούνται ύποπτα ή εμπλέκονται σε επιθέσεις. Εφόσον δουν κάτι ύποπτο ειδοποιούν αμέσως την Αστυνομία – οι ίδιοι δεν προβαίνουν σε καμία κίνηση. Άλλωστε είναι γνωστό και από τους κανόνες της ναυαγοσωστικής ότι δεν μπορείς να βοηθήσεις κανέναν αν πρώτα δεν διασφαλίσεις τη δική σου προστασία και σωματική ακεραιότητα.

βίας
Ο Κύρος Ασφής, ενεργός πολίτης του Δήμου Κηφισιάς, έχει δημιουργήσει μαζί με κατοίκους του δήμου την ομάδα Kifissia Watch, με γονείς οι οποίοι κάνουν διακριτικά περιπολίες στις γειτονιές και αν δουν κάτι ύποπτο ειδοποιούν την Αστυνομία

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κλειστοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας για την πορεία διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου

Πέθανε η 16χρονη που είχε πέσει σε κώμα μετά από κοκτέιλ ναρκωτικών

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ