19:48 Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Αχμαντινεζάντ: «Ο στόχος μας είναι η εγκαθίδρυση της δικαιοσύνης παντού»

Αχμαντινεζάντ: «Ο στόχος μας είναι η εγκαθίδρυση της δικαιοσύνης παντού»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε συνομιλίες στη Μόσχα με το Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, που θα είναι Πρόεδρος του Ιράν μέχρι τις 3 Αυγούστου.

Πριν την επίσκεψη του στο Κρεμλίνο ο Ιρανός Πρόεδρος συναντήθηκε με μερικούς Ρώσους πολιτικούς αναλυτές και εμπειρογνώμονες. Η «Φωνή της Ρωσίας» δημοσιεύει αποσπάσματα από τη συνέντευξη με τον Πρόεδρο του Ιράν.

Κύριε Πρόεδρε, πως εκτιμάτε τα γεγονότα στη Συρία;

– Πρώτον, όλοι οι λαοί έχουν το δικαίωμα στο σεβασμό. Οι λαοί οι ίδιοι πρέπει να επιλέγουν τους ηγέτες τους. Οι κυβερνήσεις, οι οποίες ανεβαίνουν στην εξουσία με τη βοήθεια ξένων κρατών, είναι βραχύβιες. Η θέση μας έναντι της Συρίας συνίσταται στο ότι εμείς υποστηρίζουμε την εθνική ανακωχή και τις ελεύθερες ανεξάρτητες εκλογές.

Το δεύτερο αφορά τη στρατηγική των δυτικών χωρών και των πραγματικών στόχων τους. Αυτές έχουν σαν γνώμονα τα σχέδιά τους, τα οποία αποκαλούν οικοδόμηση μιας «Νέας Μέσης και Εγγύς Ανατολής». Όμως στην πραγματικότητα, οι δυτικές χώρες δεν θέλουν μια ειρηνική διευθέτηση στη Συρία. Διότι μια τέτοια ασταθής κατάσταση τους συμφέρει. Θέλουν να αποσταθεροποιήσουν όχι μόνο τη Συρία, αλλά και το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη και την Τουρκία. Έχω πριν από λίγα χρόνια πει ότι στην Τουρκία θα δημιουργηθεί ένταση. Η Δύση δεν θέλει να υπάρχουν ισχυρά κράτη στην περιοχή της Μέσης και Εγγύς Ανατολής.

Άλλη μια ερώτηση αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η επίλυσή του θα επηρεάσει θετικά και τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν, καθώς και την κατάσταση γύρω από το Ιράν γενικά. Ποιεςείναι, κατατηνάποψήσας, οιπροοπτικές;

– Ήδη υπήρξαν περίοδοι, που θα μπορούσε να διευθετηθεί αυτό το ζήτημα. Όμως κανένα από τα μέρη, δυστυχώς, δεν επωφελήθηκε της ευκαιρίας. Διότι πίσω από αυτό κρύβεται ένα πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα, από το ίδιο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιραν. Υπάρχει η ιστορική αντιπαράθεση μεταξύ της Δύσης και του Ιράν. Την ίδια στάση έχει η Δύση και προς τα άλλα ανεξάρτητα κράτη. Πάνω από 100 χρόνια οι Άγγλοι και οι Αμερικανοί κάνουν κουμάντο στο Ιράν, γι΄αυτό η ανεξαρτησία του Ιράν δεν τους αρέσει. Ακριβώς αυτό το πρόβλημα της εκδήλωσης έχθρας από μέρους της Δύσης προς το Ιράν, στην πραγματικότητα, είναι πιο σημαντικό.

Πως μπορεί να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα;

– Επιδιώκουμε τη δημιουργία τέτοιου κόσμου, στον οποίο θα λαμβάνονταν υπόψη τα συμφέροντα και οι δυνατότητες όλων των χώρων. Αυτή η παγκόσμια τάξη, που υπάρχει εδώ και πάνω από 400 χρόνια, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των λαών. Ο στόχος μας είναι η εγκαθίδρυση της δικαιοσύνης σε όλο τον κόσμο.

Στις συνομιλίες στη Μόσχα πιθανότατα θα συζητήσατε τις λεπτομέριες της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας με τη Ρωσία. Πριν μερικά χρόνια είχε ανασταλεί το συμβόλαιο προμήθειας στο Ιράν ρωσικών πυραυλικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300. Ακόμα χρειάζεστε τέτοια όπλα;

– Δυστυχώς, αυτό είναι αλήθεια. Ωστόσο οι ομόλογοί μας στο στρατιωτικό τομέα σήμερα συζητούν μαζί αυτό το θέμα. Ελπίζω ότι εκείνη η περίπτωση δεν θα επηρεάσει τις κοινές προοπτικές σ΄αυτό τον τομέα. Σήμερα είμαι πολύ αισιόδοξος για τη στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία της Ρωσίας και του Ιράν.

πηγή: Η Φωνή στης Ρωσίας

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας