4:19 Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Αχμέτ Νταβούτοβλου: Ή μοιραζόμαστε τις πηγές ενέργειας, ή συζητάμε για δύο κράτη στην Κύπρο

Αχμέτ Νταβούτοβλου: Ή μοιραζόμαστε τις πηγές ενέργειας, ή συζητάμε για δύο κράτη στην Κύπρο

Για το δικαίωμα της Τουρκίας να κάνει έρευνες για πηγές ενέργειας στα ανοιχτά της Κύπρου, «με βάση τη συμφωνία που έκανε με το ψευδοκράτος» μίλησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, σημειώνοντας πως αν η ελληνοκυπριακή πλευρά διαφωνεί με αυτό, τότε θα πρέπει αν συζητηθεί το σενάριο των δύο κρατών.

«Η Τουρκία με βάση τη συμφωνία που έκανε με το ψευδοκράτος έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες φυσικού αερίου» στα ανοιχτά της Κύπρου και «αυτό το δικαίωμα θα το χρησιμοποιεί πάντα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός, κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι εκμεταλλεύεται μονομερώς τις πηγές ενέργειας στην Κύπρο.

«Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του Μπαρμπαρός, κανείς να μην προσπαθήσει να προκαλέσει κρίση», πρόσθεσε, ενώ τόνισε πως αν η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν δικαίωμα στις φυσικές αυτές πηγές που βρέθηκαν στον Νότο τότε πρέπει να συζητηθεί το σενάριο των δύο κρατών.

Ο κ. Νταβούτογλου, ανέφερε επίσης ότι όταν πρωτοξεκίνησαν αυτές οι εργασίες στις ελεύθερες περιοχές, τόσο ο Ντερβίς Έρογλου όσο και η τουρκική Δημοκρατία και το ψευδοκράτος πρότειναν, «να γίνουν από κοινού αυτές οι εργασίες. Προειδοποιήσαμε τη διεθνή κοινότητα και τις διεθνείς εταιρείες ενέργειας. Τους προειδοποιήσαμε ότι σε ‘’αυτές τις πηγές έχουν δικαιώματα και οι Τουρκοκύπριοι’’. Είπαμε να γίνουν εργασίες στο πλαίσιο μιας επιτροπής και οι πηγές αυτές να αποτελέσουν καταλυτικό ρόλο για την ειρήνη.

Από την άλλη η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε συνεχώς προσπάθειες να εκμεταλλευθεί μονομερώς αυτές τις πηγές και να έχει μονοπώλιο δικαιωμάτων. Περιμέναμε με υπομονή να ωριμάσουν αυτά, να βρεθεί λύση του Κυπριακού διά των διαπραγματεύσεων και να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Και μάλιστα κάναμε μια μεγάλη χειρονομία. Είπαμε ότι το νερό που θα φτάσει από την Ανατολία με αγωγό μπορεί να δοθεί και στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Δηλαδή εμείς ενώ είπαμε ότι μπορούμε να μοιραστούμε το καθαρό νερό που μας ανήκει χωρίς να περιμένουμε κανένα αντάλλαγμα, εκείνοι ισχυρίστηκαν ότι μόνο εκείνοι μπορούν να εκμεταλλευτούν και να εξορύξουν το φυσικό αέριο και τις πηγές ενέργειας στις οποίες έχουν δικαιώματα και οι Τουρκοκύπριοι».

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να συναντηθεί άμεσα με το Βρετανό πρωθυπουργό, μετά από αίτημα της Βρετανίας, και με αποκλειστικό θέμα τις τουρκικές προκλήσεις.

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας