9:28 Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Αχτσιόγλου: Οι επιλογές της κυβέρνησης μάς οδηγούν σε πολύ βαθιά ύφεση

Αχτσιόγλου: Οι επιλογές της κυβέρνησης μάς οδηγούν σε πολύ βαθιά ύφεση

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην “Κυριακάτικη Kontranews” επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας.

«Η κυβέρνηση, από την έναρξη της πανδημίας, έλαβε μέτρα ανεπαρκή και σε λάθος κατεύθυνση. Δεν στήριξε τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους μισθούς, τις θέσεις και τις σχέσεις εργασίας, το εισόδημα των νοικοκυριών. Οι επιλογές της αυτές ήδη πριν το δεύτερο lockdown οδήγησαν σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο: δεκάδες χιλιάδες νέοι άνεργοι, μικρές επιχειρήσεις καταχρεωμένες και έτοιμες για λουκέτα, φτωχοποίηση των νοικοκυριών που έχασαν ήδη από την πρώτη φάση 4 δισ. του διαθέσιμου εισοδήματός τους, δραματική μείωση των μισθών», τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.

Παράλληλα, σχολίασε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης: «Συνεχίζει τα ίδια μέτρα που παράγουν το αδιέξοδο: Επιδότηση της ανεργίας -με ένα πενιχρό επίδομα- αντί για στήριξη της εργασίας, επιστρεπτέα προκαταβολή -δάνειο δηλαδή,  την οποία δεν λαμβάνει η πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων, προγράμματα ελαστικοποίησης εργασίας και μειωμένων μισθών, αποκλεισμός των επαγγελματιών από τον τραπεζικό δανεισμό και τη ρευστότητα, ανύπαρκτη στήριξη σε ολόκληρους κλάδους όπως ο πολιτισμός και ο αθλητισμός. Είναι ακριβώς λόγω αυτών των επιλογών που η χώρα μας θα έχει μια από τις πιο βαθιές υφέσεις στην Ευρώπη φέτος, παρότι εισήλθε πιο αργά στην πανδημική κρίση από τις άλλες χώρες, και που καταργείται η προοπτική ταχείας ανάκαμψης».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έγκαιρα κατέθεσε τις προτάσεις του για την οικονομία, τις επικαιροποιούσε μάλιστα διαρκώς, αλλά μιλά σε ώτα μη ακουόντων. Η κυβέρνηση χαμένη στον αυτοθαυμασμό και την αλαζονεία της δεν ακούει ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε την κοινωνία.

Επιμένουμε έστω και τώρα, στο και είκοσι -γιατί εκεί βρισκόμαστε- σε άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμες προσλήψεις, προσθήκη ΜΕΘ και επίταξη των ιδιωτικών, δωρεάν μαζικά τεστ στον πληθυσμό, στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης με μόνιμες προσλήψεις και μέτρα αποσυμφόρησης των τάξεων, με προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών στους μαθητές».

«Η Ελλάδα πήρε μικρό ποσό από το πρόγραμμα SURE»

«Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα πήρε πολύ μικρό ποσό σε σχέση με άλλες χώρες παρόμοιου σχηματισμού της αγοράς εργασίας και τούτο παρά το γεγονός ότι έχουμε την υψηλότερη ανεργία στην ΕΕ. Ενδεικτικά σας λέω ότι η Πορτογαλία έλαβε 5,9 δισ. από το ίδιο πρόγραμμα. Η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν κυριολεκτικά απούσα από τη συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δεν διεκδίκησε τίποτα

Η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει αυτές τις πολιτικές μη στήριξης των μικρών επιχειρήσεων και επίθεσης στην εργασία από λάθος, από ανικανότητα ή από ανεπάρκεια. Αυτό είναι σαφές. Η κυβέρνηση υλοποιεί το στρατηγικό της σχέδιο, το οποίο εξάλλου περιγράφεται ανοιχτά και στην έκθεση Πισσαρίδη. Απλώς με αφορμή την πανδημία επιταχύνει τις παρεμβάσεις της. Το στρατηγικό της σχέδιο είναι η αναδιάρθρωση της αγοράς σε βάρος των εργαζομένων, των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο τη συσσώρευση υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και τη δημιουργία φθηνού πλήρως ελαστικοποιημένου εργατικού δυναμικού»

Για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Τα κόμματα της αριστεράς και τίμησαν την επέτειο του Πολυτεχνείου και τήρησαν τα υγειονομικά μέτρα προστασίας. Αυτή που δεν τήρησε τα μέτρα ήταν η κυβέρνηση, η οποία με εντολή του κ. Χρυσοχοΐδη κατέβασε χιλιάδες αστυνομικούς στον δρόμο δημιουργώντας μία υγειονομική βόμβα στο κέντρο της Αθήνας.

Διαβάστε επίσης                                            Αχτσιόγλου Αχτσιόγλου

Αχτσιόγλου για Σταϊκούρα: “Αυτοθαυμάζεται πανηγυρικά”

Έ. Αχτσιόγλου: Τα αναδρομικά των συνταξιούχων να καταβληθούν άμεσα και ακέραια

 

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας