22:17 Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Αχτσιόγλου: "Ζωντανός ΕΔΟΑΕΠ, μόνο με επιπλέον εργοδοτικές εισφορές!"

Αχτσιόγλου: "Ζωντανός ΕΔΟΑΕΠ, μόνο με επιπλέον εργοδοτικές εισφορές!"
  • Πριν περάσουν 24 ώρες από την υπερψήφιση των αλλαγών στο καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ, η υπουργός Εργασίας προέβη σε ανακοινώσεις
  • Η Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε και επίσημα πως ο ΕΔΟΕΑΠ θα συνδεθεί και με τον ΕΟΠΥΥ και πως πρόκειται για πολιτική απόφαση
  • Θεσμοθετείται η επιπλέον εργοδοτική εισφορά 2% επί του κύκλου εργασιών του κάθε εργοδότη

«Ο ΕΔΟΕΑΠ διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο παροχών υγείας! Είναι πολιτική απόφαση αυτής της κυβέρνησης, λοιπόν, αυτές οι δομές να παραμείνουν ζωντανές. Βρισκόμαστε σε μια διαρκή επικοινωνία με τον ΕΟΠΥΥ, που στόχο έχει να μπορέσουν να ανοίξουν αυτές οι μονάδες και να παρέχουν φροντίδες υγείας και στους υπόλοιπους ασφαλισμένους της χώρας».

Τα λόγια αυτά ανήκουν στην υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία από το βήμα της βουλής ξεκάθαρα εξήγησε πως για να επιβιώσει ο ΕΔΟΕΑΠ θα πρέπει να ανοίξει τις «ιατρικές του… αγκάλες» και σε πολίτες άλλων, μη ειδησεογραφικών ειδικοτήτων

Αναφερόμενη στη θεσμοθέτηση του 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων ΜΜΕ, η κ. Αχτσιόγλου εξήγησε:  «Ο ΕΔΟΕΑΠ, για να παραμείνει βιώσιμος, είχε ανάγκη ενός επιπλέον πόρου, καθώς τα έξοδά του, οι δαπάνες του, ιδίως σε ό,τι αφορά την υγεία, ήταν υψηλότερες από αυτές που μπορούσαν να του διασφαλίσουν ακόμα και οι ίδιοι οι κανόνες των εισφορών. Επομένως, υπήρχε εκτεταμένη διαβούλευση μεταξύ των μερών για τη θεσμοθέτηση μιας επιπλέον εργοδοτικής εισφοράς, αυτό που βλέπετε στην τροπολογία ως 2% επί του κύκλου εργασιών. Θεσμοθετείται, λοιπόν, μια επιπλέον εργοδοτική εισφορά 2% επί του κύκλου εργασιών του κάθε εργοδότη, προκειμένου να διασφαλιστούν εκείνα τα έσοδα που είναι αναγκαία για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του Ταμείου. Όπως σας είπα, υπήρξαν εκτεταμένες διαβουλεύσεις περίπου εδώ και ενάμισι χρόνο για το ύψος ακριβώς αυτής της επιπρόσθετης εισφοράς. Κάποια στιγμή οι συζητήσεις ήταν για μια θεσμοθέτηση κοντά στο 4%. Εν τέλει, ως σημείο ισορροπίας διαφάνηκε αυτό του 2%, που έρχεται με τις ρυθμίσεις ως επιπλέον εργοδοτική εισφορά».

Αναφερόμενη στις εισφορές που προβλέπονται για εργαζόμενους και εργοδότες υπογράμμισε: «Ο ΕΔΟΕΑΠ ήταν ένα σχεδόν αρρύθμιστο τοπίο. Οι εργοδοτικές εισφορές ήταν μηδενικές. Στην πλειονότητά τους οι εργοδότες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης πλήρωναν μηδενικές εργοδοτικές εισφορές και για την υγεία και για την επικουρική ασφάλιση, τη στιγμή που στον υπόλοιπο κόσμο η εργοδοτική εισφορά είναι περίπου 8% και η εισφορά των εργαζομένων είναι περίπου 10% για υγεία και επικουρική ασφάλιση. Επομένως, με τις ρυθμίσεις που φέρνουμε σήμερα στη Βουλή επιβάλλονται οι ίδιοι κανόνες για τις εισφορές που ισχύουν για όλους τους εργοδότες και τους εργαζόμενους της χώρας: 2,5% στους εργαζόμενους και 4,5% στους εργοδότες για την υγεία, 3,5% και 3,5% και στους εργοδότες και στους εργαζόμενους για την επικουρική ασφάλιση. Οι ίδιοι κανόνες που υπάρχουν για όλους τους ασφαλισμένους της χώρας θα ισχύουν και για τους ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ και το πιο σημαντικό είναι ότι επιτέλους θεσμοθετείται εργοδοτική εισφορά, που μέχρι χθες δεν υπήρχε».

Η υπουργός Εργασίας δεν θα μπορούσε να μη σχολιάσει το αποτέλεσμα των εκλογών των μελών του ΕΔΟΕΑΠ: «Η καταστατική γενική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ με την ψηφοφορία που είχε αποφάσισε την τροποποίηση του καταστατικού. Στην ουσία εμείς σήμερα φέρνουμε στη Βουλή τις ρυθμίσεις, οι οποίες επικυρώνουν, εγκρίνουν αυτή την τροποποίηση του καταστατικού που με την συντριπτική τους πλειονότητα αποφάσισαν τα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ. Νομίζω πως είμαστε σε ένα σημείο ουσιαστικής τομής στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων του Τύπου, χωρίς διακρίσεις στα Μέσα, χωρίς διακρίσεις στους εργοδότες, χωρίς διακρίσεις στις επαγγελματικές κατηγορίες, ανεξάρτητα του είδους του Μέσου, ανεξάρτητα της προέλευσης των εργαζομένων. Όλοι θα διέπονται από τους ίδιους κανόνες, διαφανείς και ισότιμους, βάζοντας ένα τέρμα στους συντεχνιακούς διαχωρισμούς».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας