14:34 Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021
eReportaz

Live:

Αδήλωτα τετραγωνικά µε καπέλο 20% και διετές κοστούµι

Αδήλωτα τετραγωνικά µε καπέλο 20% και διετές κοστούµι

Οι Δήμοι φάνηκαν ανέτοιμοι λόγω και του κορωνοϊού να προχωρήσουν στον υπολογισμό των νέων χρεώσεων μετά τη δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών και το κράτος δίνει νέα προθεσμία σε όσους δεν είχαν δηλώσει μέχρι σήμερα τα αδήλωτα τετραγωνικά.
Η νέα προθεσμία είναι 31.12.2021 και φυσικά του χρόνου θα έρθει ο λογαριασμός για δύο έτη και με προσαύξηση 20% γι’ αυτούς που ήταν καθυστερημένοι. Έτσι το κράτος μπορεί να λέει ότι έδωσε όλα τα χρονικά περιθώρια λόγω πανδημίας, αλλά την ίδια στιγμή να δικαιολογεί τις καθυστερήσεις και την αδυναμία των δήμων να υπολογίσουν τα νέα τέλη.

Στην αιτιολογική έκθεση πάντως αναφέρεται πως με τη διάταξη παρέχεται εκ νέου έως τις 31.12.2021 δικαίωμα υποβολής δηλώσεων ή δηλώσεων ορθών στοιχείων για τον καθορισμό επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου δημοτών με διαγραφή του συνόλου των προστίμων που προκύπτουν από τις διαφορές τετραγωνικών μέτρων και με την υποχρέωση των δηλούντων να καταβάλουν τα τέλη που αντιστοιχούν στα ορθά τετραγωνικά μέτρα σε είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις, υπολογιζόμενα από 1.1.2020 μέχρι την ημερομηνία της δήλωσης, με πρόστιμο είκοσι τοις εκατό (20%) επί του ποσού που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος, με εξαίρεση τις οφειλές που προκύπτουν από διαφορές ως προς την επιφάνεια του ακινήτου ή τη χρήση του.

Σε σχέση με τα ισχύοντα προβλέπονται τα ακόλουθα:

α. Επιτρέπεται η υποβολή των εν λόγω δηλώσεων το αργότερο μέχρι τις 31.12.2021.
β. Διαγράφεται το σύνολο των προστίμων που προκύπτουν από τις διαφορές τετραγωνικών μέτρων για τους υπόχρεους που θα υποβάλουν τις δηλώσεις εντός του προαναφερόμενου χρονικού διαστήματος.
γ. Τα τέλη που αντιστοιχούν στα ορθά τετραγωνικά μέτρα, υπολογιζόμενα από 1.1.2020 μέχρι την ημερομηνία της δήλωσης, καταβάλλονται με πρόστιμο 20% επί του ποσού που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος και σύμφωνα με το οριζόμενο πρόγραμμα δόσεων.
δ. Η διαδικασία εκκαθάρισης των δηλώσεων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες μέχρι τις 31.3.2022.
ε. Οι παραπάνω οφειλές εξαιρούνται από την ισχύουσα ρύθμιση οφειλών προς ΟΤΑ που προβλέπεται στο άρθρο 165 του ν. 4764/2020.
Βέβαια, από τα παραπάνω το μόνο βέβαιο είναι ότι η επεξεργασία των δηλώσεων δεν θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2022.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κινεζικός κολοσσός Evergrande στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Διεθνείς αναταράξεις

Ρύθμιση χρεών: Άνοιξε ξανά η πλατφόρμα για τις 100 και 120 δόσεις

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας