5:42 Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Αφγανιστάν: Το αεροδρόμιο της Καμπούλ “ ένα από τα κλειδιά για τη διατήρηση της διπλωματικής παρουσίας” των ΗΠΑ στην περιοχή

Αφγανιστάν: Το αεροδρόμιο της Καμπούλ “ ένα από τα κλειδιά για τη διατήρηση της διπλωματικής παρουσίας” των ΗΠΑ στην περιοχή

Οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους στο ΝΑΤΟ εξετάζουν τη σύσταση μιας διεθνούς δύναμης που θα εγγυάται την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, δήλωσε χθες Τρίτη ο ανώτατος Αμερικανός στρατηγός.

Ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ένα ασφαλές αεροδρόμιο είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι εταίροι τους θα μπορέσουν να διατηρήσουν πρεσβείες στο Αφγανιστάν.

“Εξετάζουμε τις λεπτομέρειες για το πώς θα εγγυηθούμε την ασφάλεια του αεροδρομίου, πώς να στηρίξουμε τον αφγανικό στρατό να εγγυηθεί την ασφάλεια του αεροδρομίου και ποιες χώρες είναι διατεθειμένες να συμβάλλουν σε αυτό”, σχολίασε ο Μίλεϊ στους δημοσιογράφους λίγο προτού προσγειωθεί στην Ουάσινγκτον έπειτα από συζητήσεις που είχε με τους εταίρους των ΗΠΑ στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η εντολή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν τον Απρίλιο να αποσυρθούν όλα τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν ως την 11η Σεπτεμβρίου ενδέχεται να οδηγήσει σε όξυνση των συγκρούσεων μεταξύ των Ταλιμπάν και της κυβέρνησης της χώρας.

Η Ουάσινγκτον έχει υπογραμμίσει ότι παραμένει δεσμευμένη στο Αφγανιστάν, μεταφέροντας το επίκεντρο των προσπαθειών της στη διπλωματία, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να συνεισφέρει οικονομικά για τη στήριξη της Καμπούλ.

Όμως η διπλωματία – περιλαμβανομένων των προσπαθειών να επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Καμπούλ και των Ταλιμπάν– θα πληγεί ιδιαίτερα αν οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι εταίροι τους δεν μπορέσουν να διατηρήσουν τις πρεσβείες τους στο Αφγανιστάν λόγω των απειλών για την ασφάλεια.

Ο Μίλεϊ δήλωσε σχετικά με το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας: “Είναι ένα από τα κλειδιά για τη διατήρηση της διπλωματικής παρουσίας”.

Ο Αμερικανός στρατηγός πρόσθεσε ότι συνομίλησε με τους ομολόγους του για το θέμα στο ΝΑΤΟ χθες, όμως πρόσθεσε πως οι αποφάσεις για την ανάπτυξη οποιασδήποτε δύναμης ασφαλείας από μεμονωμένες χώρες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ θα ληφθούν αργότερα από την πολιτική ηγεσία.

Ο Μίλεϊ αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο μέγεθος μιας τέτοιας δύναμης. “Πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ και άλλοι εργάζονται για να δουν ποιος θα είναι ο ακριβής αριθμός. Οι αριθμοί δεν είναι γνωστοί αυτή τη στιγμή”, εξήγησε.

Διαβάστε επίσης 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας