16:04 Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Αύξηση 4,2% της βιομηχανικής παραγωγής τον Απρίλιο

Αύξηση 4,2% της βιομηχανικής παραγωγής τον Απρίλιο

Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Απριλίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2022, παρουσίασε αύξηση 4,2% έναντι μείωσης 4,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου 2022, παρουσίασε αύξηση 2,4%.

Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Απριλίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2023, παρουσίασε μείωση 1,9%.

Ο δείκτης του κλάδου κατασκευής μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού π. δ. κ.α. σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση, ενώ ο δείκτης του κλάδου κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, κατά τον Απρίλιο 2023 σε σχέση με τον Μάρτιο 2023.
Κατά τη σύγκριση των δεικτών του Απριλίου 2023 με τους αντίστοιχους δείκτες του Απριλίου 2022, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο βιομηχανίας δέρματος και δερμάτινων ειδών, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση
καταγράφηκε στον κλάδο εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης.

Η αύξηση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 4,2% τον μήνα Απρίλιο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2022, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές
των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

1. Από την αύξηση:

• Κατά 9,9% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος
• Κατά 9,2% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Η αύξηση αυτή οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης μεταλλευμάτων, λοιπών ορυχείων και λατομείων.
• Κατά 3,2% του Δείκτη Μεταποίησης.

Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: βιομηχανίας δέρματος και δερμάτινων ειδών, παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων, παραγωγής προϊόντων καπνού, ποτοποιίας, παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου.

2. Από την μείωση:

• Κατά 1,7% του Δείκτη Παροχής Νερού.

ΙΙ. Σύγκριση μέσου δείκτη περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου 2023 με τον αντίστοιχο της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου 2022 Η αύξηση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών μέσου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου 2023 κατά 2,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου 2022, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

1. Από την αύξηση:

• Κατά 14,0% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων.
• Κατά 6,7% του Δείκτη Μεταποίησης.

2. Από τη μείωση:

• Κατά 1,0% του Δείκτη Παροχής Νερού.
• Κατά 13,9% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

Η μείωση του εποχικά διορθωμένου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 1,9% τον μήνα Απρίλιο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2023, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

1. Από την μείωση:

• Κατά 7,0% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων.
• Κατά 5,0% του Δείκτη Μεταποίησης
• Κατά 1,6% του Δείκτη Παροχής Νερού.
2. Από την αύξηση:
• Κατά 7,2% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ 


Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας