More

  Αυξήθηκε ραγδαία η χρήση μαριχουάνας σε άτομα άνω των 65 ετών!

  Αυξήθηκε ραγδαία η χρήση μαριχουάνας σε άτομα άνω των 65 ετών στις ΗΠΑ. Η αύξηση της χρήσης είναι κατά πολύ πιο αυξημένη στις γυναίκες και μάλιστα σε αυτές που ανήκουν στις τάξεις με υψηλότερα εισοδήματα και ανώτερη εκπαίδευση, τονίζεται σε άρθρο στην περιοδική έκδοση JAMA Internal Medicine.

  Τα ευρήματα της έρευνας επικυρώνουν την τάση που είχε αρχίσει να καταγράφεται από την προηγούμενη δεκαετία, τονίζει ο επικεφαλής της συντακτικής ομάδας της μελέτης Μπέντζαμιν Χαν, επίκουρος καθηγητής Γηριατρικής και Φροντίδας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

  «Φαντασθείτε πως πριν από 10 χρόνια, το ποσοστό των ενηλίκων 65 ετών και άνω που δήλωνε πως είχε κάνει χρήση μαριχουάνας μέσα στο προηγούμενο έτος δεν ανερχόταν καν 0,4% και τώρα ο αριθμός αυτός είναι δεκαπλάσιος και ανέρχεται στο 4%», σημειώνει ο Χαν.

  Η τάση αυτή είναι ανησυχητική δηλώνει ο ίδιος, λόγω της έλλειψης ερευνών για τις επιπτώσεις της κάνναβης σε πιο ηλικιωμένους ανθρώπους. Ορισμένες συνταγογραφήσεις, αλλά και φάρμακα χωρίς συνταγή, όπως το Benadryl, επιδρούν διαφορετικά σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, τονίζει.

  Δεν έχει διαπιστωθεί εάν η τάση αυτή συνδέεται με το γεγονός ότι η χρήση κάνναβης νομιμοποιείται σε αυξανόμενο αριθμό αμερικανικών Πολιτειών, ή εάν αυτοί οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τις ουσίες και τα φάρμακα πολλά χρόνια προτού συμπληρώσουν τα 65 έτη.

  Μολονότι αρχικά οι επιστήμονες υπέθεσαν πως ήσαν ιατρικοί οι λόγοι που ώθησαν στην έξαρση αυτή της χρήσης κάνναβης, τα αποτελέσματα έδειξαν πως στην πλειονότητά τους ήσαν άνθρωποι χωρίς προβλήματα υγείας, υπογραμμίζει ο Χαν.

  Στα τελευταία στοιχεία που περιέχονται στην Εθνική Έρευνα για τη Χρήση Φαρμάκων και Υγείας, που συμβουλεύθηκαν οι επιστήμονες, μεταξύ των 14.896 συμμετεχόντων 65 ετών και άνω, που ερωτήθηκαν, η αύξηση της χρήσης μαριχουάνας αυξήθηκε από το 2,4 στο 4,2% από το 2015 έως και το 2018.

  Στους άνδρες το ποσοστό αυτό αυξήθηκε από 3,6% σε 4,2%, ενώ στις γυναίκες η άνοδος ήταν αλματώδης, από το 1,5% στο 2,9%. Μεταξύ των αποφοίτων πανεπιστημίου, η χρήση κάνναβης στους άνω των 65 ετών αυξήθηκε από 2,9% στο 6,2%, και μεταξύ όσων κερδίζουν άνω των 75.000 δολαρίων από το 2,4% αυξήθηκε στο 5,5%.

  Τα ευρήματα συνηγορούν υπέρ της σημασίας που θα πρέπει να δοθεί στον έλεγχο της χρήσης μαριχουάνας στον πληθυσμό μιας κάποιας ηλικίας, τονίζει η Ζίβα Κούπερ, διευθύντρια των ερευνών του UCLA Cannabis Initiative, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για επιπλέον έρευνες, που αφορούν τη συχνότητα της χρήσης, το ποσοστό της χρήσης καθημερινά, αλλά και σε εβδομαδιαία και μηνιαία βάση, και για το ποιες είναι οι επιπτώσεις».

  Επιπλέον, τονίζει, θα πρέπει να διευκρινισθεί εάν αυτοί είναι νέοι χρήστες ή εάν είναι εκείνοι που έκαναν χρήση στις δεκαετίες του 1960 και 1970 κι έχουν ξανακυλήσει τώρα.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Καταρρέει το Facebook λόγω κορωνοϊού – Απολύσεις και μειώσεις μισθών

  Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιφέρει τρομακτικές συνέπειες σε εταιρείες που βρίσκονται σε κάθε γωνιά του κόσμου και το Facebook δεν αποτελεί εξαίρεση. Σύμφωνα με...

  Επίθεση με βιτριόλι: «Αγγίζει» η ΕΛ.ΑΣ. την μαυροφορεμένη

  Σιγά – σιγά, ξεκαθαρίζει το τοπίο γύρω από τη μυστηριώδη υπόθεση με την κωδική ονομασία «Βιτριόλι» και οι αστυνομικοί είναι πεπεισμένοι, ότι η σατανική...

  Έξαλλος ο Κουτσόπουλος: «Συγχαρητήρια στον κύριο μ@λ@κ@…»

  Εκτός εαυτού βγήκε ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος και ξέσπασε δημόσια για πρώτη φορά Ο γνωστός σεφ που δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοια ξεσπάσματα, καθώς πάντα...

  ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τις 100.000 οι νεκροί από κορωνοϊό

  Οι νεκροί από κορωνοϊό στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τους 100.000, με τη χώρα να παραμένει πρώτη παγκοσμίως σε αριθμό θυμάτων και κρουσμάτων. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην αμερικανική...

  Θύμα απάτης η Μαρία Σαράφογλου – Τι συνέβη;

  Στην δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος στράφηκε η Μαρία Σαράφογλου, καθώς έπεσε θύμα διαδικτυακής απάτης. Συγκεκριμένα, όπως υποστήριξε η δημοσιογράφος, χρησιμοποιήθηκε για διαφημιστικούς σκοπούς το όνομα και...