More

  Άγιος Παντελεήμονας: Μεταφέρονται σε νοσοκομεία οι ηλικιωμένοι-8 νοσηλευτές νοσούν εδώ και δύο εβδομάδες

  Σε εξέλιξη από χθες το απόγευμα βρίσκεται η μεταφορά ηλικιωμένων από το κέντρο φροντίδας στον Άγιο Παντελεήμονα στο οποίο εντοπίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού. Από την Κυριακή υπήρχαν 8 κρούσματα (85 άτομα είναι οι φιλοξενούμενοι) και φτάσαμε  σήμερα στα 40 κρούσματα κορωνοϊού.

  Της: Έπη Τρίμη

  Στο συγκεκριμένο κέντρο φροντίδας στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα βρέθηκαν 40  (32 και 8 εργαζόμενοι) κρούσματα κορωνοϊού εκ των οποίων όπως είπε ο κος. Τσιόδρας οι περισσότεροι είναι κατάκοιτοι και έχουν συνοδά νοσήματα ακόμη και άνοια.

  Η δύσκολη μεταφορά από τον Άγιο Παντελεήμονα

  Στο σημείο βρίσκονται ασθενοφόρα προκειμένου συνεχώς να  μεταφέρουν τους ηλικιωμένους σε νοσοκομεία αναφοράς. Έχουν διακομισθεί δέκα ηλικιωμένοι στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σισμανόγλειο», «Αττικόν» και «Ασκληπιείο» και συνεχίζονται οι διακομιδές άλλων 8 ηλικιωμένων. Σε εξέλιξη βρίσκεται η ιχνηλάτηση των επαφών τους. Ήδη έχουν διακομισθεί 10 ηλικιωμένοι στα Νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σισμανόγλειο, Αττικόν και Ασκληπιείο και συνεχίζονται οι διακομιδές άλλων 8 ηλικιωμένων. Σε εξέλιξη βρίσκεται η ιχνηλάτηση των επαφών τους. Από το πρωί, συνεργεία του δήμου Αθηναίων, πλένουν και απολυμαίνουν το οικοδομικό τετράγωνο στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα όπου βρίσκεται η δομή φροντίδας των ηλικιωμένων.

  Συνεργεία του δήμου Αθηναίων, από το πρωί, πλένουν και απολυμαίνουν το οικοδομικό τετράγωνο στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα όπου βρίσκεται η δομή φροντίδας ηλικιωμένων με τα δεκάδες κρούσματα κορωνοιού.

  Υπενθυμίζεται πως σε συναγερμό τέθηκε η Πολιτική Προστασία και ο ΕΟΔΥ με τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού σε γηροκομείο στο κέντρο της Αθήνας, στον Άγιο Παντελεήμονα.

  Κατά τη διάρκεια ελέγχων του ΕΟΔΥ εντοπίστηκαν 32 άτομα θετικοί στον ιό από τα 70 που εξετάστηκαν. Στο γηροκομείο μετέβησαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

  Ο καθηγητής επισήμανε ότι «η διασπορά του ιού σε αυτούς τους χώρους γίνεται συνήθως από το προσωπικό μιας και δεν υπάρχει επισκεπτήριο. Πάντα σε τέτοιους χώρους υπάρχουν άνθρωποι κατάκοιτοι και με σοβαρά νοσήματα».

  «Πρόκειται για εξαιρετικό περιστατικό δεν υπάρχει αμφιβολία» σχολίασε εκτιμώντας ότι η δομή ενδέχεται να κλείσει. «Θα γίνει συστηματική ιχνηλάτηση. Ποιοι ήρθαν σε επαφή με ποιους. Δεν πιστεύω ότι η αγανάκτηση θα μας οδηγήσει στο καλύτερο, πρέπει να δούμε ψύχραιμα την αλληλουχία των γεγονότων και να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

  «Νοσηλευτές νοσούν εδώ και δύο εβδομάδες»

  Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, έκανε λόγο για πολύ μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στο γηροκομείο μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ.

  «Ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρνα τους 40, κάποιοι νοσηλευτές φαίνεται από τους πρώτους έλεγχους να νοσούν εδώ και δυο εβδομάδες» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

  «Ο κορωνοϊός δεν παίζει». Αυτό ήταν το δραματικό μήνυμα του Τάκη Παναγιωτόπουλου, ομότιμου καθηγητή Δημόσιας Υγείας – Υγείας του Παιδιού στην Εθνικής Σχολή Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας μετά τα νέα κρούσματα στο γηροκομείο.

  «Θα πρέπει να βγάλουμε τα συμπεράσματα γνωρίζοντας τα πλήρη δεδομένα για να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις, και ποιος είναι ο αδύναμος κρίκος στους οίκους ευγηρίας… Πρέπει να φυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού, με μέτρα όσον άφορα τους εργαζομένους ή τους προμηθευτές» υπογράμμισε και ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας – Υγείας του Παιδιού στην Εθνικής Σχολή Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

  Τα περιοριστικά μέτρα στον Άγιο Παντελεήμονα

  Περιοριστικά μέτρα τέθηκαν από χθες το βράδυ στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στον Άγιο Παντελεήμονα, όπου βρέθηκαν 32 κρούσματα κορονοϊού.

  Σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου:

  • Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
  • Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α. θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.
  • Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.) θα αναλάβει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων.

  Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για δέκα ημέρες, από χθες 30-09-2020 στις 21:00 έως και τις 9 Οκτωβρίου στις 21:00.

  Η απόφαση αναρτήθηκε χθες το βράδυ στη Διαύγεια.

  Παυλάκης: «Απαράδεκτο να έχουμε κρούσματα σε γηροκομεία – Κάποιοι δεν κάνουν τη δουλειά τους»

  Ο γιατρός Γιώργος Παυλάκης μίλησε στο Open TV, για τις έρευνες που γίνονται σχετικά με το εμβόλιο του κορωνοϊού, ενώ ταυτόχρονα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού σε συναρτήσει με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του, όπως αυτό στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα. «Ο κόσμος έχει κουραστεί, αλλά χρειάζεται προσπάθεια διαρκείας» υπογράμμισε, ενώ τόνισε ότι «πρέπει να επιβληθούν οι μάσκες και νέα μέτρα για να αποφευχθεί το lockdown».

  «Οι Έλληνες είναι καλοί για σπριντ αλλά όχι για μαραθώνιο. Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει» ανέφερε χαρακτηριστικά π κ. Παυλάκης, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση των γηροκομείων, τα οπoία έχουν φέρει πολλές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές στη χώρα μας. «Απαράδεκτο να έχουμε κρούσματα. Χρειάζεται σοβαρή προετοιμασία και επιλογή. Κάποιος δεν κάνει σωστά τη δουλειά του. Προσέξτε τις κερκόπορτες: Γηροκομεία, άνεργοι, μετανάστες, αν δεν προσέξουμε τους ασθενέστερους, θα τα βρούμε μπροστά μας», ενώ χαρακτήρισε τα σχολεία και τις εκκλησίες ως «ωρολογιακές βόμβες».

  Για το εμβόλιο του κορωνοϊού είπε ότι οι μελέτες προχωρούν αλματωδώς: «Υπάρχουν 12 στοιχήματα, που έχουν δοκιμές τρίτης φάσης. Ευελπιστώ ότι κάποια θα είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου».

  Τσιόδρας: «Η Αθήνα δεν πάει καλά»

  Από την πρώτη στιγμή που καταγράφηκαν τα κρούσματα στο γηροκομείο έσπευσε στο σημείο ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Χαρδαλιάς.

  Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη στο γηροκομείο ο κ. Τσιόδρας εμφανίστηκε προβληματισμένος για την κατάσταση που συνάντησε, ενώ εκτίμησε -δεδομένου και του απαγορευτικού στα επισκεπτήρια- πως η διασπορά του ιού προήλθε από προσωπικό.

  «Η διασπορά σε τέτοιους χώρους που δεν δέχονται επισκεπτήριο, συνήθως γίνεται από το προσωπικό. Σε τέτοιους χώρους υπάρχουν άνθρωποι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, οι περισσότεροι από αυτούς, το 80% είναι κατακεκλιμένοι, καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι πρόκειται για μια κατάσταση που δεν θέλουμε να την ξαναδούμε, αλλά συνεχίζουμε να τη βλέπουμε. Στη Θεσσαλονίκη το μάθημα το πήραμε. Η Αθήνα δεν πάει καλά, η Θεσσαλονίκη πάει καλά», είπε ο λοιμωξιολόγος.

  Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

  Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

   

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Μπελάς για το προσωπικό του Μπάκιγχαμ για να αλλάξει την ώρα στα 1000 ρολόγια!

  H ώρα άλλαξε την Κυριακή που μας πέρασε και όλοι μας βάλαμε μια ώρα πίσω τα ρολόγια μας. Οι πιο "προκομένοι" άλλαξαν και την...

  «Αστυνομία και κυβερνήσεις ξέχασαν τον Μπεν»

  Μια κραυγή πόνου (πλέον), που αντηχεί εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες και έναν θυμό για το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχουν γίνει...

  Κορωνοϊός: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των λοιμωξιολόγων – Προς lockdown η Θεσσαλονίκη

  Μετά το σημερινό νέο αρνητικό ρεκόρ των 1.547 κρουσμάτων για την εκτίμηση της κατάστασης στην Ελλάδα πραγματοποιούν έκτακτη τηλεδιάσκεψη οι λοιμωξιολόγοι. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες,...

  Η Γαλλία σε καραντίνα από τις 30 Οκτωβρίου

  Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν με διάγγελμά του ανακοίνωσε ότι κλείνουν μπαρ και η εστίαση ενώ επιστρέφει η αίτηση κατ' εξαίρεση μετακίνησης από τα...

  Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος : «Όταν ολόκληρος ο κόσμος έχασε την ελπίδα, ο ελληνικός λαός τόλμησε»

  Με εγκύκλιο μήνυμά του για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, που έχει σταλεί σε όλες τις κοινότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο...