20:29 Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

«Αγλαϊα Κυριακού»: Χιονοστιβάδα καταγγελιών γονέων και πανεπιστημιακών για σωρεία παραβιάσεων προσωπικών δεδομένων παιδιών

«Αγλαϊα Κυριακού»: Χιονοστιβάδα καταγγελιών γονέων και πανεπιστημιακών για σωρεία παραβιάσεων προσωπικών δεδομένων παιδιών

Στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» όπου δεν υπάρχει υπεύθυνος για τα προσωπικά δεδομένα- μια σοβαρότατη παράλειψη η οποία έχει επισημανθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων γονείς και πανεπιστημιακοί-μέλη ΔΕΠ καταγγέλουν ότι οι ιατρικοί φάκελοι των παιδιών έχουν γίνει «φύλλο και φτερό» απο διοικητικούς υπαλλήλους και έχει παρέμβει για το σοβαρότατο θέμα, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών.

Της Αλεξίας Σβώλου

Συνολικά έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη 100 γονείς και πανεπιστημιακοί. Από έναν φάκελο ανηλίκου ασθενή που είχε καταφύγει στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας λείπει ο μισός φάκελος όπως καταγγέλει η μητέρα του που είναι μεταξύ των 100 εναγόντων γονέων.

Όπως η ίδια καταγγέλει με έγγραφο που βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα κι έχει κοινοποιηθεί στον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρης και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας:

«Με θυμό και βαθύ αίσθημα αδικίας καταγγέλλω ως μητέρα και εκπροσωπώντας την οικογένειά μου και το ανήλικο παιδί μου την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουμε στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» τα τελευταία χρόνια.

Ο γιός μου παρακολουθείται από το έτος 2017 στην Πανεπιστημιακή Μονάδα Εφήβων που στεγάζεται στο Παράρτημα του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού». Από την αρχή αισθανθήκαμε άνετα και εμπιστευθήκαμε το σύνθετο, ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζουμε και θεωρούμε τύχη την ενημέρωσή μας για την ύπαρξη της Μονάδας αυτής από Γραμμή Υποστήριξης.

Ο γιός μας σταδιακά κατέκτησε στόχους σχετικά με την κατάσταση της υγείας του και ένιωσε απελευθερωμένος και χαρούμενος. Και εμείς αισθανθήκαμε πλαισιωμένοι από έγκριτους επιστήμονες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με ανθρωπιά και ήθος.

Με απογοήτευση βιώνουμε τα τελευταία χρόνια μια συνεχή παρακώλυση του έργου της Μονάδας και πρόσφατα την πρόθεση της Διοίκησης του Νοσοκομείου να κλείσει η Μονάδα. Όμως ο λόγος της καταγγελίας μου αφορά το σοβαρότατο συμβάν της απώλειας πολλών και σημαντικών εγγράφων και στοιχείων του ιατρικού φακέλου του ανήλικου παιδιού μου κατόπιν λήψης του από κλιμάκιο ελέγχου της Διοίκησης τον περασμένο Σεπτέμβριο χωρίς ενημέρωση και συγκατάθεση δική μου, του συζύγου μου και του παιδιού μου για το λόγο λήψης των δεδομένων του παιδιού μου που εδόθησαν στους θεράποντες μόνο για λόγους υγείας του. Κατόπιν της ενημέρωσής μας από την διεπιστημονική ομάδα της Μονάδας για τον έλεγχο και την απώλεια εγγράφων και στοιχείων του φακέλου αποφάσισα να προχωρήσω σε επώνυμη καταγγελία, προκειμένου να αναζητηθούν ευθύνες και να αποκατασταθούμε ηθικά, αλλά και να σταματήσει αυτή η χωρίς σεβασμό για τους πολίτες διαχείριση του Νοσοκομείου.»

Το έγγραφο που έχει καταθέσει ως πειστήριο ο πληρεξούσιος δικηγόρος Γ. Λαζουράς είναι μόνο ένα απο τα έγγραφα της ογκώδους δικογραφίας που έχει δημιουργηθεί στην οποία υπάρχουν και μαρτυρίες παιδιών που κατέφυγαν στη Μονάδα Εφηβικής Υγειας και είδαν την ζωη τους να αλλάζει μετά την εξειδικευμένη βοήθεια που δέχτηκαν εκεί.

Όπως αναφέρει η Ε.Π, 28 ετών:

«Ήρθα στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας στα 14 μου χρόνια ύστερα από πίεση από τους γονείς μου που έψαχναν να βρουν ανθρώπους που θα μπορούσαν να αναλάβουν το πρόβλημα υγείας που είχα. Ήμουν τυχερή καθώς μόλις είχε ιδρυθεί το παράρτημα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου ΠαίδωνΑθηνών ‘’ Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού ‘’. Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος στη ζωή μου και η ίδια η ζωή μου βρισκόταν σε κίνδυνο. Περνώντας ο καιρός και ενώ περιτριγυριζόμουν από το εξειδικευμένο προσωπικό της Μονάδας συνειδητοποιούσα πόσο τυχερή ήμουν που βρέθηκαν στο δρόμο μου. Άνθρωποι με γνώση στους εφήβους, με θέληση να βοηθήσουν το κάθε περιστατικό και αγάπη για αυτό που προσέφεραν. Χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους ξεπέρασα το πρόβλημα μου, οι γονείς μου επίσης βοηθήθηκαν μιας και υπάρχει και για τους γονείς θεραπεία προκειμένου να βοηθήσουν τα παιδιά τους . Ήταν μια χρόνια θεραπεία, αλλά ήταν κάθε στιγμή δίπλα μου ,σε κάθε τηλεφώνημα. Η σημερινή μου ζωή είναι απαλλαγμένη από την τότε αρρώστια, καθώς δούλεψα με τη βοήθεια τους και με τον ίδιο μου τον εαυτό . Ανεξαρτητοποιήθηκα και έγινα ακόμα καλύτερος άνθρωπος, με θέληση να βοηθάω και εγώ με τη σειρά μου εφήβους και να τους παροτρύνω να επισκεφθούν τη Μονάδα!»

Και η Α. Σ. 19 ετών προσθέτει στην δική της μαρτυρία: «Ονομάζομαι «Α.Σ.», είμαι δεκαεννέα ετών και το μόνο πράγμα που αδιαμφισβήτητα δεν θα άλλαζα είναι η μέρα που επισκέφθηκα την Μονάδα Εφηβικής Υγείας και στάθηκα τυχερή να έχω κοντά μου πρόσωπα που καταβάλλοντας προσπάθεια, δείχνοντας επιμονή μου άνοιξαν δρόμους και μου γνώρισαν την πραγματική «Α». Και είναι σημαντικό όλα τα παιδιά να έχουν αυτή τη δυνατότητα να γνωρίσουν το αληθινό «εγώ», που κατά τον ‘Ερικ Μπέρν αποτελείται από τρεις καταστάσεις : του γονέα, του ενήλικα και του εσωτερικού παιδιού. Όταν λοιπόν η κατάσταση του γονέα αδυνατεί να οικοδομήσει τα απαραίτητα θεμέλια για την υποστήριξη του εγώ, εδώ είναι που αναλαμβάνει η Μονάδα μας.

Όσο μεγαλώνουμε και αναπτυσσόμαστε, τόσο μεγαλώνει και η αγάπη που κρύβεται μέσα μας και ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που εισέπραξα εκεί ήταν ο τρόπος να δίνω όλη αυτή την αγάπη μου προς τα έξω, για να καταλήγω να μαθαίνω και να διδάσκω, να προσφέρω και να παίρνω, Ο Σαιντ Εξυπερύ αποδίσει έναν ορισμό για την αγάπη με τα εξής λόγια : « ίσως η αγάπη είναι η προσπάθειά μου να σε οδηγήσω μαλακά πάλι πίσω στον εαυτό σου». Τα λόγια αυτά αποτελούν με ακρίβεια το έργο των ανθρώπων αυτής της Μονάδας που χωρίς πίεση και με προσωπική καταβολή προσπάθειας του νέου, τον οδηγούν πάλι πίσω στον εαυτό του.

Η πολύπλευρη προσέγγιση για κάθε περίπτωση που αναλαμβάνουν αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα, ώστε να στέφεται η προσπάθειά τους με επιτυχία. Παρέχουν κάθε ειδίκευση που απαιτείται, και με τη μεταξύ τους συνεργασία υποστηρίζουν τον κάθε αγώνα ξεχωριστά με υπευθυνότητα, καταθέτοντας όλο τους το «είναι». Επιπλέον, ένα ακόμη χαρακτηριστικό της δράσης του Κέντρου είναι η σταθερή παρακολούθηση και τα τακτικά ραντεβού με τους ειδικούς. Πέρα από τα συνεχώς διαθέσιμα, και έκτακτα – επείγοντα ραντεβού για τους νέους, το κάντρο διαθέτει και σύμβουλο για τους γονείς, ώστε η προσπάθεια του παιδιού να συμβαδίζει με την ορθή υποστήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον. Ένα φιλικό, ανοικτό σε όλους χρωματιστό περιβάλλον, γεμάτο με αληθινά χαμόγελα που περιμένουν να υποδεχθούν όσους τα έχουν ανάγκη.

Ακόμη, το έργο της Μονάδας, ακολουθώντας την εξέλιξη της κοινωνίας χρησιμοποιεί μεθόδους στους νέους που απαιτούν τη συνεχή συμμετοχή τους, όπως για παράδειγμα τους αναθέτονται εργασίες για να γράφουν, να ζωγραφίζουν κ.α. Το κέντρο οφείλει να καλύπτει και έκτακτα συμβάντα που τυχόν προκύπτουν στους νέους. Έτσι, θα αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια και ένα στήριγμα ανά πάσα στιγμή.

Γνωρίζοντας πως άλλες παρόμοιες Μονάδες δεν λειτουργούν στη χώρα, οφείλουμε σαν κοινωνία να λάβουμε μέτρα για την στήριξη κάθε εφήβου που την αναζητά, ανεξαρτήτως περιοχής.

Και τέλος, η ενημέρωση στους εφήβους μάσα από χώρους όπως τα σχολεία, τα φροντιστήρια θα ευνοήσει τη διάδοση της δράσης του κέντρου με αποτέλεσμα να γίνει ευρέως γνωστή η βοήθεια που προσφέρεται. Με λίγα λόγια είναι ένα μεγάλο σχολείο που προβάλλει τη ζωή, που αγκαλιάζει όλα τα συναισθήματα (θετικά και αρνητικά), που σκουπίζει τα δάκρυά σου και ζωγραφίζει το χαμόγελό σου ξανά – όταν αυτό έχει ξεθωριάσει.

Ολοκληρώνοντας, θέλω να σημειώσω μία φράση του Καζαντζάκη. Λέει λοιπόν : «έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα». Οι άνθρωποι που γνώρισα σε αυτό το κέντρο, έργο τους είναι να προσφέρουν τα πινέλα και τα χρώματα, τώρα τι θα ζωγραφίσουμε εμείς, εξαρτάται από τον ίδιο μας τον εαυτό».

Μαζί με τους γονείς έχουν προσφύγει οι πανεπιστημιακοί, τα μέλη ΔΕΠ, για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των παιδιών που νοσηλεύτηκαν στην Μονάδα Εφηβικής Υγειας αλλά και για το πολυετές bullying που έχουν δεχτεί απο την διοίκηση του νοσοκομείου. Τα μέλη ΔΕΠ με την στήριξη του προέδρου της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Γεράσιμου Σιάσου αντιδρούν στην παρενόχληση την οποία επί χρόνια δέχονται στο έργο τους, την ώρα μάλιστα που η ΜΕΥ είναι η μοναδική δομή φιλική προς τους εφήβους στην χώρα μας, και έχει αναγνωριστεί και πιστοποιηθεί ως youth friendly Δομή απο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγειας. Στην Ελλάδα η ΜΕΥ επιτελεί ένα έργο που όμοιο του δεν υπάρχει καθώς συνεργάζεται με το υπουργείο Υγειας για την ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση των Εφήβων στην covid εποχή, ενώ παράλληλα υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας και υλοποιεί πιλοτικά προγράμματα με τους Δήμους και την περιφέρεια Αττικής στην δημιουργία Δομών -κέντρων ημέρας για τους εφήβους στις γειτονιές πρώτα του λεκανοπεδίου και μετά σε όλες τις γειτονιές της Επικράτειας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας