21:28 Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Αγώνας δρόμου για μια συμφωνία στο Brexit

Αγώνας δρόμου για μια συμφωνία στο Brexit

Με τον χρόνο να πιλεζει ασφυκτικά,  οι διαπραγματευτικές ομάδες ΕΕ και Βρετανίας ξεκινούν σήμερα στις Βρυξέλλες μια νέα, ίσως τη τελευταία, προσπάθεια να ξεπεράσουν τις διαφωνίες για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας για το Brexit.

Οι δύο επικεφαλής διαπραγματευτές, ο Μισέλ Μπαρνιέ για τους Ευρωπαίους και ο Ντέϊβιντ Φροστ για το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Παρασκευή το βράδυ μιλούσαν για αδιέξοδο. Ωστόσο τόσο η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όσο και ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, προσπάθησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο να βρουν σημέια σύγκλισης και ζήτησαν  από τις δύο ομάδες τους να συνεχίσουν τις προσπάθειες σήμερα και τις επόμενες μέρες.

Τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις που δείχνουν ανυπέρβλητα είναι , η πρόσβαση των Ευρωπαίων αλιέων στα χωρικά ύδατα των Βρετανών, η εφαρμογή ίδιων κανόνων ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων στις δύο πλευρές και η διαδικασία επίλυσης των διαφορών που θα προκύπτουν από την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, από τις αρχές του επόμενου έτους.

Μία “μη συμφωνία” είναι ασύμφορη τόσο για  το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την Ευρωπαική Ένωση καθόσον  «ναυάγιο» δεν συμφέρει καμία πλευρά αφού από τις αρχές του επόμενου έτους, θα επανέρχονταν οι τελωνειακοί δασμοί και θα περιορίζονταν δραματικά η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών και στις δύο πλευρές.

Διαβάστε επίσης 

ΗΠΑ: Πέθανε ο Ελληνοαμερικανός πρώην γερουσιαστής του Μέριλαντ Πωλ Σαρμπάνης

Έτοιμη να κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού η βασίλισσα Ελισάβετ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας