15:58 Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Aίτημα για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ

Aίτημα για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αίτημα για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την σύμβαση 717/2014 και την επέκτασή της «για την εγκληματική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη και τον τραγικό θάνατο 57 συνανθρώπων μας» καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, όπως επισημαίνουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές της Κουμουνδούρου, «όποιος είναι πράγματι νομικά, πολιτικά και ηθικά άμεμπτος, δεν φοβάται την αλήθεια και κοιτά στα μάτια στους συγγενείς των θανάτων και των ελληνικό λαό, δεν μπορεί παρά να μην ακολουθήσει αυτό τον δρόμο. Όποιος, αντιθέτως, θέλει να θολώσει τα νερά για να θολώσει μαζί και την αλήθεια και τις πραγματικές ευθύνες, τότε προσφεύγει στο “στρίβειν δια της εξεταστικής“, η οποία θα ξεκινά από το 1997 και θα καταλήγει στην περίεργη σύμπραξη ΝΔ-ΚΚΕ…».

Από την αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνουν ότι «όταν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή, που έχει κάνει έρευνα για ένα χρόνο μελετώντας την προηγουμένως σχηματισθείσα δικογραφία για την σύμβαση 717/2014 που είχε μπει στο αρχείο, κατέληξε στο πόρισμά της που έχει έρθει στην Βουλή από 10-7-2023 να μιλά για συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και μάλιστα για τον κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή του Αχιλλέως για σοβαρές ενδείξεις ευθυνών για κακουργηματική απιστία, το να μιλάμε για εξεταστική επιτροπή, συνιστά περιφρόνηση των συγκεκριμένων ευρημάτων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής και κατακριτέα απόφαση που οδηγεί εκ των πραγμάτων στη συγκάλυψη των πραγματικών ευθυνών της τραγωδίας».

Υπογραμμίζουν ότι «θα επιμείνουμε μέχρι τέλους στην ανάγκη πλήρους διερεύνησης των πραγματικών αιτιών της σύγκρουσης των τρένων και της απόδοσης ευθυνών. Το οφείλουμε στη μνήμη των μνήμη των θυμάτων. Το οφείλουμε στους τραυματίες και τους διασωθέντες που ζουν με τον εφιάλτη της δραματικής ανάμνησης. Το οφείλουμε στους συγγενείς των θυμάτων. Το οφείλουμε σε όλους τους Έλληνες πολίτες που απαιτούν δικαιοσύνη», ενώ τονίζουν ότι δεν πρόκειται να ανεχτούν «τη χυδαιότητα και την απανθρωπιά» του κ. Άδωνι Γεωργιάδη. «Η επίκληση της εκλογικής νίκης της ΝΔ δεν αποτελεί πλυντήριο ενόχων και αλαζόνων. Κανείς δεν ξεχνά, κανείς δεν θα ξεχάσει. Όλα στο φως», τονίζουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Αναφορικά με την σημερινή συνάντηση που είχε σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης με τον Συνήγορο του Πολίτη, οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνουν ότι «η στήριξη και προστασία του κύρους των Ανεξάρτητων Αρχών, οι οποίες βάλλονται καθημερινά από τις αντιθεσμικές πρακτικές της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ».

Υπογραμμίζουν σχετικά ότι «ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε ξεκάθαρο ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, οι Ανεξάρτητες Αρχές θα ενισχυθούν και θα είναι πραγματικά ανεξάρτητες χωρίς κυβερνητικές παρεμβάσεις στο έργο τους».

Επιπλέον, από την Κουμουνδούρου τονίζουν ότι ο πρόεδρος του κόμματος έκανε ειδική αναφορά στο θέμα του πολύνεκρου ναυαγίου με τους μετανάστες έξω από την Πύλο, τονίζοντας ότι είναι θέμα ανθρωπιάς να υπάρξει φως σε αυτή την υπόθεση που έλαβε χώρα στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας. Ο κ. Κασσελάκης διευκρίνισε, παράλληλα, ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη, η οποία βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση και όχι τους ανθρώπους του Λιμενικού, οι οποίοι είναι ήρωες και στην πρώτη γραμμή ακολουθώντας τις εντολές των πολιτικών προϊσταμένων τους, τονίζουν οι ίδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μ. Βορίδης: Η ακρίβεια είναι στην απόλυτη προτεραιότητα του πρωθυπουργού

Άννα Καραμανλή: «Ο λαός επέλεξε και επιλέγει σταθερότητα, αξιοπιστία και ανάπτυξη»

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας