12:44 Κυριακή 26 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Ακατάλληλος για πρόεδρος o Ντόναλντ Τραμπ αν καταδικαστεί στην υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς

Ακατάλληλος για πρόεδρος o Ντόναλντ Τραμπ αν καταδικαστεί στην υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται για δεύτερη μέρα στο εδώλιο του κατηγορουμένου αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως τεσσάρων ετών σε μια ιστορική ποινική δίκη χωρίς προηγούμενο και ιδιαίτερο ενδιαφέρουν παρουσιάζει η γνώμη των Αμερικανών για την πολύκροτη υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς.

Αυτή η πρώτη ποινική δίκη που αντιμετωπίζει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, είναι επίσης αυτή για την οποία οι Αμερικανοί είναι λιγότερο πεπεισμένοι ότι διέπραξε έγκλημα, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του AP-NORC Center for Public Affairs Research.

Περίπου 3 στους 10 Αμερικανούς εκτιμούν ότι ο Τραμπ έκανε κάτι παράνομο στην υπόθεση εξαγοράς της σιωπής της Στόρμι Ντάνιελς, ενώ σχεδόν 5 στους 10 πιστεύουν ότι έκανε κάτι παράνομο στις άλλες τρεις ποινικές υποθέσεις που εκκρεμούν εναντίον του. Ταυτόχρονα είναι αρκετά επιφυλακτικοί για το κατά πόσο ο Τραμπ έχει δίκαιη αντιμετώπιση από τους εισαγγελείς στην υπόθεση – ή για το εάν δικαστές και ένορκοι μπορούν να είναι αμερόληπτοι σε υποθέσεις που αφορούν τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, οι μισοί Αμερικανοί θεωρούν τον Τραμπ ακατάλληλο να υπηρετήσει ως πρόεδρος, αν καταδικαστεί για την παραποίηση επιχειρηματικών εγγράφων στην υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς.

Ενώ οι ένορκοι της Νέας Υόρκης θα αποφασίσουν αν θα καταδικάσουν τον Τραμπ για τις κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες, η εκδίκαση της υπόθεσης θα μπορούσε να τον πλήξει πολιτικά. Η δημοσκόπηση δείχνει ότι μια καταδίκη θα μπορούσε να βλάψει την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος μπαίνει σε μια αναμέτρηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ως ο πρώτος υποψήφιος και ο πρώτος πρώην πρόεδρος που βρίσκεται υπό δίωξη στην ιστορία των ΗΠΑ. Η ετυμηγορία αναμένεται σε περίπου έξι εβδομάδες, πολύ πριν από το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, στο οποίο θα λάβει επίσημα το χρίσμα για την προεδρική κούρσα.

Ο Τραμπ έχει καταστήσει τις διώξεις εναντίον του κεντρικό θέμα της προεκλογικής του εκστρατείας και υποστήριξε -χωρίς στοιχεία- ότι ο Μπάιντεν μεθόδευσε τις υποθέσεις σε βάρος του. Αυτό το επιχείρημα τον βοήθησε να εδραιώσει την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών, αλλά μια καταδίκη μπορεί να επηρεάσει το πώς πολλοί Αμερικανοί – συμπεριλαμβανομένων των ανεξάρτητων ψηφοφόρων και των ανθρώπων που είναι εδώ και καιρό επιφυλακτικοί απέναντι στον Τραμπ – αντιλαμβάνονται την υποψηφιότητά του.

Ωστόσο, ένα σύννεφο αμφιβολίας πλανάται πάνω από όλες τις διαδικασίες. Μόνο περίπου 3 στους 10 Αμερικανούς πιστεύουν ότι οποιοσδήποτε από τους εισαγγελείς που έχουν ασκήσει κατηγορίες εναντίον του Τραμπ αντιμετωπίζει δίκαια τον πρώην πρόεδρο. Και μόνο περίπου 2 στους 10 Αμερικανούς είναι εξαιρετικά ή πολύ σίγουροι ότι οι δικαστές και οι ένορκοι στις υποθέσεις εναντίον του Τραμπ μπορούν να είναι δίκαιοι και αμερόληπτοι.

Η νέα δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι περίπου οι μισοί Αμερικανοί λένε ότι ο Τραμπ έκανε κάτι παράνομο όσον αφορά τα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν στο σπίτι του στη Φλόριντα, και ένα παρόμοιο ποσοστό πιστεύει ότι έκανε κάτι παράνομο όσον αφορά την υποτιθέμενη προσπάθειά του να παρέμβει στην καταμέτρηση των ψήφων στη Τζόρτζια στις αμερικανικές εκλογές του 2020. Η δημοσκόπηση διαπίστωσε επίσης ότι σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί πιστεύουν ότι έκανε κάτι παράνομο στην προσπάθειά του να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020.

Οι εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη θα υποστηρίξουν ότι ο Τραμπ παραποίησε τα εσωτερικά αρχεία της εταιρείας του για να αποκρύψει την πραγματική φύση μιας πληρωμής προς τον πρώην δικηγόρο του Μάικλ Κόεν. Ο Κόεν ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ τον καθοδήγησε να καταβάλει 130.000 δολάρια στην ηθοποιό ταινιών για ενήλικες Στόρμι Ντάνιελ,ς έναν μήνα πριν από τις εκλογές του 2016, για να αποσιωπήσει τους ισχυρισμούς της για εξωσυζυγική σεξουαλική επαφή με τον Τραμπ.

Ο Τραμπ δήλωσε αθώος στο κατηγορητήριο των 34 κατηγοριών και αρνήθηκε οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή με την Ντάνιελς.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 35% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο Τραμπ έχει κάνει κάτι παράνομο όσον αφορά τους ισχυρισμούς για τα χρήματα απόκρυψης. Λίγο λιγότεροι, περίπου 3 στους 10, πιστεύουν ότι έκανε κάτι ανήθικο χωρίς να παραβιάσει τον νόμο. Το 14% πιστεύει ότι δεν έκανε τίποτα απολύτως κακό. Τα ποσοστά αυτά δεν έχουν μεταβληθεί σημαντικά μέσα σε ένα χρόνο από τότε που του απαγγέλθηκαν για πρώτη φορά κατηγορίες για την υπόθεση.

Τι πιστεύουν οι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι για τη δίκη Τραμπ 

Λιγότεροι από ένας στους 10 Ρεπουμπλικάνους λένε ότι ο Τραμπ έκανε κάτι παράνομο στην υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς, ενώ 4 στους 10 Ρεπουμπλικάνους πιστεύουν ότι «έκανε κάτι ανήθικο, αλλά δεν παραβίασε τον νόμο». Περίπου 3 στους 10 Ρεπουμπλικάνους, πιστεύουν ότι δεν έκανε τίποτα κακό. Αντίθετα, περίπου 6 στους 10 Δημοκρατικούς και περίπου 3 στους 10 ανεξάρτητους πιστεύουν ότι έκανε κάτι παράνομο.

Σχεδόν6 στους 10 Ρεπουμπλικάνους δηλώνουν ότι θα θεωρούσαν τον Τραμπ κατάλληλο για πρόεδρο, ακόμη και αν καταδικαζόταν για παραποίηση επιχειρηματικών εγγράφων στην υπόθεση των χρημάτων που πήρε για να τα αποσιωπήσει.

Περίπου 8 στους 10 Δημοκρατικούς λένε ότι ο Τραμπ δεν θα ήταν κατάλληλος να υπηρετήσει σε περίπτωση καταδίκης. Περίπου οι μισοί από τους ανεξάρτητους πιστεύουν ότι θα ήταν ακατάλληλος να υπηρετήσει, με το 22% να λέει ότι θα ήταν κατάλληλος και το 30% να λέει ότι δεν γνωρίζει αρκετά για να πει.

Η δημοσκόπηση σε 1.204 ενήλικες διεξήχθη από τις 4 έως τις 8 Απριλίου 2024, χρησιμοποιώντας δείγμα που αντλήθηκε από το AmeriSpeak Panel της NORC, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να είναι αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού των ΗΠΑ. Το περιθώριο σφάλματος δειγματοληψίας για όλους τους ερωτηθέντες είναι συν ή πλην 3,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Με πληροφορίες από Associated Press

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξεκινάει η ποινική δίκη του Ντοναλντ Τραμπ για την υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς

Για πρώτη φορά, πρώην πρόεδρος προσάγεται σε ποινική δίκη – Ο Ντόναλντ Τραμπ θα δικαστεί για την υπόθεση με την ηθοποιό ταινιών για ενηλίκους Στ. Ντάνιελς

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας